Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KAARTVERKOOP BOXTELSE ROCKOPERA START MORGEN

Intense periode voor cast Jesus Christ

LINDA VAN DE WIEL

Mannen in krijtkostuums als machthebbers en een industriële omgeving als decor. Dit zijn twee elementen die illustreren dat de rockopera Jesus Christ Superstar Boxtel (JCS) het over een andere boeg gooit dan haar succesvolle voorganger in 2016. De voorbereidingen van het groots opgezette muzikale project op 23, 24 en 25 maart zijn in volle gang en morgen start de kaartverkoop. ,,Door de komende periode nog veel te repeteren, past alles perfect in elkaar", vertelt medeorganisator Roeland Heesbeen.

In de gemeentewerf op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk is een perfecte locatie gevonden voor de richting die de organisatie van JCS op wil gaan. ,,Het verhaal van de opera is sterk en past in elke tijdsgeest. We wilden het kerkelijke karakter van de vorige editie loslaten en voor een eigentijdse uitvoering gaan", aldus Heesbeen. ,,Het 'volk' betreft een doorsnede van de hedendaagse maatschappij, die multicultureel is en waarin mensen van verschillende leeftijden bij elkaar leven". vervolgt hij. ,,De machthebbers zijn weggezet als mannen in pak."

De rol van Maria Magdalena wordt gespeeld door Charlotte Pennings (30). ,,Ik heb de vorige keer niet meegespeeld maar ben wel gaan kijken. Ik zat helemaal vooraan en was heel erg onder de indruk van de productie. Hij heeft nog weken in mijn hoofd gezeten. Toen er audities kwamen voor een nieuwe uitvoering, besloot ik te mee te doen." De zangeres/actrice vervolgt: ,,Het is een intens proces, dit project. We zijn met veertig vocalisten en moeten heel goed naar elkaar luisteren en voortdurend op elkaar afstemmen. De sfeer is enorm positief. We zijn één grote familie."

KIPPENVEL

En inderdaad: saamhorigheid, een altijd positieve benadering en ook humor, dat zijn woorden die genoemd worden als deelnemers wordt gevraagd de sfeer rondom de repetities te beschrijven.

Jan-Willem Ketelaers (46) – die de rol van Jezus op zich neemt – is het hier roerend mee eens. ,,De sfeer is vanaf de eerste dag fantastisch. Ik kom uit Oisterwijk en kende niemand. Ik vond het best spannend om deel te nemen, maar ik ben meteen door iedereen geaccepteerd."

Het personage Jezus spelen in de rockopera Jesus Christ Superstar was altijd al een droom van Ketelaers: ,,Ik zing al jaren in een band en sta regelmatig in het theater, maar deze rol heb ik altijd al willen spelen. Ik zocht regelmatig online naar audities en toen ik deze voorbij zag komen, greep ik mijn kans."

Hoewel de repetities nog in volle gang zijn, zorgen deze nu al voor de nodige emotie. Ook bij Pennings: ,,Ik heb echt tien keer per dag kippenvel. Is dat normaal?"

ALTERNATIEVE BELEVING

Muzikaal leider Dave Hanhart is samen met regisseur Anke Heesbeen medeverantwoordelijk. ,,Sinds oktober oefenen we wekelijks, met af en toe extra repetitiedagen. De stemmen komen steeds dichter bij elkaar en we zijn nu bezig de puntjes op de i te zetten, bijvoorbeeld als het gaat om dynamiek. Het geluid dat de groep geeft, kan ik het beste omschrijven als 'wow'", glundert Hanhart.

Hij vult aan: ,,Het ensemble is ditmaal groter dan tijdens de vorige productie en dat maakt het totale gevoel sterker. We hebben elkaar nodig, de solisten worden als het ware gedragen door het ensemble. En de andere tijdsgeest, met onder meer projecties op de wanden, zorgt voor een alternatieve beleving."

De rockopera Jesus Christ Superstar wordt driemaal uitgevoerd: vrijdagavond 23 maart, zaterdagavond 24 maart en zondagmiddag 25 maart. Kaarten à 17,50 euro zijn vanaf morgen. vrijdag 26 januari 10.00 uur te bestellen via www.e-fans.nl. Er kunnen maximaal zes kaarten per persoon gekocht worden. Pas wanneer alle bestellingen verwerkt zijn, wordt duidelijk of het is gelukt kaartjes te bemachtigen. Per bestelling wordt 2,50 euro aan servicekosten gerekend.

Stichting Brabants Centrum stichting mag van JCS vijftig VIP-plaatsen weggeven aan leden voor de generale repetitie op donderdag 22 maart. Ieder lid kan twee kaarten bemachtigen, aanmelden kan via bc@brabantscentrum.nl. Volgorde van binnenkomst is bepalend.

FOTO BOVEN: De repetities voor Jesus Christ Superstar Boxtel zijn in volle gang. Eind maart worden drie voorstellingen verzorgd op de gemeentewerf aan de Mijlstraat. De organisatie kiest voor een 'eigentijdse aankleding' van het verhaal van Jezus Christus. (Foto: Peter de Koning).


STATENFRACTIE OP BEZOEK IN BOXTEL

Werkgeversclub SPIN weigert ontvangst van VVD-delegatie

HENK VAN WEERT

Voorzitter Patrick van Loosbroek van de Boxtelse werkgeversvereniging SPIN heeft zijn ontmoeting met de VVD-fractie in Provinciale Staten afgezegd. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart brengen de liberalen morgen, vrijdag 26 januari een werkbezoek. Daaraan neemt ook gemeenteraadslid Dymph van de Vries met andere vertegenwoordigers van de lokale VVD-afdeling deel. De steun die de Boxtelse fractie deze week verleende aan een biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B is de directe aanleiding voor de afzegging, aldus Van Loosbroek.

De werkgeversvoorzitter vindt dat hij het tegenover zijn achterban niet kan maken om morgen met de VVD'ers in gesprek te gaan. Hij zegt teleurgesteld te zijn in de Boxtelse raadsfractie. Die schaart zich achter het plan om uitvoeringsfase B van bedrijventerrein Vorst in te richten als GreenTech Park. SPIN ziet liever dat op die plek huidige bedrijven van Ladonk de kans krijgen om uit te breiden. Provinciale regelgeving maakt dat echter onmogelijk, stelt het gemeentebestuur van Boxtel.

Dat Van Loosbroek de ontmoeting annuleert, vindt het Boxtelse VVD-raadslid Van de Vries 'heel jammer', vertelde ze vanochtend'. ,,We dachten hiermee juist een opening te kunnen bieden. Ook al ben je het met elkaar oneens, het is volgens mij beter om in gesprek te blijven." Ze wijst er daarbij op dat haar partij deel uitmaakt van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. ,,Het was een uitgelezen kans om te kijken in hoeverre de provincie kan meedenken en tegemoet kan komen aan de wensen die in Boxtel leven."

TOUR DOOR BOXTEL

De Statenfractie brengt met de lokale VVD-afdeling wel een bezoekje aan het Oertijdmuseum, waar directeur René Fraaije ingaat op de kracht van zijn museum als toeristische trekpleister van Boxtel. Op bedrijventerrein Ladonk bezoeken de liberalen twee innovatieve ondernemingen: Ecotap (dat elektrische oplaadpunten produceert) en Dimaen, ontwikkelaar van machines om industriëel plastic te scheiden.

In Liempde ontmoet de Statenfractie samen met de Boxtelse delegatie leden van het Dorpsberaad om te praten over woningbouwlocatie Roderweg/Hamsestraat.