Marc Cleutjens poseert bij de Huisvennen in natuurgebied Kampina. ,,Het is misschien wel een van de mooiste plekjes in de wereld en dat gewoon in Boxtel. Hier is de stilte soms oorverdovend en hoor je je hart kloppen. Dit is Het Groene Woud. Mijn Groene Woud...” (Foto: Peter de Koning).
Marc Cleutjens poseert bij de Huisvennen in natuurgebied Kampina. ,,Het is misschien wel een van de mooiste plekjes in de wereld en dat gewoon in Boxtel. Hier is de stilte soms oorverdovend en hoor je je hart kloppen. Dit is Het Groene Woud. Mijn Groene Woud...” (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HOOFDREDACTEUR MARC CLEUTJENS VERLAAT NA BIJNA 25 JAAR BRABANTS CENTRUM

'Ik mocht achter veel voordeuren kijken'

HENK VAN WEERT

Bijna een kwarteeuw lang vormde Marc Cleutjens mede hét gezicht van Brabants Centrum. Deze maand slaat de hoofdredacteur van een van de weinige in het land overgebleven lokale abonnementenkranten een nieuwe weg in. Maar schrijven en journalistiek blíjven de passie van de geboren en getogen Boxtelaar. ,,Ik hoop dat mensen beseffen dat ze niet zonder goede en onafhankelijke nieuwsvoorziening kunnen. Oók lokaal."

Marc vertelt dat hij mooie, maar ook intensieve jaren heeft beleefd bij Brabants Centrum: ,,Dankzij mijn werk als journalist heb ik heel veel mooie mensen mogen ontmoeten en kreeg ik bij velen een verrassend en vaak openhartig kijkje achter de voordeur. Bij particulieren én bedrijven. Dat voelt als een voorrecht."

In oktober 1993 maakte de scheidend hoofdredacteur zijn entree in het kantoor aan de Prins Bernhardstraat. ,,Niet als journalist overigens, maar als archiefmedewerker. Ik was net afgestudeerd als historicus en werd door de toenmalige directeur/hoofdredacteur Piet van Oers gebeld met de vraag of ik op parttime basis het krantenarchief wilde komen ordenen", blikt Marc terug.

Waarom hij voor die functie werd benaderd, is niet meer geheel duidelijk. ,,Maar kort daarvoor had een artikel in deze krant gestaan over mijn afstudeerscriptie die ik schreef aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit - red.). Die had ik gewijd aan René Thomaes die in de Tweede Wereldoorlog NSB-burgemeester van Boxtel was."

MONNIKENWERK

Dat archief rubriceren en ontsluiten was een monnikenwerk, herinnert Marc zich. ,,De ingebonden jaargangen, de zogeheten leggers, heb ik stuk voor stuk doorgebladerd. Alle relevante artikelen heb ik in een database benoemd, gedateerd, van trefwoorden voorzien en kort omschreven. Maar al binnen een jaar ging ik ook artikelen schrijven. De redactie, destijds bemand door Ineke Platel en Peter de Koning, had handjes nodig en zo gebeurde het dat ik als eerste klusje het wedstrijdverslag van RKSV Boxtel moest redigeren. Als ODC'er nota bene... Die kopij lag, net als heel veel andere, in de uitpuilende brievenbus op maandagochtend."

Marc geeft aan dat hij veel plezier beleefde aan het schrijven. ,,Dat werk was mij niet vreemd natuurlijk. Tijdens mijn studie, eerst aan de lerarenopleiding in Tilburg en later in Nijmegen, schreef ik ook al en is er wel eens wat gepubliceerd." Zijn eerste interview kan de Boxtelaar zich niet precies meer voor de geest halen. ,,Maar het eerste grote artikel dat ik schreef, ging over Salonta. Ik ben actief binnen de Boxtelse stichting die hulp verleende aan de Roemeense stad. Er was geld nodig voor de bouw van een school voor kinderen met een verstandelijke beperking, die er later ook kwam."

BUFFELEN

De gemeentelijke herindeling die in 1996 leidde tot de samenvoeging van Liempde bij Boxtel, Esch bij Haaren en Gemonde bij Sint-Michielsgestel, zorgde in die beginjaren ook dat er wekelijks volop nieuws in de redactiekolommen stroomde. ,,Ik vond het heel bijzonder om zowel in Liempde als Esch de laatste vergadering van de zelfstandige gemeenteraad te mogen verslaan."

De gemeenteraadsverkiezingen vond Marc telkens weer een hoogtepunt. ,,Die vormen als het ware het toetje voor een lokale krant. Spannend qua uitslag en uitdagend om de aanloop ernaartoe te beschrijven. En als dan op woensdagavond laat de resultaten bekend waren een nachtje door buffelen om de complete cijfers, voorzien van commentaren en al, op donderdag in de krant te publiceren. Telkens weer een flinke en vermoeiende operatie, maar zó leuk om te doen."

SAMEN TEGELIJK

Onvermijdelijk komt de vraag aan bod welke gebeurtenissen Marc het meest zijn bijgebleven. Op politiek vlak noemt hij het stranden van Tongersche Heide, de uitbreidingslocatie voor woningbouw in Boxtel-West. ,,Een heel interessant dossier. Te meer omdat de gemeente Boxtel nog altijd worstelt met nieuwbouwlocaties."

Qua evenementen is de Bazaar in wandelpark Molenwijk een jaarlijks terugkerende top-activiteit voor de scheidend hoofdredacteur. ,,Ik herinner me de kop boven het verslag dat ik van de eerste editie maakte in 2001: 'Bazaar brengt zomer naar Boxtel', een titel die je eigenlijk elk jaar zou kunnen gebruiken. Prachtig om te zien hoe multicultureel Boxtel zich hier telkens weer met elkaar verbindt." Mooie herinneringen heeft Marc ook aan het project Samen Tegelijk dat acht sterke vrouwen, ook wel aangeduid als contactouders, in de wijk Selissenwal op poten zetten met behulp van welzijnsorganisaties, de woonstichting, de gemeente en tal van anderen.

Dat Samen Tegelijk een van de eerste drie Appeltjes van Oranje kreeg en daarmee nationale erkenning, vindt Marc nog altijd een mooie bekroning. ,,En zeker het bezoek van prinses Máxima was natuurlijk een prachtige belevenis." Samen Tegelijk leidde er volgens Marc mede toe dat Selissenwal veranderde van een probleemwijk in een levendige en bruisende plek om te wonen. ,,Ja Selissenwal, de plek waar ik opgroeide en mijn ouders nog altijd wonen, heeft een bijzonder plekje in mijn hart."

Op het gebied van rampen blijft de brand in café De Kom, waarbij in december 2005 vier van de vijf leden van het gezin Heijmans omkwamen, op het netvlies gebrand. ,,Ik was al vroeg op de plek des onheils en heb er verschrikkelijke en heel emotionele dingen gezien. Hulpverleners werden nadien goed opgevangen, journalisten moesten emoties toen zelfstandig verwerken. En dat was zwaar..."

ONMOGELIJKE COMBINATIE

Nadat hij in 1999 tot hoofdredacteur werd benoemd, werd Marc in 2005 ook directeur van Brabants Centrum. Die dubbelfunctie bleek later een onmogelijke combinatie. ,,Ik vond het leuk om te doen hoor. Maar het leidde vier jaar geleden wel tot een burn-out." Bij zijn vertrek kijkt Marc terug op een mooie tijd. ,,Uiteraard, want ik heb altijd de ruimte gekregen om te doen wat ik leuk vond. En ik heb heel veel interessante mensen ontmoet. Maar het is nu tijd voor iets anders. Ik blijf echter schrijven en houd me ook in de toekomst bezig met journalistiek en geschiedschrijving."

Marc neemt afscheid in de hoop dat mensen in Boxtel en omgeving de kracht van een goede lokale krant niet onderschatten. ,,Juist in deze tijd van ongebreidelde en soms oncontroleerbare digitale informatievoorziening blijft een goed en onafhankelijk nieuwsmedium van groot belang. Ik spreek de wens uit dat Brabants Centrum die rol nog tot in lengte van jaren mag en kan vervullen."

NEUS VOOR NIEUWS

Peter Strüber, voorzitter van het stichtingsbestuur van Brabants Centrum, omschrijft het vertrek van Marc als het einde van een tijdperk voor de Boxtelse nieuwsorganisatie. ,,Marc heeft een enorme staat van dienst opgebouwd en was altijd een boegbeeld van onze krant, als journalist, maar ook als hoofdredacteur en directeur. Iemand met een neus voor nieuws en in staat om personen en situaties heel treffend in woorden te vangen. We gaan hem zeker missen."

Brabants Centrum staat een uitdaging te wachten, nu de organisatie zonder Marc verder gaat, vindt directeur Henk van der Zee. ,,De inzet die Marc door de jaren heen voor onze stichting en kranten aan de dag legde, ging het normale soms ver te boven. Hij stond altijd klaar. Toch heb ik er vertrouwen in dat ons team ook in de komende jaren in staat blijft onze onafhankelijke journalistieke functie goed vorm te geven en de doelen van de stichting te bereiken. Niet alleen op papier, maar ook steeds meer in diverse digitale vormen."


CIRCA VIJFTIG TEGEN DE VLAKTE

Westerstorm laat sporen na,
óók in Boxtel en omgeving

De westerstorm die vorige week donderdag met felle rukwinden over Nederland raasde, liet ook in Boxtel en omgeving zijn sporen achter. Volgens een schatting van de gemeente Boxtel zijn zo'n vijftig bomen omgewaaid. De fietsenstallingen bij het Jacob-Roelandslyceum en basisschool De Vorsenpoel stortten in en op een aantal plekken werd de water- en/of gasleiding vernield en raakten bermen beschadigd. Er vielen in deze regio geen gewonden.

In de Wilhelminastraat viel een afgebroken boom op een auto. In de berm van de rijksweg A2 gingen tussen Liempde en Best diverse populieren tegen de vlakte en versperden de rijbaan. Eén boom viel op een auto. De storm velde ook een grote boom op de algemene begraafplaats Munsel. Die kwam op een van de paden terecht en vernielde wonderwel geen graf-


Modern Classic Music

De leerlingen van de Modern Classic Music School treden zaterdag 27 januari op in de aula van basisschool De Spelelier. De deuren aan de Dr. De Brouwerlaan 74 in Boxtel gaan open om 19.30 uur. Het optreden begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

monumenten. Een boom die tijdens een storm twee weken eerder al dreigde te bezwijken maar in de takken van een andere boom bleef 'hangen', ging nu wél tegen de vlakte.

In Liempde ging bomen omver langs onder meer de Savendonksestraat, Kasterensestraat, Gemondesestraat, Meulekensweg en Rosenhofstraat. In Lennisheuvel bleek het windscherm op het terras van eetcafé Meneer Klaver niet bestand tegen de felle rukwinden.

OPRUIMWERKZAAMHEDEN

In samenwerking met de brandweer hebben medewerkers van de dienst Openbare Ruimte donderdag de bomen en takken opgeruimd die voor gevaarlijke situaties zorgden. Gevaarlijke gaten die ontstonden door de omgewaaide bomen werden met hekwerken afgezet. De afgelopen dagen zijn nog enkele instabiele bomen gerooid. Ook bermen en straatwerk moeten op een aantal plaatsen hersteld worden, meldde de gemeente via internet.

FOTO RECHTS: De erfafscheiding tussen twee tuinen achter woningen aan de Deken Spieringsstraat bleek niet bestand tegen de rukwinden waarmee de westerstorm vorige week donderdag gepaard ging. De schutting ging tegen de vlakte. (Foto: Piet van Oers).

Afbeelding
Afbeelding