Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FILM OVER POËZIELES DIENT ALS INSPIRATIE VOOR BASISSCHOLEN

'Een gedicht schrijft eigenlijk zichzelf'

RENS VAN DEN ELSEN

'De Sint zat te denken, wat hij mama zou schenken...', dat is zo'n beetje het niveau waarmee de leerlingen uit groep 8 van de Sint-Petrusschool aan de Burgakker in Boxtel in aanraking komen als het om poëzie gaat. En dan blijkt het nog lastig om rijmwoorden te vinden: ,,Dus die zoek ik op internet", vertelt de 11-jarige Floor stellig. Daarom kreeg de klas maandag een lesje dichtkunst van Victor Vroomkoning, het pseudoniem van oud-Boxtelaar Walter van de Laar.

Aanleiding voor het bezoek van de dichter is het poëzieproject dat de stichting Brede Scholen Boxtel momenteel opzet. Alles werd opgenomen door Guus Bekooy, vrijwilliger bij Omroep Dommelland. Hij gaat een filmpje maken dat gebruikt kan worden op andere basisscholen ter inspiratie om dergelijk poëzielessen op te nemen in het lesprogramma.

Joke van Koll van Kunststichting Boxtel is er ook bij betrokken: ,,Het is belangrijk dat de jeugd al op jonge leeftijd in aanraking komt met gedichten. Met Boxtels bekendste poëet Van de Laar krijgt zo'n les al een heel andere lading dan


wanneer de leraar zelf er iets over vertelt. De Sint-Petrusschool maakt al onderdeel uit van de gedichtenroute die in november vorig jaar is vernieuwd. Een mooie reden om de openbare poëzie ook de school binnen te halen."

De klas luistert aandachtig als Van de Laar uitlegt hoe een gedicht nu precies tot stand komt en de diepere betekenis geeft achter sommige woorden en zinnen. Sommige kinderen zitten wat onderuit gezakt op hun stoel als de Boxtelse dichter hen vertelt dat een gedicht zichzelf schrijft. Dat lijken ze niet helemaal te bevatten. Maar de leerlingen gaan rechtop zitten als het vers 'de geheime deur' voorbij komt. Dat gaat namelijk over wat ouders op hun slaapkamer doen. Het zorgt voor gelach in de les, want het spreekt tot de verbeelding van de kinderen. Hiermee geeft Van de Laar aan dat er vaak een diepere laag in een gedicht zit dan op het eerste oog lijkt. Als even later zijn gedicht 'vuilniszakken' voorbij komt, hebben de jonge poëten al snel door dat het over ouderen gaat, die aan de rand van de maatschappij staan.

Van de Laar vindt lesgeven over zijn vak eigenlijk een must voor iedere school: ,,Het is jammer dat er in het onderwijs zo weinig aandacht is voor de dichtkunst. Het zou goed zijn voor de jeugd als zij hun gedachten en gevoelens van zich af zouden schrijven. Het liefst nog in klank of op rijm. Daarmee kom je namelijk sneller tot de kern van je emoties."

Willem Merkx, de leraar van groep 8, geeft aan dat in de reguliere taallessen weinig aandacht is voor poëzie. ,,Het is stukje cultureel erfgoed dat we levend moeten houden, dus daarom is het goed dat we nu op deze manier met gedichten in aanraking komen."

GOEDE CIJFERS

Na de les van Van de Laar gaan de leerlingen in duo's aan de slag met een kort gedicht dat moet gaan over de verwachtingen van de middelbare school. Floor en Noor (12) schrijven over wat ze gaan missen aan groep 8 en Gijs (12) en Jens (11) hebben het over de lol en het halen van goede cijfers. Ieder duo heeft zo zijn eigen interpretatie van het onderwerp. De drie beste kwatrijnen worden voorgelezen tijdens de uitzending van Dommelland Live op 20 februari, dan wordt tevens de film vertoond. De winnaars waren op het moment van verschijnen van deze krant nog niet bekend.

FOTO BOVEN: Oud-Boxtelaar en dichter Walter van de Laar, of Victor Vroomkoning zoals zijn pseudoniem luidt, geeft een les over poëzie op de Sint-Petrusschool. (Foto: Peter de Koning).


De Rots is Spetterpoel

Ook dit jaar is er in De Rots vier dagen lang kindercarnaval. Het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt van zaterdag 10 tot en met dinsdag 13 februari omgetoverd tot Spetterpoel. Een kinderbar, wedstrijdjes op muziek, een springkussen in de zaal, schminken en deejay Kay vormen het entertainment. Ook ouders mogen gratis naar binnen. Maandagavond kunnen volwassenen een gokje wagen tijdens het carnavalskienen om geldprijzen. De zaal is dan open vanaf 19.00 uur.

Kinderboerderij Boxtel

Tijdens carnaval is Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad op 10, 11 en 12 februari gesloten. De rest van de vakantie kunnen bezoekers terecht op de reguliere openingstijden: doordeweeks van 08.30 tot 16.30 uur en in het weekend van 14.00 tot 16.00 uur.