SKIPOS EN SKOH TEKENEN INTENTIEVERKLARING TOT FUSIE

'Stevigere basis' voor schoolbesturen in regio

Schoolbesturen Skipos (Sint-Michielsgestel) en SKOH (Haaren) verrichtten de afgelopen maanden onderzoek naar vormen van samenwerking. Dat leidde onlangs tot ondertekening van een intentieverklaring tot fusie, waarbij beide organisaties hun basisscholen willen samenbrengen in één stichting. De komende maanden worden gebruikt om de gevolgen van een samenvoeging voor beide organisaties gedetailleerd in kaart te brengen. Rond de zomer wordt een definitief voorstel gelanceerd.

De Stichting voor Katholiek en Interconfessioneel Primair Onderwijs in de gemeente Sint-Michielsgestel (Skipos) voert het bestuur over acht basisscholen met in totaal zo'n tweeduizend leerlingen. De Stichting Katholiek Onderwijs Haaren (SKOH) staat aan het roer van vier basisscholen in de gemeente Haaren met ruim achthonderd leerlingen. Ook de Sint-Willibrordusschool in Esch maakt deel uit van deze stichting. De SKOH was al langer op zoek naar een bestuurlijke fusiepartner omdat de huidige schaal van de organisatie als kwetsbaar werd ervaren, onder meer door de krimp van leerlingen. Skipos was niet actief op zoek naar schaalvergroting, maar ook binnen de Skipos-scholen wordt daling van het aantal leerlingen merkbaar. De stichting uit Sint-Michielsgestel reageerde positief op de uitnodiging van SKOH om de mogelijkheden tot fusie te onderzoeken.

Beide schoolbesturen hebben de afgelopen maanden een mogelijke samenwerking onderzocht en de kansen en risico's op hoofdlijnen in kaart gebracht. De onderwijsvisies en bestuursculturen bleken goed aan te sluiten, zo laten beide stichtingen weten. Dit heeft op de drempel van 2017 geresulteerd in het ondertekenen van de intentieverklaring tot fusie. Deze eerste stap zien beide stichtingen als een soort 'verloving' en rond de zomer wordt een definitief fusievoorstel verwacht. Als het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vervolgens toestemming verleent, kan de samenvoeging per 1 januari 2019 worden gerealiseerd.

Met twaalf scholen zou de organisatie nog steeds overzichtelijk blijven, stellen de stichtingsbestuur. Maar zij hebben dan zowel financieel als qua leerlingenaantallen een stevigere basis.


Kaartavond

Voetbalvereniging Irene houdt morgen, vrijdag 19 januari de achtste kaartavond van het seizoen in de kantine aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. De overige rik- en jokeravonden vinden plaats op 2 en 16 februari, 2 en 16 maart. Tijdens de laatste avond is tevens de uitreiking van de serieprijzen. De aanvang is steeds om 20.00 uur, de kantine is open om 19.15 uur. De prijsuitreiking is rond 23.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro. Voor prijzen wordt gezorgd.