Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TENTOONSTELLING TOT EN MET EIND APRIL

Ineke Platel exposeert schilderijen in Liduina

,,Elk schilderij is weer een nieuw avontuur. Zodra de eerste streek gezet is, is de reis begonnen. Een reis zonder vooropgezet plan. Wat verschijnt is een verrassing. Ik geniet van wat ik onderweg tegenkom en experimenteer met alles wat ik vind: touwtjes, knopen, stukjes papier, teksten en vooral de beweging en kleur. Wie goed kijkt, ziet mijn uitdaging en begrijpt mijn passie." Tot en met eind april laat kunstenaar en journalist Ineke Platel uit Boxtel haar werk zien in van de Boxtelse vestiging van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), het voormalige Liduinaziekenhuis.

,,Schilderen is geen hobby, maar een passie", legt Ineke uit. ,,Het is elke keer opnieuw een verrassing wat het doek, de kwast en de verf me te vertellen hebben. De ene keer is het onderwerp duidelijk en gaat het om de fun, maar een andere keer is het een worsteling, waarmee je maanden bezig kunt zijn voordat je het los kunt laten. Schilderen is voor mij echt een reis door mijn ziel."

FEEST VAN KLEUR

Het werk van Ineke is een feest van kleur, vorm en beweging. Soms in de eenvoud, soms is er laag over laag nodig om te komen waar ze wil zijn en wat ze wil vertellen. ,,Het is fijn om stil te staan, te kijken en je te verwonderen. Schilderen is geen vanzelfsprekendheid als je beperkte mogelijkheden hebt. Maar mijn spierziekte is geen enkele reden om niet uit mijn werk te halen wat er in verborgen zit", stelt de Boxtelse.

EIGENWIJS AUTODIDACT

Ineke volgde cursussen en workshops om kennis te maken met het materiaal en techniek, maar koos toch voor een eigen manier van werken. Ze noemt zich 'eigenwijs autodidact'. Ze werkt met acryl op doek en maakt de laatste tijd ook gebruik van allerlei materialen om haar werk meer diepte te geven. Ineke is groot liefhebber van de COBRA-meesters.

Morgen, vrijdag 26 januari wordt de expositie van Ineke Platel ingericht in de Boxtelse JBZ-vestiging aan de Liduinahof.

FOTO BOVEN: Ineke Platel in haar atelier. De kleurrijke doeken zijn vanaf komend weekeinde te zien in het voormalige Liduinaziekenhuis. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding