Secretaris Willem van Vossen en voorzitter Maria Voets van MuBo bekijken de bruikleenovereenkomst met pastoor Jacques Grubben en bestuurslid Arnold van den Broek van het parochiestuur. (Foto: Peter de Koning).
Secretaris Willem van Vossen en voorzitter Maria Voets van MuBo bekijken de bruikleenovereenkomst met pastoor Jacques Grubben en bestuurslid Arnold van den Broek van het parochiestuur. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MUSEUM KRIJGT TIEN KUNSTWERKEN IN BRUIKLEEN

MuBo trots op schilderijen Heilig Hartparochie

RENS VAN DEN ELSEN

Museum Boxtel (MuBo) heeft een tiental schilderijen in bruikleen gekregen van de Heilig Hartparochie. De officiële overdracht vond vrijdag plaats in het pastoraal centrum op de Duinendaal. De doeken waren al een tijdje opgeslagen op de zolder van de pastorie, maar daar lagen ze vooral stof te happen. ,,Dat is natuurlijk doodzonde. Dergelijke stukken komen beter tot hun recht in een museum", aldus initiatiefnemer Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel.

Van Eekelen 'ontdekte' de werken enkele jaren geleden tijdens de restauratie van de voormalige Sint-Petruspastorie en heeft zich daarna ingezet om de schilderijen een goede plek te geven.

JAN KRUIJSEN

Drie stukken zijn van de Liempdse schilder Jan Kruijsen en krijgen dan ook een plekje in de tentoonstelling die MuBo van 28 april tot en met 7 juli houdt over de kunstenaar. De overige kunstwerken worden ondergebracht in de nieuwe opslag die het Boxtelse museum onlangs in gebruik heeft genomen. Secretaris Willem van Vossen van het MuBo-bestuur: ,,Daar liggen ze onder de juiste omstandigheden zodat verder verval beperkt wordt. We zijn van plan om deze schilderijen op een later tijdstip te exposeren onder de noemer 'de schatkamer van MuBo'. Dat gebeurt wel in de huidige staat, dus met beschadigingen aan de lijst of verf. We mogen de kunstwerken niet laten restaureren, dat blijft de verantwoordelijkheid van de parochie."

PORTRETTEN

Het gaat vooral om portretten van Boxtelse geestelijken, onder meer pastoor Eras, pastoor Van Gennip, kapelaan Donders en deken Spierings. De laatste is geschilderd door Kruijsen. Twee kunstwerken tonen de Sint-Petrusbasiliek van vóór 1923 in Boxtel en in Oirschot. Andere kunstenaars, zoals Albert Arens, Frits Grips en Frans Knirsch zijn hun loopbaan begonnen bij de Boxtelse kunstinrichting Peinture Bogaerts.

De schilderijen blijven eigendom van de Heilig Hartparochie.


Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang door het Sint-Theresiakoor. Hier stellen de jongeren zich voor die op 10 maart hun vormsel ontvangen. Intenties voor overl. ouders Jos en Drika van de Loo-Versteden (mgd); Ben Strik (verj).

MEDEDELINGEN

* Agenda. Maandag 19.30: bespreking voorbereiding vasten en Pasen met alle werkgroepen. Vrijdag 2 februari 09.30: eucharistieviering voor de KBO wijk Lennisheuvel; na afloop is er koffie. Zondag 4 februari 10.30: woord- en communieviering met zang van Lencante; na afloop is er koffie.

* Misintenties. De misintenties die vóór maandag 11.30 worden opgegeven bij pastor Van den Tillaart of bij Helma Rombouts, worden in Brabants Centrum gepubliceerd.

* Bereikbaarheid. Contactgroep Sint-Theresiakerk: pastor Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter (ad interim) Chris Snik, tel. 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens, 67 31 51 en Helma Rombouts 67 25 94. Misintenties: pastor Van den Tillaart of Helma Rombouts. Afspraken voor doop, huwelijk, jubileum en uitvaart dienen rechtstreeks met de pastor te worden gemaakt.

* De Uitwijk. Het gerenoveerde parochiezaaltje De Uitwijk is op maandag weer open van 10.30 tot11.30 uur. Harry van den Tillaart, Emmy Heidkamp, Tonny Wagenaars of Jan van Kasteren is dan aanwezig om mensen te woord te staan of misintenties aan te nemen.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang door het Essche Mannenkoor. Voorganger is pastoor Jacques Grubben. Intenties voor Martien Bergman (mgd); Henny v.d. Berg (jgt); voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Kribbeproject. Achter in de kerk staat een kribbe waarinmen houdbare levensmiddelen of schoonmaakmiddelen kunt doen voor de mensen die dit nodig hebben. Dit project gaat het hele jaar nog door.

* Kerkbalans. Afgelopen week hebben parochianen allemaal een folder ontvangen voor de actie Kerkbalans. Wij hopen dat men ook dit jaar de Willibrorduskerk financieel wilt steunen.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties.De enveloppen kunnen in de brievenbus met nummer 8 bij de voormalige pastorie worden gedaan. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor met als voorganger pastor K. Jongeneelen. Intenties voor overleden familieleden Van de Ven-Brekelmans; overleden ouders V. Grinsven-v.d. Pol; Sien van Eindhoven; Christon v.d. Sande; Lies Steegs-Geerts.

DINSDAG 19.00 vespers, liturgisch avondgebed.

MEDEDELINGEN

Op zaterdag 3 februari is er een viering voor klein en groot met als thema Maria lichtmis. Mensen die graag een kaars willen laten zegenen tijdens deze viering, mogen die bij het begin van de mis in de manden leggen die voor in de kerk staan.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst, geleid door mw. ds. W. van Egmond uit Oisterwijk. Organist is Hans van der Haagen. Voor de kinderen is er een lange Paks, zij vieren hun eigen dienst in De Schakel.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Concert. Zaterdag treedt Vijf! op in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18, Boxtel. Het is een kwintet van bevlogen vrouwen; zij bespelen fluit, viool, hobo, fagot en harp. Het concert duurt van 16.00 tot 17.00 zonder pauze. De toegangsprijs is 15 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro, inclusief een drankje na afloop. Kaarten bestellen is aanbevolen en is mogelijk via reserveren@klassiekindekerken.nl.

* Inspiratieochtend. Zondag 4 februari is er een kerkdienst en inspiratieochtend. 'Opnieuw beginnen' luidt het thema van de bijeenkomst in het kader van de Maand van de Spiritualiteit. Het essay 'Sterrenstof' van Daphne Deckers draagt onderwerpen aan. Daarna zullen enkele gemeenteleden vertellen over eigen ervaringen en uitnodigen tot reacties. De ochtend wordt afgesloten met een lunch, waarvoor belangstellenden zich kunnen opgeven per e-mail: taede.zandstra@ziggo.nl.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook op www.pg-boxtel.nl.


Doneren én puzzelen voor kerkactiviteiten

Kerkgebouwen zijn is voor veel mensen plekken van betekenis. Ze voelen zich er thuis en verbonden met andere mensen. Tijdens feesten als Kerstmis en Pasen, maar ook bij een doop, huwelijk of uitvaart. De kerk is ook een plek waar culturele evenementen worden georganiseerd en een plek om rust te vinden. Om de activiteiten te steunen is er de actie Kerkbalans.

Kerkgenootschappen zijn financieel afhankelijk van donaties. Daarom vinden de inwoners van de Heilig Hartparochie, waar de kerken in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch onder vallen, deze week een brief in de bus. Er wordt gevraagd om steun met een vast bedrag per maand of jaar, of met een eenmalige gift.

De opbrengst van de actie Kerkbalans wordt bijvoorbeeld besteed aan kinderclub Kom en Zie, de tienergroep, meerdere gebedsgroepen, gezinsmissen en het Kribbeproject. Informatie over de actie Kerkbalans 2018 en het laatste nieuws staat op www.heilighartparochie.nl.

Fotopuzzel

Bij de brief van Actie Kerkbalans zit ook een fotopuzzel van de vier kerkdorpen. De oplossing kan worden ingeleverd bij de pastorie of in de diverse kerken van de parochie. De inzendingen worden beoordeeld door een jury, samengesteld uit leden van de werkgroep Kerkbalans. De winnaar ontvangt een prijs.