Tijdens de inspiratiesessie werden de bezoekers opgedeeld in vier verschillende groepjes om ieder deel van de plannen goed aan bod te laten komen. (Foto: Peter de Koning).
Tijdens de inspiratiesessie werden de bezoekers opgedeeld in vier verschillende groepjes om ieder deel van de plannen goed aan bod te laten komen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VEEL BRUIKBARE IDEEËN VOOR BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN

'Goud is er al, nu alleen nog opgraven'

RENS VAN DEN ELSEN

,,Boxtel heeft al goud in handen, het moet alleen nog bloot gelegd worden". Dat zei landschapsarchitect Frank Meijer van het Bossche bureau MTD zondag tijdens de inspiratiesessie Boxtel Binnen de Bruggen in gemeenschapshuis De Walnoot. De bezoekers gaven het gemeentebestuur veel ideeën waar ze op kan voortborduren.

Het goud waar Meijer aan refereert is er in de vorm van bijvoorbeeld kasteel Stapelen, het bijbehorende park en het processiepark achter de Sint-Petrusbasiliek, ook wel de cultuurhistorische as genoemd. Maar ook de economische as van Boxtel moet hier volgens Meijer in worden meegenomen omdat deze weg in het dorps-DNA verankerd is. Meijer: ,,We moeten het nu eerst herkennen, dan erkennen, opgraven en daarna uitvoeren. Uit ervaring weet ik ook dat al na het eerste jaar van uitvoering er een positief gevoel ontstaat in de gemeenschap. Als alle besluiten bij de gemeente goed zijn vastgelegd, kan het hele project binnen zes jaar uitgevoerd zijn."

OPLOSSINGEN

Wethouder Peter van de Wiel was blij verrast door alle creatieve oplossingen waarmee de veertig aanwezigen op de proppen kwamen. Er werd tijdens de bijeenkomst ook op gehamerd dat er niet gedacht mocht worden met beperkingen zoals financiën of haalbaarheid. Dat zorgde ervoor dat veel bezoekers hun creativiteit de vrije loop lieten tijdens de groepssessies in De Walnoot. Van de Wiel: ,,We gaan alle ideeën in een nieuwe sessie naast elkaar leggen en bekijken wat mogelijk is. Hiermee kunnen we ons als gemeente zeker onderscheiden van de omliggende dorpen."

GEEN JONGEREN

Het viel wel op dat de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen boven de vijftig jaar lag. ,,Jongeren zijn hier niet mee bezig, maar misschien kunnen we een dergelijke sessie ook op de middelbare scholen houden?", opperde Meijer. Van de uitgenodigde ondernemers kwam er ook maar een handjevol opdagen. Een gemiste kans volgens Suzanne Schuurmans van telefoonwinkel Ring & Go: ,,Vrijwel alle ondernemers krijgen hier uiteindelijk mee te maken. Het kost weliswaar een vrije middag, maar dat heb ik er graag voor over."