Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BRABANTS CENTRUM START SERIE OVER VIJFTIG JAAR HOOGHEEM

'Fijn wonen in bungalow op hoogte'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Boogschutter, Steenbok, Tweelingen, Schorpioen, Waterman, Weegschaal en Leeuw. Waar de Hoogheemflats voorheen werden aangeduid met de nummers 1 tot en met 7, kregen ze in 1996 nieuwe namen die verwezen naar tekens uit de dierenriem. In 2018 is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste flat in de wijk Oost verrees. De jaren daarna volgden nog zes hoogbouwcomplexen. Brabants Centrum staat uitgebreid stil bij het jubileum met een maandelijkse serie. Vandaag deel 1: een gesprek met Ad (64) en Marij Dankers (70), bewoners van het eerste uur.

,,Met een passer trok ik vanuit mijn woonplaats Stiphout een cirkel op een plattegrond. Die moest een straal van zo'n dertig kilometer voorstellen en dat was de afstand die ik wilde afleggen voor werk." Marij Dankers kreeg uiteindelijk een baan bij Lindenlust, in de verzorging. ,,Ik sliep daar een tijd op een zolderkamertje, maar wilde graag iets voor mezelf." Dat werd flat 2 op Hoogheem. ,,Als ik wilde, kon ik het hele complex huren. Niemand wilde hier toentertijd wonen. Boxtelaren noemden het een duiventil, ze vonden dat je hier te dicht bij andere mensen woonde", lacht Marij. Zij vond het echter geen probleem en koos een woning op de hoek van de vierde verdieping. Ze woont er nog steeds.

En inmiddels al veertig jaar niet meer alleen; Hoogheem heeft zelfs voor een huwelijk gezorgd. ,,Toen onze woning in de Jordaan (Stationsbuurt in Boxtel -red.) werd gesloopt, verhuisden mijn ouders en ik naar de derde verdieping van flat 2", vertelt Ad. ,,We ontmoetten elkaar en uit een vriendschap ontstond liefde en een huwelijk", voegt Marij toe. ,,Hij trok bij mij in en promoveerde dus als het ware..."

De eerste twaalf jaar omschrijven Marij en Ad hun complex als 'een heilige flat'. ,,De zusters JMJ, Witte Paters: allerlei religieuzen woonden hier. Samen met militairen die werkten op de vliegbasis Volkel of de kazerne in Oirschot was het een mix van allerlei mensen." Later kreeg Hoogheem 'een slechte naam'", aldus het echtpaar. ,,Er werd regelmatig gevochten op de parkeerplaatsen en ik heb wel eens meegemaakt dat ik niet naar huis kon, omdat de politie het complex had afgezet. Een bewoonster in onze flat bleek criminele vrienden te hebben die in drugs handelden. Inmiddels is de rust op Hoogheem wedergekeerd. Mensen met slechte bedoelingen zijn uit hun woningen gezet en er zijn best wat mensen teruggekomen om hier van hun oude dag te genieten."

RENOVATIE

Eind jaren negentig werden de appartementencomplexen, die eigendom waren van de gemeente, overgedragen aan woonstichting Sint-Joseph. Dat bleek ook het startsein voor een grootscheepse renovatie van de flats. En dat was hard nodig, aldus Marij. ,,Mensen klaagden behoorlijk. Zeker in flats 1 en 2, die het eerst zijn opgeleverd. Toch heeft het nog ruim tien jaar geduurd voordat deze complexen werden gerenoveerd. Sint-Joseph koos er namelijk voor eerst de flats aan te pakken die aan de hoofdweg stonden en er dus goed uit moesten zien. Maar ondanks dat de renovatie in onze flat een tijd op zich liet wachten, is het allemaal netjes gebeurd. Zo kreeg iedereen een nieuwe keuken, toilet en badkamer en werden kamers opgeknapt en geïsoleerd." In 2005 kregen inwoners eigen cv-ketels en werden afvoerleidingen vernieuwd.

Fietstochten die jaarlijks met bewoners worden gemaakt, gezellig buurten bij de volkstuintjes: er is altijd wat te doen op Hoogheem, aldus het Boxtelse koppel. ,,Daarnaast zijn we al jaren verantwoordelijk voor het oud papier", zegt Marij. ,,In 1982 begon de vader van Ad met het inzamelen en afvoeren van papier en karton. Later hielpen wij mee en hebben we het overgenomen. Iedere dag controleren we of de containers niet overvol zitten. Het levert een vergoeding op voor de Huurders Vereniging Hoogheem."

SOCIALE CONTROLE

Hoewel Ad en Marij af en toe wel hebben gekeken naar andere woningen, zijn ze uiteindelijk nooit weggegaan uit hun flat op Hoogheem. ,,Sowieso houden we allebei niet van verandering. En verhuizen was en is niet nodig, omdat dit huis aan al onze eigen voldoet", legt Ad uit. ,,We hebben alle ruimte die we nodig hebben. Ik noem dit altijd onze bungalow op hoogte. Het is hier fijn wonen", voegt Marij toe. Ad: ,,Ook is hier veel sociale controle. Mensen letten op elkaar en trekken aan de bel als ze vermoeden dat er iets aan de hand is. Als we hier weggaan, is dat tussen zes planken..."

De serie over Hoogheem verschijnt iedere vier weken in deze krant. Mensen met tips kunnen zich melden bij de redactie via bc@brabantscentrum.nl. Woonstichting Sint-Joseph organiseert in samenwerking met bewoners van Hoogheem een feest in het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 augustus. Hierover volgen later meer details.

FOTO BOVEN: Marij Dankers betrok in 1968 een appartement op de vierde verdieping van flat 2 (Tweelingen) op Hoogheem en kreeg tien jaar later gezelschap van haar man Ad. Het echtpaar woont er na al die jaren nog steeds. (Foto: Peter de Koning).


VERKIEZINGSPROGRAMMA COMBINATIE95:

Creatieve broedplaatsen, groen centrum en extra fietstunnels

Na de kandidatenlijst is ook het verkiezingsprogramma van lokale partij Combinatie95 definitief vastgesteld. Onder de noemer 'Samen zorgen voor nu en morgen' gaat de partij de gemeenteraadsverkiezingen in.

Dat veel van het verkiezingsprogramma draait om duurzaamheid, is niet geheel verrassend. Lijsttrekker Peter van de Wiel is momenteel als wethouder verantwoordelijk voor dit thema. Zo is de partij voorstander van GreenTech met de overtuiging dat het groenafval (GFT en snoeiafval) in de toekomst gebruikt gaat worden als biobrandstoffen in Boxtel.

BROEDPLAATSEN

Het centrum ziet Combinatie95 liever veel groener: dat is milieuvriendelijker, maar ondernemers vinden het ook aantrekkelijker om zich in zo'n omgeving te settelen, aldus de partij. Ook moeten inwoners van duurzaamheid profiteren. In toekomstige opbrengsten van bijvoorbeeld zonnevelden, windmolens en andere energiebronnen, maar ook als mensen hun afval goed scheiden, moet dat beloond worden door lagere gemeentelijke lasten. De fractieleden dienden hierover eerder ook al een motie in.

Opvallend aan de economische invalshoek is dat er wordt ingezet op 'creatieve broedplaatsen' in Boxtel. ,,Een plek waar zzp'ers en start-ups kunnen innoveren, experimenteren en netwerken", aldus Combinatie95.

Verder pleit de partij voor twee extra fietstunnels in de gemeente. Eén bij rotonde De Goor: ,,Bij voorkeur als onderdeel van de toekomstige snelfietsroute Eindhoven/'s-Hertogenbosch." En ook één bij Boseind op bedrijventerrein Ladonk, zodat fietsjeugd vanuit en naar Lennisheuvel veilig de rotonde kan passeren. De partij zal zich ook inzetten voor een ontsluitingsweg langs de A2 om de noord/zuid-as en de Keulsebaan te ontlasten. Wat betreft het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS): een noordelijke ontsluiting acht Combinatie95 niet haalbaar en het zou te veel schade aan de natuur aanrichten.

WONINGBOUW

Voor de huidige uitdaging omtrent woningbouw ziet de politieke groepering twee oplossingen: nieuwe bouwinitiatieven als Tiny Houses (energieneutrale huisjes van circa 25 vierkante meter) bevorderen. En druk zetten op projectontwikkelaars om te gaan bouwen.