Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'VERBOUWING EN NIEUWBOUW MOETEN IN OKTOBER KLAAR ZIJN'

Eerste stap naar nieuwe Michaëlschool

RENS VAN DEN ELSEN

De verbouwing en nieuwbouw van de Michaëlschool in Boxtel is deze week van start gegaan. De bouw zou eigenlijk al in 2016 beginnen, maar het duurde langer dan verwacht om de aanbesteding rond te krijgen. Sloopbedrijf Barten uit 's-Hertogenbosch is nu begonnen met het strippen van het te renoveren deel.

In de school op het terrein van orthopedagogisch instituut De La Salle, aan de Schijndelseweg, wordt les gegeven aan leerlingen tussen de zes en twintig jaar met ernstige gedragsproblematiek en een licht verstandelijke beperking. Beide gebouwen van de school zijn sterk gedateerd en worden nu beter geschikt gemaakt voor het hedendaagse speciaalonderwijs. In oktober moeten de leerlingen de eerste lessen krijgen in de vernieuwde school.

PRAKTIJKSCHOOL

,,Het wordt een echte praktijkschool, met veel ruime, moderne lokalen", vertelt stafmedewerker Ton van Teeffelen van Saltho Onderwijs waar de Michaëlschool deel van uitmaakt. ,,De leerlingen krijgen straks les in vier verschillende sectoren: techniek, zorg & welzijn, logistiek en plant, dier & buitenwerk. Voor die laatste branche wordt een grote kas gebouwd voor de praktijklessen", aldus Van Teeffelen.

In de vernieuwde schoolgebouwen is er ruimte voor twintig leerlingen in de basisschoolleeftijd en 155 jongeren die voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs volgen. Dat zijn er vijftig minder dan aanvankelijk beoogd was. Het aantal werd bijgesteld aan de hand van gegevens waaruit blijkt dat het leerlingenaantal in de toekomst zal dalen.

Het eerste pand wordt gerenoveerd en krijgt gedeeltelijke nieuwbouw. Het tweede gebouw gaat volgens Van Teeffelen terug naar de gemeente en wordt dan hoogstwaarschijnlijk gesloopt. Van Teeffelen: ,,Het totale project kost drie miljoen euro. Daarvan komt het leeuwendeel, 2,5 miljoen, van de gemeente Boxtel. Het schoolbestuur draagt in totaal 450.000 euro bij. Daar zit ook de bouw van de grote kas bij die 100.000 euro gaat kosten."

De verbouwing van de Michaëlschool stond al een paar jaar op de planning. In 2015 nam de gemeente Boxtel de metamorfose van het gebouw op in de begroting. De vernieuwde school had eigenlijk eind 2017 al klaar moeten zijn.

Tijdens de werkzaamheden aan de Michaëlschool gaan de lessen gewoon door. De leerlingen zijn ondergebracht in een gebouw dat de school tijdelijk huurt.

FOTO BOVEN: Het Bossche sloopbedrijf Barten is begonnen met het strippen van het te renoveren gebouw van de Michaëlschool. (Foto: Peter de Koning).