RAAD MET AMBTENAREN 'DE DIEPTE IN'

'Normaal bespreken we de vragen in 10 minuten'

PÅL JANSEN

Het sociale domein stond dinsdag centraal tijdens de gemeenteraadsvergadering in Boxtel. Een breed thema met allerlei beleidsterreinen. Raadsleden maar ook geïnteresseerden waren welkom om met ambtenaren dieper op de materie in te gaan en zich door hen te laten informeren. Maar voor de leek was het pittige stof: ,,Wat houdt dat eigenlijk in, het sociale domein", vroeg een van de bezoekers zich af. Heb je even?

De complexiteit maar ook de hoeveelheid aan onderwerpen die spelen in het sociaal domein noopten de wethouders Eric van den Broek en Marusjka Lestrade om een van de beleidsterreinen, jeugd, in een later stadium te bespreken. Onderwerpen als mantelzorg, vrijwilligers, statushouders, armoede, laaggeletterdheid, ouderen, participatie en arbeid kwamen aan bod. Verdeeld over vier tafels stonden acht ambtenaren klaar om de raadsleden en belangstellenden te woord te staan. ,,Vragen hierover behandelen we normaal gesproken 10 minuten in het wekelijkse vragenrondje. Nu hebben de raadsleden wat meer tijd om over de inhoud te praten", verklaart Van den Broek de opzet.

WIE IS ER EENZAAM?

Zo vroeg Van de Zanden (Balans) zich af hoe mensen benaderd moeten worden om gebruik te maken. ,,Wat doen wij als gemeente precies om mensen uit eenzaamheid te halen?", vroeg Wim van de Zanden (Balans) aan ambtenaar Sabine van Vlerken. ,,Er zijn veel organisaties die daar actief mee zijn", legde Van Vlerken uit. ,,Wij ondersteunen daarin, financieel of leveren gegevens aan die de organisaties nodig hebben. Zoals stichting Ouderen in Regie. Van daaruit zijn bijvoorbeeld een wandel- en fietsclubje ontstaan."

Tijdens het gesprek over armoede in Boxtel wilde Nico Bulter (PvdA/GroenLinks) weten hoeveel tijd er nou binnen wordt gewerkt en buiten. Oftewel, hoeveel tijd wordt er besteed bij de mensen om wie het gaat? ,,Ik moet eerlijk bekennen", antwoordde Eelco Riet, ,,dat we meer óver dan mét de mensen praten." Vooral het vinden van contact met mensen die te maken hebben met armoede is lastig en die worden dan ook niet allemaal bereikt, weet Riet. ,,Ook in Boxtel hebben we het nog over serieuze aantallen. Een gedeelte van de Klijnsma-gelden (130.000 euro per jaar om kinderen uit arme gezinnen te ondersteunen - red.) hebben we gereserveerd om met mensen in contact te komen die onder het sociaal minimum leven."

LEEMTES

Een erg lastig te volgen gesprek volgde tussen ambtenaar Martin Bolsius en raadslid Katelijne van Thiel (Combinatie95) over ouderenzorg. Afkortingen en termen vlogen over en weer: Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), WLZ (Wet Langdurige Zorg), pgb (persoonsgebonden budget), zorgindicaties 4 of hoger. In de essentie ging het over de 'leemtes' die zijn ontstaan na de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar gemeentes. Zoals het ramen lappen. Dit valt niet onder de huishoudelijke hulp die Zorggroep Elde aanbiedt via de Wmo. Bolsius: ,,Wat moet je oppakken als gemeente? Dat is steeds de afweging. Alles oppakken wat wegvalt, gaat niet. Dat kunnen we als gemeente simpelweg niet betalen."

Voor mensen echter die de zorg nodig hebben, maar toch buiten de boot vallen, is het een oerwoud aan termen en regelgeving, weet Bolsius. ,,We huren daarom ook cliëntondersteuners in", vertelt de ambtenaar. ,,Via het Landelijk Steunpunt (mede)zeggenschap is vertrouwenspersoon Ria de Die in ons gebied werkzaam en die werkt onafhankelijk van de gemeente. We raden inwoners die tussen wal en schip belanden aan om met de cliëntondersteuner te kijken waar zij recht op hebben."