Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HILARISCHE MIX VAN DOORGEWINTERDE ACTEURS EN NIEUWELINGEN IN DE ES

Bouwbedrijf Ondersteboven zet Esch 'op zunne kop'

CARRY DIRKX

Bouwbedrijf Ondersteboven zette afgelopen weekend Esch alvast 'op zunne kop', precies zoals het motto van prins Ricardo voorschrijft. De zittingsavonden stonden dit jaar in het teken van het fictieve bouwbedrijf. Drie avonden lang trok de Oggelrevue een bijna uitverkochte zaal met een tot in de puntjes verzorgd programma. Deze keer vooral bevolkt door bouwvakkers, met daarnaast onder andere een uitstapjes naar jeu-de-boulesspelers en een bijzondere versie van de hit YMCA van The Village People.

Bouwbedrijf Ondersteboven vormde de avond én het decor. Op het podium was zelfs een draaiende hijskraan te bewonderen, met dank aan de technische commissie. Voor aanvang van de revue werd er afscheid genomen van een van de drijvende krachten van die commissie: Paul van Vucht. Na bijna dertig jaar droeg hij het stokje over. Het leverde hem de titel 'Groot Oggelvors' op, met bijbehorende onderscheiding, opgespeld door prins Ricardo. Ook was er vooraf aandacht voor het overlijden van de 17-jarige Jip de Man. Vorig jaar vervulde hij nog een glansrol in de revue en ook dit jaar had hij op het podium moeten schitteren. Met een groot applaus werd Jip herinnerd.

Roze 'Samant'

Een opzichter met loeiende megafoon en zwaailicht had even daarvoor de bezoekers van de 'bouwput' al naar hun zitplaatsen gedirigeerd. Daar hadden ze uitzicht op een bouwplaats waar nogal wat ondersteboven hing. Vervolgens werden Maikel en Samant/Barbie (Koen Schalkx en José Gerrits) geïntroduceerd, bekend van de realityseries op RTL. Dit koppel keerde voortdurend terug op het podium, omdat ze een roze huis aan het bouwen waren aan de Reigerskant in Esch. ,,Wat veel boeren hier!", verzuchtte Samant. Ze was volledig in roze uitgedost, inclusief roze helm met glittertjes. Hun bekakte, golfspelende buren (Ad en Maureen Wolfs) zagen de komst van het duo met lede ogen aan. ,,We hebben al genoeg overlast van de bejaarden", vonden ze.

Het podium werd zowel bevolkt door doorgewinterde acteurs als ook nieuwelingen, zoals Harold de Bie, die als Mies Monika niet onverdienstelijk debuteerde met een buut. Esther Rovers en Paul van der Bruggen zijn juist twee oudgedienden, die ook dit jaar voor een hoogtepunt zorgden. Rovers heeft van nature de lachers op haar hand en Van der Bruggen is gezegend met een groot improvisatietalent. Ze schitterden samen als ruziënde jeu-de-boulesspelers 'Frans Nederlands en Brit', inclusief alpinopetten, stokbrood en wijn. Leuke, flauwe taalgrappen met Franse kaas in de hoofdrol: 'Je moet bij die Bour-sin' en 'Dan Patu-rain-de ik erachter aan'. Ook de jonkies Dave Verhagen en Cas Janssen zijn inmiddels een gelouterd duo. Ze speelden twee schaftende bouwvakkers. Met cijferslot op de broodtrommel. Want: 'ze eten mij de kaas niet van het brood'. De plakbaarden werden vakkundig omhoog gewipt, tot hilariteit van het publiek, om de flessen bier aan de mond te zetten.

ZAAI

De tussendoor vertoonde filmpjes waren van hoog niveau. Zoals die waarin Lieke, Ilse en Dirk van Schijndel een geslaagde kopie maakten van het bekende televisieprogramma Zaai. Daarin vielen ook de enige actuele, maatschappelijke grappen, bijvoorbeeld over de opsplitsing van de gemeente Haaren en de Herenboeren. ,,Bij de Herenboeren moet ik altijd aan de Essche Boys denken: ze rennen als varkens door de wei, lappen daarna geld en denken dat ze de wereld verbeterd hebben", klonk het.

The Village People - professioneel met de billen schuddend - zorgden voor een muzikaal intermezzo. Het was voor menig bezoeker nog even puzzelen welke dorpelingen zich verscholen achter de zonnebrillen en de welbekende politie- en indianenpakken. Ook de afsluiting was muzikaal met drie Essche 'Toppers'. Met hun Nederlandstalige medley zorgden zij voor een feestelijk einde van een wederom geslaagde editie van de Oggelrevue.

FOTO BOVEN (LINKS): Het bekende nummer YMCA van The Village People, waarin bouwvakkers een rol spelen, kon niet achterblijven bij de Oggelrevue in Esch. De zittingsavonden stonden immers in het teken van het fictieve bouwbedrijf Ondersteboven.

FOTO BOVEN (RECHTS): Dave Verhagen en Cas Janssen kregen de lachers op hun hand met schaftende bouwvakkers. (Foto's: Albert Stolwijk).


Snertconcert

Muziek, kolderieke sketches en diverse tonpraters. Het vormen de beproefde ingrediënten voor het jaarlijkse Snertconcert van de Beyersland Kapel in Lennisheuvel. Vrijdag 2 en zaterdag 3 februari loopt de 36e editie van stapel in gemeenschapshuis Orion. Beide avonden zijn inmiddels uitverkocht.

Afbeelding
Esther Rovers speelde samen met Paul van der Bruggen een jeu-de-boules-koppel.