Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AANDACHT OP BOXTELSE BASISSCHOLEN VOOR VOORLEESDAGEN

'Boeken lezen is belangrijk voor later'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Later, als ik groot ben, ontvang ik allemaal papieren van de gemeente of van mijn werk. Om die goed te kunnen doornemen, is het belangrijk om nu veel boeken te lezen." Tygo van Malten uit groep 7 van basisschool De Vorsenpoel had de boodschap van de Nationale Voorleesdagen om (voor)lezen te bevorderen goed begrepen. Op zijn school werd gisterochtend volop aandacht besteed aan boeken.

Dagelijks een kwartier lezen. De Vorsenpoel heeft dit standaard opgenomen in het lesprogramma. ,,De woordenschat van jongeren wordt groter als ze regelmatig in aanraking komen met boeken", stelde Ralph Dikmans, leerkracht én lid van de leescommissie van De Vorsenpoel. ,,Ik zie een niveauverschil tussen leerlingen die wel of niet lezen. En als je de jeugd op jonge leeftijd aanleert dat lezen leuk is, grijpen ze later ook vaker naar een boe-


SintLucas stuurt 1000e student naar buitenland

Mbo-school SintLucas begon in 1997 met het aanbieden van stages in het buitenland op initiatief van docent Rob Klaasen. Volgende week, ruim twintig jaar later, vliegt de duizendste student uit. De eer is aan Willem Immink, die wegens zijn studierichting Vormgeven op maandag 29 januari naar de Thaise hoofdstad Bangkok vertrekt.

Klaasen is blij met de mijlpaal, laat hij weten op de website van SintLucas. ,,Studenten doen tijdens zo'n stage veel internationale levenservaring op. Ze krijgen een andere kijk op de wereld."

Klaasen is nog steeds betrokken bij de begeleiding van buitenlandstages, net als docente Jeannine van den Boer. Zij willen dat ongeveer 10 procent van de studenten een 'buitenlandervaring' opdoet. Inmiddels vonden de stages in totaal in 55 verschillende landen plaats.

ken. Of strips, dat mag natuurlijk ook", grinnikt Dikmans, wiens grote passie striptekenen is.

NACHTMERRIES

Omdat leerkrachten van De Vorsenpoel al volop aandacht besteden aan lezen in hun klassen, was tijdens het Nationaal Voorleesontbijt besloten dat zij niet in hun eigen, maar in een andere groep mochten voorlezen. ,,Juffrouw Thelma las in onze klas een boek voor over de Tweede Wereldoorlog", vertelden Mirthe de Bresser en Tygo van Malten uit groep 7. ,,Vorig jaar was ze onze juf, dus we vonden het heel leuk dat ze weer in onze klas kwam. Maar onze meester is ook leuk, hoor." Het tweetal leest graag. ,,Boeken van Carry Slee zijn mijn favoriet", zei Mirthe. Tygo was juist groot fan van de griezelreeks Kippenvel. ,,Ik lees graag voordat ik ga slapen. Vaak kies ik dan wel andere boeken dan Kippenvel. Anders krijg ik nachtmerries..."

Waar de leerlingen in de groepen 3 tot en met 8 een leerkracht op bezoek kregen, was er voor de bijna vijftig kleuters uit de groepen 1 en 2 hoog bezoek. Acteur en presentator Geert Hoes kwam langs om uit het boek 'Ssst! De tijger slaapt' voor te lezen. ,,Ik heb al op veel plekken in Nederland voorgelezen aan kinderen, maar nog nooit in Boxtel, de plek waar ik opgroeide", zei Geert, die als kind op de Sint-Petrusschool en de Angelaschool zat.

In de gymzaal luisterden de kinderen geboeid naar het verhaal dat Geert vertelde over een slapende tijger. ,,Volgens mij is de tijger wakker", zei een leerling. ,,Kijk maar", wees hij naar de tijgerknuffel. ,,Zijn oogjes zijn open..."

Op meerdere scholen in Boxtel werd gisteren aandacht besteed aan de Nationale Voorleesdagen. Zo nodigde de Angelaschool mensen met een bijzonder beroep uit, zoals een bakker, stewardess, zanger en politieagent.

FOTO BOVEN: De kleuters van De Vorsenpoel luisterden gisterochtend geboeid naar het verhaal dat Geert Hoes voorlas. (Foto's Peter de Koning).


Natuureducatie

Vijf klassen van basisschool De Vorsenpoel brengen in februari en maart een bezoek aan Sint-Michielsgestel. De Natuurgroep Gestel stelt ieder jaar een educatieproject samen voor alle basisscholen. Het thema van dit jaar is 'Kleur': hoe wordt kleur gebruikt door bloemen, dieren en insecten om te overleven? David Andreae van Transitie Boxtel begeleidt de leerlingen tijdens het project.

Leerkrachten van De Vorsenpoel wisselden gisterochtend even van klas om voor te lezen.