Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STUDENTEN ONDERZOEKEN BEHOEFTEN BOXTELSE SENIOREN

Hobbycentrum blijkt niet rendabel

HENK VAN WEERT

Het twee jaar geleden geopende Hobby Centrum Boxtel in de voormalige wasserij Blanca aan de Baroniestraat is niet kostendekkend te krijgen. Dat ligt niet aan de animo voor het aanbod van relatief laagdrempelige (lees: goedkope) activiteiten voor 50-plussers. Die is immers zó groot dat er een wachtlijst is. Om rendabel te kunnen zijn, moet eigenlijk meer worden georganiseerd, maar daarvoor ontbreekt de ruimte. En dus wordt naar extra locaties gezocht. Maar eerst wordt onderzocht waaraan de snel groeiende groep senioren behoefte heeft.

Het hobbycentrum sluit 2017 af met een tekort van zo'n 14.000 euro. En het stichtingsbestuur verwacht dat er ook in 2018 geld bij zal moeten, mede vanwege hoge huur- en stookkosten. Daarom is een subsidie van 27.500 euro aangevraagd bij de gemeente Boxtel, uit te betalen in drie jaarlijkse, aflopende termijnen. Het college van B. en W., dat bij de start van het hobbycentrum al een financiële bijdrage verstrekte van 43.000 euro, heeft die aanvraag in behandeling genomen, meldde wethouder Eric van den Broek gisteren.

Voorzitter Theodoor van Leeuwen van Hobby Centrum Boxtel is er van overtuigd dat zijn stichting op enig moment de eigen broek op kan houden, maar dan moeten er meer activiteiten worden gehouden en zal de eigen bijdrage voor sommige cursussen omhoog moeten. Met ingang van 1 januari zijn de deelnemersprijzen al verhoogd van drie naar vier euro per activiteit, maar het bestuur denkt dat er ook animo is voor nieuw en duurder cursusaanbod. ,,Maar daarvoor ontbreekt in het hobbycentrum op dit moment de ruimte. Vandaar dat we ook verder kijken: naar gemeenschapshuizen die lang niet altijd volledig bezet zijn. Maar ook naar de brede scholen, de bibliotheek en de Kinderboerderij", zegt Van Leeuwen.

Studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan de komende maanden echter eerst in beeld brengen waaraan senioren behoefte hebben. Van de circa 30.000 inwoners die de gemeente Boxtel nu telt, is ongeveer de helft 50-plus. Dat aantal groeit de komende jaren explosief, weet ook wethouder Van den Broek. Hij is daarom blij met het onderzoek dat hij ook wil gebruiken voor een breder seniorenbeleid.


HORECABEDRIJF BARONIESTRAAT IN BEELD VOOR WONINGEN

Toekomst van De Adelaar onder de loep

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Café De Adelaar op de kruising van de Baroniestraat met de Pastoor Erasstraat werd begin 1900 gebouwd en is sindsdien altijd een horecagelegenheid geweest. Daar komt in de toekomst mogelijk verandering in. Eigenaren Cees en Frank van der Sloot hebben plannen laten ontwerpen om van het café en de aangrenzende feestzaal vier woningen en twee appartementen te maken. De schetsen werden gisterochtend positief ontvangen door de gemeente Boxtel.

Het huurcontract met de huidige horeca-exploitanten loopt over enkele maanden af, meldt Cees van der Sloot. Sinds 1968 is De Adelaar in bezit van zijn familie. ,,We zijn nog in overleg met elkaar, dus het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren. Maar afgezien van wat er uit deze gesprekken komt, vinden we het belangrijk om te kijken naar wat er in de toekomst mogelijk is op deze plek."

Het vormde de start van een herbestemmingsonderzoek voor De Adelaar waarbij met name gekeken is naar de optie woningbouw. ,,De gemeente Boxtel staat hier positief tegenover, maar heeft wel een randvoorwaarde: de huidige bebouwing moet behouden blijven", vertelt Cleem Snijders. De architect van bureau Snijders & Van Stekelenburg werd in de arm genomen door de eigenaren van De Adelaar en presenteerde gisterochtend zijn ontwerp aan de welstandscommissie van de gemeente. Die vond de plannen 'uitstekend gelukt'.

De eerste twee panden aan de Baroniestraat, die nu dienst doen als kroeg, blijven behouden en krijgen een woonfunctie. Daarnaast komt een derde huis. Om de hoek, aan de Pastoor Erasstraat, staan al twee voormalige woningen die momenteel bij De Adelaar getrokken zijn. ,,Die keren weer terug", aldus Snijders. Bij deze pandjes is een binnentuintje gepland. Daarvoor sneuvelt het huidige zalencomplex.

Alle gevels krijgen een opknapbeurt, zegt Snijders. ,,De mosterdgele kleur van de kozijnen verdwijnt, daarnaast kiezen we voor een raam met een verdeling van zes ruitjes. Nu zijn dat er nog twaalf, dat is behoorlijk veel." Ook is zwaardere beglazing in de plannen opgenomen, vanwege het geluid dat het vele autoverkeer veroorzaakt in de Baroniestraat en Pastoor Erasstraat. De welstandscommissie oordeelde positief over de plannen. ,,We omschrijven ze als stadswoningen van Boxtel. Mogelijk zou er nog wel een knipoog naar het verleden kunnen worden toegevoegd, bijvoorbeeld door de bestaande luifel van De Adelaar te behouden en wat meer cachet te geven", stelden de leden. (Foto onder: Peter de Koning).