De Boxtelse steenhouwer Marten Groen plaatst zijn eerste in een kassei gebeitelde letter in het plaveisel van de Oudegracht in Utrecht.
De Boxtelse steenhouwer Marten Groen plaatst zijn eerste in een kassei gebeitelde letter in het plaveisel van de Oudegracht in Utrecht. Foto: Geert Groen

BOXTELAREN WERKEN MEE AAN EEUWIGDUREND GEDICHT UTRECHT

Letters beitelen voor straatgedicht...

In de Utrechtse binnenstad, op de Oudegracht om precies te zijn, ontstaat iets moois in het plaveisel. Sinds juni 2012 wordt gewerkt aan een lint van kasseien. In elke kei wordt een letter gebeiteld, wekelijks komt er een bij. Tezamen vormen ze een gedicht. Sinds kort werken er ook twee Boxtelaren aan mee: Riccardo Hanique en Marten Groen zijn toegetreden tot Steenhouwersgilde Lettertijd in de Domstad en hebben inmiddels ook hun bijdrage aan het 'eeuwigdurend gedicht' geleverd dat in het jaar 2300 klaar moet zijn.

HENK VAN WEERT

Hanique beitelde vorig jaar al tweemaal een letter in een kassei op de Oudegracht, Groen was er zaterdag voor het eerst actief vanwege het project De letters van Utrecht. ,,Ik hakte de letter A, die het begin van een nieuwe dichtregel vormt. Hoe die zin er uit komt te zien, is voor iedereen nog een verrassing. Dat weet alleen de huidige stadsdichter van Utrecht, Baban Kirkuki", vertelt de Boxtelse steenhouwer, die in zijn woonplaats vooral bekendheid geniet als beeldend kunstenaar door zijn veelal objecten van cortenstaal.

Gadegeslagen door diverse passanten hakte Groen in ongeveer een uur tijd de 943e letter van het eeuwigdurende gedicht voor het pand Oudegracht 319. ,,Het lettertype is speciaal vormgegeven voor dit project. Met een mal moest ik de A op de kei overzetten", vertelt de Boxtelaar. Sinds vier jaar is hij bezig als steenhouwer. Hanique is dat al veel langer en heeft zijn eigen bedrijf: Hanique Natuursteen en Grafmonumenten. ,,Maar samen hebben we de speciale opleiding tot letterhakker gevolgd. We kregen les van Gerrit Peele, een van de leden van het Utrechtse steenhouwersgilde", vertelt Groen.

ELKE WEEK EEN LETTER

In juni 2012 werd het initiatief genomen om een gedicht in het straatbeeld van de Utrechtse binnenstad te maken. Toen werden 648 keien met een gebeitelde letter als een lint in het plaveisel van de Oudegracht gelegd. Net zoveel keien als er weken waren verstreken sinds de start van het nieuwe millennium. Sindsdien wordt er wekelijks op zaterdagmiddag een karakter aan toegevoegd. Zo groeit het eeuwigdurende gedicht van Utrecht jaarlijks met 52 letters, in lengte met zo'n zeven meter.

,,Het gilde telt 26 leden. Dat betekent dat je gemiddeld twee keer per jaar aan de beurt bent om kassei van een letter te voorzien. Het letterlint is niet alleen een gedicht in wording. Als het uiteindelijk klaar is, moeten in de plattegrond van Utrecht de letter U en T zichtbaar worden, als afkorting van de stadsnaam. Maar dat zullen wij niet meer meemaken. Het project loopt tot het jaar 2300, zo is de planning", grinnikt Groen.

Hoever het gedicht is gevorderd en andere bijzonderheden over het project zijn terug te vinden op de website www.delettersvanutrecht.nl.

BOVENSTE FOTO: Boxtelaar Marten Groen plaatst de 943e letter van het eeuwigdurend gedicht in het plaveisel van de Oudegracht in Utrecht. Samen met plaatsgenoot Riccardo Hanique is hij toegetreden tot het Steenhouwersgilde Lettertijd in de Domstad. (Foto's: Geert Groen).

KLEINE FOTO: Het lettertype van het project De letters van Utrecht werd ontworpen door grafisch ontwerper Hanneke Verheijke.


Boxtels hoogaltaar vindt
nieuwe bestemming in Asten

Het hoogaltaar van de voormalige Heilig Hartkerk in Boxtel is de voorbije maanden opnieuw opgebouwd in Asten. Bisschop Gerard de Korte zegent de neogotische offertafel zondag 28 januari om 11.00 uur in tijdens een plechtige hoogmis waarin pastoor Jacques Grubben concelebrant is. Ook Boxtelaren zijn daarbij welkom, meldt secretaris Jo Custers van de Boxtelse Heilig Hartparochie.

Drie jaar geleden werd het kerkgebouw in de Boxtelse wijk Breukelen aan de eredienst onttrokken. Nagenoeg de hele inventaris en alle spullen hebben in de andere kerken en kapellen van de nieuw gevormde Heilig Hartparochie én ver daarbuiten een nieuwe plek gekregen. Ook ging een deel van de inventaris naar Letland. Resterende spullen en inventaris werden bij opbod onder de parochianen verkocht. Heel anders ging het met het hoogaltaar, een pronkstuk met een grote cultuurhistorische waarde. Door de omvang was dit was minder makkelijk te herplaatsen, maar de Sint-Franciscusparochie in Asten bleek geïnteresseerd en had er wel een plekje voor: in de Maria Presentatiekerk. Daar is het met fijn houtsnijwerk rijkelijk versierde altaar de afgelopen maanden door vrijwilligers opnieuw opgebouwd. De inzegening wordt komende zondag bijgewoond door een delegatie van de Boxtelse parochie.

Afbeelding
Afbeelding