Afbeelding
Foto:

ONVOLDOENDE STEUN VOOR MOTIE BALANS

Boxtelse raadzaal krijgt geen nationale driekleur

Gemeenteraadslid Erica Vos (Balans) pleitte er dinsdagavond voor om de Nederlandse driekleur een prominente plek in de Boxtelse raadzaal te geven. Met uitzondering van de andere oppositiepartij, het CDA, ondervond haar motie vreemd aan de orde van de dag geen bijval van de overige fracties.

Sinds november prijkt het nationale dundoek in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer in Den Haag. De vlag werd er geplaatst op voorstel van de SGP en PVV. ,,Een van onze leden opperde om ook in de Boxtelse raadzaal de driekleur een plekje te geven. Inmiddels is dat ook al in enkele tientallen andere gemeenten gebeurd. Als symbool van Nederlandse eenheid en identiteit", betoogde raadslid Vos. Zij gaf aan zelf aanvankelijk getwijfeld te hebben of ze het verzoek van haar partijgenoot naar voren zou brengen. ,,Je kunt je afvragen wat de vlag bijdraagt aan de besluitvorming in deze raadzaal. Maar het is van belang om uit te stralen dat de Nederlandse waarden en normen door alle raadsleden gedragen en geëerbiedigd worden."

Katelijne van Thiel (Combinatie95) vroeg zich af wat wordt verstaan onder die normen en waarden. Dave van de Ven (SP) was benieuwd hoe inwoners met een van oorsprong andere nationaliteit dan de Nederlandse op de vlag zouden reageren. Die reactie kwam meteen van Kübra Atalay (CDA), die Turkse ouders heeft. ,,Oók mensen van buitenlandse komaf zijn Nederlanders." Haar fractie steunde als enige de motie van Balans.

Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) zei ronduit dat ze de vlag niet wil in de raadzaal: ,,Het stuit op weerstand bij andere bevolkingsgroepen." Jan de Koning (INbox) wees naar de sokkel met bronzen buste van koning Willem-Alexander die in de raadzaal staat. Die volstaat in zijn ogen om de nationale eenheid en identiteit te symboliseren, hetgeen ook de mening was van Dymph van de Vries (VVD). Mocht het voorstel van Balans wel worden aangenomen, dan moet vanaf 11 november ook maar de Eendengatse vlag worden opgehangen in de vergaderzaal van het gemeentehuis, opperde De Koning grappend. Hij neemt binnenkort afscheid als president van Stichting Openbaar Carnaval...

D66'er Jos Hegeman meldde dat hij thuis de driekleur alleen op 4 en 5 mei uitsteekt om daarmee het belang van de vrijheid van meningsuiting te benadrukken. ,,En dat volstaat wat mij betreft. De vlag in de raadzaal plaatsen, is niet nodig."

Burgemeester Marc Buijs overlegde nog even met de wethouders over de motie, maar die gaven aan dat de raad zelf moet beslissen of de vlag in haar vergaderzaal thuis hoort. Een meerderheid vond van niet, dus.