Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

• Ploegers brengen kolder van de bovenste plank • Liempdenaren liggen dubbel van het lachen

HAVVVTVDVG, Forel Williams en Cor van de Led

PÅL JANSEN

Met tranen in de ogen verlieten bezoekers dit weekeinde Ploegerspaleis Het Hof in Liempde. 'Liemt in 't Zweet, de zittingsavonden van het Zittings Avonden Komité (ZAK) van De Ploegers, vond plaats. Dankzij onder meer de nieuwe trainer René van der Gijp van het Liempdse vrouwenvoetbal, turner Joerie van Velder, de drinkgrage 'tennissters' van De Kwebbelieren en de inmiddels legendarische DVG-voorzitter Cor van de Led kreeg het publiek een onvergetelijke avond voorgeschoteld.

De deuntjes van Studio Sport en de Rocky-films werden door hofkapel De Kromploegers door de zaal geblazen. Joerie van Velder (Ted van de Meulengraaf) betrad het podium. De Liempdse 'Lord of the Rings' trainde met twee kratjes Bavaria en klaagde steen en been over het feit dat hij tijdens de vorige Olympische Zomerspelen wegens een biertje (of twee) werd gediskwalificeerd en ook zijn vriendin Hariëtte kwijt is geraakt. Iedereen op de hak nemend, van Ploegersvoorzitter Reggie van Genugten (Kanmenietluchten, Van Diepe Zuchten, enzovoort) tot aan Epke 'Zonderlandgoed' zorgde Van Velder voor de rode draad van de avond.

Tussen zijn korte optredens door zagen prins Joannes (Jan van den Akker) en adjudant Arthur Brands vanaf de 'reservebank' hilarische sketches en voordrachten. Zo interviewde Eva Jinek (Kim van Ruremonde) voor 'College Tour' de nieuwe coach van Het Allereerste Volwaardige Vrouwen Veteranen Team Van De Vooruitgang (HAVVVTVDVG): René van der Gijp (Patrick van der Heijden) die de lachers al op zijn had op het moment dat hij zijn mond opentrok. ,,Lekker joh, soow man, hi-hí!"

TOT GROTE HOOGTES

Van der Gijp zou als nieuwe trainer 'de vrouwtjes naar grote hoogtes brengen'. Tijdens het bespreken van de opstelling bleef 'Gijpie' te allen tijde in zijn rol, ook toen hij tussendoor een drankje kreeg van de ober. ,,Hey joh, jij komt mij gewoon een biertje brengen. Lekker pik, hé!"

Ook het sportvissen kwam aan bod tijdens Liemt in 't Zweet. Ed (Patrick van de Ven) kwam praten over zijn aanstaande biografie van zijn leven als sportvisser. Want dat zit in zijn DNA, zei hij tegen de interviewer tegenover hem die later zijn psychiater bleek (Willem van der Velden). ,,Ik luister bijvoorbeeld graag naar Forel Williams en met zwemmen deed ik altijd de snoekduik." Op de vraag waar Ed dan van moest huilen, volgde een absurde opsomming geïnspireerd door de Youtube-sketch 'Huilon' van Joardy Films. ,,Scheurbuik, geen water, draaiorgels, smerige pleisters", en zo ging het nog vijf minuten door.

POSITIVITEITSGOEROE

Na een kort intermezzo oreerde de pedante positiviteitsgoeroe Ernst-Lodewijk Van Rijkevorsel-Reimers (Ad Schelle) in zijn oranje-roze kaki-broek hoe hij de voetballers bij DVG als 'kieviten over het veld liet lopen' vanwege zijn 'opbeurende inbreng'. Hoewel dat laatste regelmatig tegenviel. ,,Nu ik de prins hier zie zitten, denk ik: ja, een prinses was toch niet zo gek geweest. Je zei: ik had het ook niet kunnen doen. Inderdaad prins Joannes, je had het ook niet kunnen doen..."

Vrolijker van toon was spring-in-'t-veld Liedewij, die kwam aanstormen omdat ze te laat was voor haar 'tennisafspraak' met vriendinnen Florianna en Clatien bij vereniging De Kwebbelieren. Vlak nadat ze struikelend het terras betrad, haalde ze een fles wodka tevoorschijn. De hoogzwangere Clatien: ,,Giet er maar bij, dat bodempje in die vorige was toch teveel jus." Liedewij nam daarna zelf ook voor de gezelligheid een flinke slok.

Meer hilarische sketches volgden: Mitch Stupers deed zich voor als sportinstructeur die helemaal 'zen' was, maar kon zijn frustraties jegens pupil Laurens (Ruud Bouwmans) en het publiek ('Lekker meedoen, zei ik!') niet goed onderdrukken. Ook de in slowmotion spelende tennisser (waarbij de voorste rij 'genoot' van het ronddruipende speeksel) zorgde voor gebulder uit de zaal.

COR VAN DE LED

Door het laatste optreden lagen diverse bezoekers letterlijk krom van het lachen. DVG-voorzitter Cor van de Led (Paul Saris) betrad het podium. Klittenbandsandalen met witte sokken kwamen tevoorschijn onder de opgetrokken rode broek waarin hij zijn witte overhemd had gepropt. Het gilet met DVG-embleem, de vettige naar voren gekamde haarslierten en zijn jampotglazenbril zorgden al voor gegniffel in de zaal. Terwijl hij, met ietwat opgetrokken schouders en een gelaat alsof hij iets vies rook, het spreekgestoelte besteeg, werden de lachspieren bij iedereen steeds slapper. A la Theo Maassen sprak Saris met zijn typetje de DVG-positiviteitsgoeroe Ernst toe. De toespraak begon positief, maar uiteindelijk kwam een pijnlijke waarheid naar boven. ,,Toen mijn huidige vriendin Hariëtte nog iets met Joerie van Velder had, wisten wij dat ze niet altijd even trouw was. Dat weet jij zelfs héél goed Ernst. Je stond wel heel snel klaar om 'iets hards onder haar riem te steken'..."

Toen voorzitter Cor toegaf dat hij zich even liet meesleuren door emotie, bedankte hij Ernst alsnog voor bewezen diensten. ,,Succes met je nieuwe functie als stadskunstenaar van Boxtel. Namens het bestuur mag ik jou verblijden met vijf entreekaarten voor Hubo, uh, MuBo", waarna de goeroe pissig de kaarten uit de handen van de voorzitter griste.

FOTO BOVEN LINKS: Eva Jinek (Kim van Ruremonde) interviewde de nieuwe trainer van HAVVVTVDVG René van der Gijp (Patrick van der Heijden). (Foto: Hans van Dooren).

FOTO BOVEN RECHTS: DVG-voorzitter Cor van de Led (Paul Saris) hield een hilarische toespraak wegens het afscheid van positiviteitsgoerie Ernst (Ad Schelle). (Foto: Hans van Doorn).

Afbeelding