Afbeelding
Foto:

'SIGNAAL VDDDB IS DUIDELIJK'

Boxtel in gesprek over zwerfvuil op Fellenoord

HENK VAN WEERT

Dat de Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB) heeft besloten om niet langer zwerfvuil op te ruimen op het doodlopende deel van de straat Fellenoord is 'schrijnend'. Dat vindt wethouder Herman van Wanrooij: ,,Het is jammer dat vrijwilligers afhaken om hun leefomgeving schoon te houden." Maar het is dweilen met de kraan open, constateerde de VDDDB onlangs, ook in deze krant.

Voorzitter Theodoor van Leeuwen van de VDDDB riep twee weken geleden de gemeente op om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van het Jacob-Roelandslyceum, supermarkt Lidl én sportschool 040Fit! die aan of nabij de Fellenoord zijn gevestigd. Maar ook mensen die afval weggooien in het openbaar gebied zouden aangesproken moeten worden. Elke twee of drie weken prikken vrijwilligers van de club zwerfvuil in de berm van de Lange Loop, de Eindhovenseweg, Liempdseweg en Laarakkerweg. Ook de Fellenoord behoorde tot het doelgebied, maar daar is de VDDDB nu teleurgesteld afgehaakt.

De fracties van CDA en PvdA/GroenLinks vroegen de wethouder vorige week of hij gehoor geeft aan de oproep van de VDDDB om in gesprek te gaan. ,,Die bereidheid is er zeker", antwoordde Van Wanrooij. ,,We willen een structurele oplossing zoeken en daar ook de mensen bij betrekken die het zwerfafval veroorzaken."

ONDERZOEK NEDVANG

,,Het signaal van de VDDDB is duidelijk. Het gaat de verkeerde kant op met zwerfafval in Boxtel, dat hebben we ook zelf geconstateerd", stelde de wethouder. Daarom heeft hij Nedvang, de organisatie die bedrijven en overheden in Nederland helpt om verpakkingsafval in te zamelen en te recyclen, in de arm genomen om de problemen in kaart te brengen. De resultaten daarvan verwacht hij in het tweede kwartaal van dit jaar en worden gebruikt om een oplossing te vinden.

CDA-raadslid Vera Brouns stelde in de raadsvergadering dat de rommel in de sloot en de berm langs de Fellenoord al langer bekend is en drong aan om preventief zwerfafval te prikken op die locatie om vervuilend gedrag te ontmoedigen.

FOTO BOVEN: Zwerfafval is velen een doorn in het oog. Op Fellenoord is het helemaal een bende. ,,Maak er maar een formele vuilnisbelt van", stellen de vrijwilligers die er tot voor kort elke twee weken de berm opschoonden. (Foto: Henk van Weert).