Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'HALVE' DORP OP DE BEEN OM QUIZVRAGEN TE BEANTWOORDEN

Gemonde laat de hersenen kraken

RENS VAN DEN ELSEN

Tafels vol laptops, tablets, een encyclopedie en krantenknipsels van het afgelopen jaar. Het oogt wat rommelig allemaal, maar toch heerst er een soort van georganiseerde chaos bij team Quiztetnie, dat het zenuwcentrum heeft in huize Schellekens. Het is de avond van de Gemondse Dorpsquiz en iedereen is fanatiek.

Om zes uur 's avonds komen de afgevaardigden van de 37 teams het vragen- en antwoordenboekje ophalen. Een eerste blik op de vragen doet menig deelnemer al zuchten en er wordt meteen druk gebeld met de teamleden die thuis zitten. De ruim tweehonderd opdrachten variëren van Gemondse geschiedenis tot film en van wiskundige vraagstukken tot een puzzeltocht met QR-codes.

De organisatie, weer in handen van heemkundevereniging Den Hogert en gilde Sint-Joris & Sint-Catharina, is direct na het ophaalmoment druk in de weer om het quizhoofdkwartier Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg om te bouwen tot cursuslokaal. Want om acht uur moeten er weer 37 man aanwezig zijn om een inburgeringscursus te volgen als onderdeel van de dorpsquiz. ,,Het is een hele kunst om weer iets nieuws te verzinnen. Zo zijn we het hele jaar bezig met het bedenken van vragen en leuke opdrachten. Zo'n inburgeringsexamen is dan een leuke twist in de avond", vertelt Hans van der Schoot, één van de organisatoren van de Dorpsquiz. Het valt hem op dat de teams dit jaar beter georganiseerd zijn.

WASLIJN

Ook team Quiztetnie pakt het dit jaar beter aan. In de garage hangt een flinke 'waslijn' van spanbanden waar alle pagina's met vragen aan hangen. Wie een antwoord weet, schrijft dit meteen op het blaadje en legt dat bij Hanneke Verhagen neer. Die noteert, als teamoudste, alles in het antwoordenboek en zet een kruis bij de opgeloste vragen. ,,Het werkt zo veel beter", zegt ze. "Vorig jaar begonnen we pas om half tien met het invullen van de antwoorden. Dat was natuurlijk veel te laat. Ik hoorde van mijn familie in Sint-Michielsgestel hoe die een dergelijke quizavond avond aanpakten, zij zijn hoog geëindigd dus gebruiken we nu ook die werkwijze." En het lijkt zijn vruchten af te werpen, want halverwege de avond is een groot deel van de vragen al ingevuld.

Maar tegen tienen begint de druk merkbaar toe te nemen en raken er A4-tjes kwijt. Het gaat er fanatiek en toe en de vrouw des huizes, Nancy Schellekens, sommeert haar moeder Hanneke om de velletjes terug te hangen als nog niet alle vragen een antwoord hebben. Rond kwart voor elf krijgen de lastigste vragen nog een antwoord en dan stappen de broers Willian en Barry Schellekens snel in de auto om het boekje in te leveren.

Er heerst tevredenheid in huis en de teamleden proosten samen op de goede afloop. Nu is het wachten tot zaterdag 27 januari als in café Kloosterzicht vanaf 20.00 uur de winnaar bekend wordt gemaakt. Mocht het team niet hoog eindigen dan is de reactie snel voorhanden: 'Quiztetgewoonie'.

FOTO BOVEN: De pagina's met vragen hangen bij de familie Schellekens (Nancy en Willian staan vooraan op de foto) aan een 'waslijn'. (Foto's: Peter de Koning).

Alle digitale middelen worden ingezet om de quizvragen te beantwoorden. Jong en oud is daarbij fanatiek in het zoekwerk, de jeugd maakt gebruik van de moderne technieken, de mannen mochten op pad om QR-codes in het dorp te zoeken.