Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RIJK VERZEKERT DAT EERST KEULSEBAAN WORDT VERBREED

PHS: dubbele overweg sluit als laatste

De dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat gaat pas dicht als er maatregelen zijn uitgevoerd om de verkeerscapaciteit van de Keulsebaan te vergroten. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een e-mail verzekerd aan de gemeente Boxtel.

Tijdens de raadvergadering citeerde verkeerswethouder Herman van Wanrooij uit het bericht dat hij had ontvangen van Jeroen van Bergenhenegouwen, voorzitter van het bestuurlijk overleg in Brabant over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De topambtenaar geeft aan de onrust weg te willen nemen. Die ontstond vorig jaar nadat de raadsfracties van Balans en CDA kritiek uitte op het verkeersbesluit om de dubbele overweg te zijner tijd af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Het ministerie, de provincie en de gemeente hebben een bestuursovereenkomst gesloten over de financiering en uitvoering van de te nemen verkeersmaatregelen als gevolg van PHS. Het project start met de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg aan de noordkant van bedrijventerrein Ladonk. Volgens CDA en Balans kan het Rijk afdwingen aansluitend te starten met de fietstunnel in de Tongersestraat, dus nog vóórdat de Keulsebaan is uitgebreid. Het zou leiden tot een verkeersinfarct, is de vrees. Met de e-mail van Van Bergenhenegouwen is die kou uit de lucht gehaald. (Archieffoto: Peter de Koning).