GEMEENTERAAD VÓÓR PROEF OP VORST B

Balans krijgt geen steun
in debat biomassaplein

HENK VAN WEERT

De proef om op het toekomstige Boxtelse bedrijventerrein Vorst B een zogeheten biomassaplein te vestigen, gaat door. Een initiatiefvoorstel van oppositiepartij Balans om daarover eerst de gemeenteraad aan het woord te laten, sneuvelde dinsdagavond in de raadzaal.

Wethouder Peter van de Wiel verzekerde nog maar eens dat er een kleinschalig biomassaplein komt, waar alleen snoeihout en groente- en fruitafval wordt verzameld. Er komt nadrukkelijk geen mestfabriek, waarvoor Balans en inwoners bang zijn, benadrukte hij. De biomassa moet gebruikt gaan worden door innovatieve bedrijven om nieuwe producten te ontwikkelen in het GreenTech Park dat op Vorst B is gepland. Voor een proef met het biomassaplein wil het college van B. en W. een omgevingsvergunning van vier jaar afgeven. Balans vindt dat eerst de fracties daarover hun zegje mogen doen, maar kreeg alleen de steun van het CDA.

Werkgeversvereniging SPIN wil liever dat de grond wordt uitgegeven om bestaande ondernemingen op bedrijventerrein Ladonk te laten uitbreiden en vindt daarin Balans aan haar zijde. En dat is opmerkelijk, betoogde de wethouder. Hij gaf aan dat in de gemeente Boxtel, zelfs met Europese partners, al vanaf 2009 wordt gesproken over hergebruik van groenafval. En in 2013 pleitte juist Balans er volgens hem voor om een GreenTech Park te vestigen op Vorst B.

Vóórdat de fracties met hun maandelijkse debat startten, overhandigde oud-raadslid Ton Jonkers, op persoonlijke titel en als bezorgde inwoner van kerkdorp Lennisheuvel, een document aan wethouder Van de Wiel. Daarin geeft hij aan hoe er meer en beter onderzoek dient te worden verricht naar de gevolgen van een biomassaplein. Voor zo'n onderzoek pleitte de inmiddels naar Balans overgestapte oud-VVD'er onlangs in deze krant. Daarbij gaf Jonkers aan dat onder de definitie die het Rijk hanteert voor biomassa méér wordt verstaan dan snoei- en gft-afval. Het zou ook om bijvoorbeeld mest kunnen gaan, volgens hem.

De wijze waarop Jonkers de publieke opinie bespeelde, werd door zijn oud-partijgenoot Dymph van de Vries als opruiend gekwalificeerd. Hij zou daarmee voeding hebben gegeven aan de maatschappelijke onrust die ontstond onder met name inwoners van Lennisheuvel én ondernemers op Ladonk. Net als de vier coalitiepartijen schaarde de liberaal, die de Boxtelse coalitie als gedoogpartner steunt, zich achter de proef met het biomassaplein.

Dat deed ook Anja van den Einden, fractievoorzitter van de andere gedoogpartij, PvdA/GroenLinks. Zij noemde het initiatiefvoorstel van Balans 'een farce' en de manoeuvre van Jonkers 'een kamikaze-actie'.