Afbeelding
Foto:

BOEK IS TE KOOP VIA BRABANTS CENTRUM

Fotografisch inkijkje in de wereld van Stapelen

Een tastbare herinnering aan kasteel Stapelen en zijn inwoners, de paters assumptionisten. Zo omschrijven voorzitters Jan Zuiker en Jan van Homelen van respectievelijk de Assumptie Stichting en de Stichting Beheer Kasteel Stapelen het fotoboek dat onlangs is uitgegeven. Leden van stichting Brabants Centrum kunnen de bundel tegen een gereduceerd bedrag aanschaffen.

Hans Gerritsen uit Middelbeers, met name bekend als dans- en balletfotograaf, legde het Boxtelse kasteel en omliggende park in gedetailleerde beelden vast. Het kasteel, de binnenplaats, de verschillende ruimtes, het park: alles is opgenomen in het boek, dat door Van Homelen wordt omschreven als 'een relatiegeschenk voor Boxtel'. ,,Voor al degenen die vertrouwd zijn met het kasteel en zijn inwoners en voor allen die er geleefd, gewerkt en gebeden hebben, wordt dit fotoboek aangeboden", is in het voorwoord te lezen. Op 6 januari 1915 vestigden de paters assumptionisten zich op Stapelen. Sinds vorig jaar staat het kasteel te koop.

Het boek kost 16 euro en is in te zien in het kantoor van Brabants Centrum aan de Prins Bernhardstraat in Boxtel. Leden van de stichting krijgen twee euro korting. Iedereen die het boek wil kopen, kan adresgegevens achterlaten bij Brabants Centrum of via e-mailadres bc@brabantscentrum.nl. (Foto: Hans Gerritsen).


Lezingen over
eiland Iona
in Schotland

In de wintermaanden houdt predikant Corrie Terlouw in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat lezingen over Iona, een klein eiland in Schotland. Dat werd een pelgrimsoord door een beweging van nieuwe christelijke spiritualiteit. De eerste bijeenkomst vond gisteravond plaats, de overige lezingen worden gehouden op de woensdagen 21 februari en 21 maart en duren van 19.30 tot 21.30 uur.

Predikant Terlouw maakte in 2017 een reis naar Iona en vertelt daarover aan de hand van foto's en ander beeldmateriaal. In de spiritualiteit van Iona is veel aandacht voor de aanwezigheid van God in de natuur. Dit blijkt onder meer uit de liederen, waarvan enkele ook gezongen worden. Op deze manier is iets te proeven van de nieuwe oecumenische spiritualiteit die op Iona rond de abdij is ontstaan.

Deelname aan de lezingen is gratis, een gift voor de kerk wordt op prijs gesteld. Belangstellenden dienen zich aan te melden bij: caterlouw@xs4all.nl.