ORANJEFONDS SPONSORT 15.000 EURO

Gratis sporttrainingen voor Boxtelse senioren

PÅL JANSEN

Centrum-Breukelen, Selissenwal en Boxtel-Oost. In deze drie wijken worden voor senioren uit de buurt in de toekomst gratis sportactiviteiten georganiseerd. Om dit op verschillende locaties te realiseren, stelt het Oranjefonds over een periode van twee jaar 15.000 euro beschikbaar. Ook gemeente Boxtel draagt 15.000 euro bij.

Volgens de Vereniging voor Klinische Geriatrie zijn er een miljoen valincidenten per jaar in Nederland onder 65-plussers. Stichting VeiligheidNL, die de landelijk cijfers van ongevallen monitort, berekende over 2015 dat bijna 100.000 mensen daarvan bij de spoedeisende hulp terechtkomen. Bijna 40.000 mensen worden daarna nog in het ziekenhuis opgenomen en 3.260 senioren overlijden door een valpartij.

Initiatiefnemer van de wijkgerichte bewegingstrainingen is de Boxtelse gerontoloog Diny Stolvoort. ,,60 procent van alle valincidenten kan gewoon voorkomen worden", legt ze uit. ,,Ze hebben voor veel mensen een gigantische nasleep. Ook de omgeving waarin senioren zich bewegen, wordt daardoor veel kleiner." Angstig om de fiets te pakken, de auto te nemen, of noodgedwongen thuis blijven, somt Stolvoort enkele voorbeelden op. ,,Met die trainingen kunnen de mensen beter toegerust naar buiten."

SPORTEN IN DE WIJK

Met de projecten wil Stolvoort die zelfredzaamheid van de 65-plussers in de eigen wijk vergroten. Deze worden opgezet in samenwerking met de Katholieke Bond van Ouderen Boxtel (KBO), GGD Hart voor Brabant, fysiotherapeut Hans Sluijters, WoonWijs (ContourdeTwern) en de stichting van Stolvoort: Licht op Groen. ,,In de drie verschillende wijken is er op iedere plek iets anders te doen", legt Stolvoort uit. ,,Bij de Kinderboerderij (Apollopad - red.) organiseerden we al 'Bewegen met Koffie', waar tweewekelijks gym- en krachttraining is waarna de mensen samen iets drinken. Ik wil dit soort activiteiten per wijk uitbouwen, juist omdat veel senioren in hun omgeving actief zijn. 60 procent van de mensen boven 75 jaar is actief binnen de eigen wijk."

BUURTSPORT BOXTEL

Naast de sportieve activiteiten bij de Kinderboerderij, komen door de toegezegde steun evenwichtscursussen in de gymzaal van het Hobbycentrum (Baroniestraat) of (bij mooi weer) in de beweegtuin van het Simeonshof (Annastraat). Dit onder de noemer 'Zicht op Evenwicht'. En in Selissenwal wordt een zogeheten 'kwiekroute' opgetuigd. Mensen krijgen met behulp van buitenmeubilair, zoals parkbankjes, bewegingsoefeningen. ,,En wat heel erg fijn is, is dat de gemeente gaat verkennen of deze activiteiten in de toekomst onder Buurtsport Boxtel kunnen vallen. De financiering die we nu krijgen, is op een gegeven moment ook op en zo kunnen we wellicht voor elkaar krijgen dat er opvolging komt."

'BEWEGEN, DAN KOFFIE'

Met de nieuwe initiatieven hoopt Stolvoort tegelijkertijd dat de onderlinge ontmoetingen tussen buurtbewoners worden bevorderd. ,,Het gaat in eerste instantie om het bewegen. Maar ook om contact. Tijdens 'Bewegen met Koffie' bij de Kinderboerderij is die saamhorigheid heel sterk", vertelt Stolvoort. ,,Een persoonlijk doel van mij is dan ook: eerst bewegen, en daarna samen gezellig een kopje koffie drinken. Zelfredzaam zijn en goed op de been blijven, hoeven mensen ook niet in hun eentje te doen. Het is iets wat je samen oppakt."

Wanneer de nieuwe initiatieven in Boxtel van start gaan en op welke tijden, wordt later bekendgemaakt.