Afbeelding
Foto:

'Geen huis beschikbaar? Dan bouw ik er zelf een!'

Zestien jaar was ze toen de Boxtelse Stien van Diessen verliefd werd op de drie jaar oudere Henk van Schijndel. Zij was bevriend met zijn zus en zo leerden de twee elkaar kennen. ,,We gingen stiekem 'winkels kijken' bij De La Salle en bezochten samen bioscoop Riche", vertelt Stien. ,,We dachten dat niemand het doorhad tot we mijn ouders tegenkwamen onderweg naar 's-Hertogenbosch... Toen wisten ze: onze Stien vrijt met Henk van Schijndel!"

,,Het was in de jaren vijftig niet eenvoudig om een woning te vinden. Dus kocht ik een stukje grond in Lennisheuvel en bouwde daar onze eigen bungalow", zegt Henk. In datzelfde huis wonen ze nu nog steeds. Veertig jaar lang werkte Henk in de bouw. Eerst als timmerman, later als uitvoerder en op kantoor als calculator. Hij heeft dus heel wat huizen in de omgeving gebouwd of verbouwd. Hiervoor heeft hij een koninklijke onderscheiding ontvangen. Stien werkte tot ze ging trouwen bij weverij Van Oerle. ,,We trouwden zestig jaar geleden in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Wat ik vooral nog weet, was dat een gruwelijk koude dag was", lacht ze.

Supersnelle bevalling

Het tweetal kreeg vier dochters, waarvan de derde werd gehaald door Henk zelf. ,,We hadden toen geen telefoon, dus de buurvrouw zou op de fiets de zuster halen als de bevalling begon. Het ene moment was er nog niets aan de hand en ineens ging het razendsnel. Wat was ik blij toen de baby begon te huilen!"

De kleren voor de dochters werden genaaid of gebreid door Stien zelf. Ook voor de kleinkinderen maakte ze later vaak kleding. Toen de kinderen het huis uit waren, ging ze aan de slag bij de huishoudelijke dienst van verzorgingshuis Molenweide. ,,Poetsen heb ik altijd graag gedaan", lacht ze. ,,Ik houd het huis nog steeds zelf bij en ik doe de tuin nu Henk het niet meer kan." Henk is inmiddels 86 en heeft longproblemen. Gelukkig wonen de dochters, de kleinkinderen en de achterkleinkinderen in de buurt. ,,Er komt hier altijd wel iemand even buurten of wat te eten brengen", aldus het stel.

FOTO ONDER: Henk en Stien van Schijndel- van Diessen uit Lennisheuvel vieren zaterdag 3 februari hun 60-jarig huwelijksfeest. (Foto: Ester Kerkhoff).