De luchtschommels keren dit jaar terug in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).
De luchtschommels keren dit jaar terug in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

NOSTALGISCHE ATTRACTIE TERUG IN LIEMPDE

'Luchtschommels horen op Werelderfgoedlijst'

PÅL JANSEN

De luchtschommels, die zo'n zes decennia op de kermis stonden in Liempde, keren na een jaar afwezigheid terug. Nog steeds zijn de kosten te hoog om iets te verdienen aan de schuitjes, weet exploitant Nico Leander. Echter, dit jaar zal de attractie er toch staan. Voor de toekomst heeft Leander een opmerkelijke oplossing: hij laat uitzoeken of zijn nostalgische luchtschommels op de Werelderfgoedlijst van Unesco kunnen. Met subsidies hoopt hij uit de kosten te komen.

De schuitjes werden vorig jaar node gemist in Liempde. Het bracht enkele dorpsbewoners ertoe om onderzoeken of het mogelijk was om de luchtschommels terug te halen. Onder wie Ad Schelle, uitbater van café Het Wapen van Liempde: ,,We vonden het toch jammer dat de schommels waren verdwenen en dachten dat er wellicht iets mogelijk was."

Hij klopte samen met Liempdenaar Jan Verhoeven aan bij de exploitant, bij wethouder Herman van Wanrooij en kermisambtenaar Richard Schuurs van gemeente Boxtel. Subsidies daar waren echter niet mogelijk. Van Wanrooij: ,,Samen met Schuurs hebben we bekeken welke rol wij kunnen spelen. Maar de exploitant is een private partij."

Eigenaar Leander vond het zonde dat hij zijn standplaats vorig jaar moest opzeggen. ,,Mijn opa is er mee begonnen in Liempde, zestig jaar terug. De attractie ligt nu ruim een jaar opgeborgen. De laatste keer stonden de schommels in Bavel, in september 2016."

WERELDERFGOEDLIJST

Door een 'gespecialiseerd iemand' laat hij nu uitzoeken of de attractie een plekje Werelderfgoedlijst kan krijgen. ,,Er is geen vergelijkbare attractie en het is ook nog een 'Hollandse' uitvoering. Het is de enige die nog over is in Nederland."

Door een plekje op de Unesco-lijst, hoopt Leander subsidies los te krijgen om uit de kosten te komen. ,,Alles wat ik er aan verdien op een kermis, ben ik weer kwijt aan kosten. Ik maak absoluut geen winst, er zit veel te veel onderhoud aan."

JAARTJE TUSSENUIT

Of de vermelding op de lijst gaat lukken, is nog de vraag. Momenteel staan er negen Nederlandse gebouwen en gebieden op de lijst, variërend van de Waddenzee tot aan een groep van negentien historische windmolens in Kinderdijk-Elshout. Leander: ,,Ik hoor het te zijner tijd."

Zeker is wel dat de luchtschommels dit jaar weer op de kermis komen te staan, zegt de kermisexploitant. Met een knipoog: ,,Misschien is het best wel goed geweest dat ik er een jaartje tussenuit was."