Afbeelding
Foto: Ingrid Middelkoop

GEMEENTE BOXTEL HANDHAAFT LAADPAAL

'Tegelpad bij Indenhof niet bedoeld als trottoir'

HENK VAN WEERT

Automobilisten met een elektrische auto kunnen hun voertuig al enkele jaren opladen bij een oplaadpaal aan de Mgr. Bekkersstraat. Na de herinrichting afgelopen najaar hoeven ze niet meer in de modder of het natte gras te staan. Er ligt nu een tegelpad. Voetgangers die daarvan gebruikmaken, ergeren zich aan de kabel tussen auto en laadpaal over de stoep ligt of hangt. Niet terecht vindt de gemeente Boxtel: het tegelpad is helemaal niet bedoeld als trottoir...

Bij de aanleg van parkeervakken aan het Zusterspad en de herinrichting van de Mgr. Bekkersstraat is langs de Indenhof, de oude boomgaard achter het monumentale Hofje, een tegelpad aangelegd. ,,Primair bedoeld voor de overstek van de voertuigen en het goed bereiken van de laadpaal. Niet als voetpad", meldt een verkeersambtenaar van de gemeente. De laadpaal is volgens hem bewust tegen de heg geplaatst en niet aan de stoeprand van het tegelpad. Om te voorkomen dat de zuil omver wordt gereden. Voetgangers kunnen aan de overkant van de straat, aan de zijde van wooncomplex Elisabethsdael dus, gebruikmaken van een ruim trottoir.

Voetgangers of mensen met een rollator of kinderwagen die toch gebruikmaken van het tegelpad en zich ergeren aan een uitgerolde snoer van een elektrische auto, moeten de bestuurder van dat voertuig aanspreken, vindt de ambtenaar. Die moet een matje of iets dergelijks over de kabel leggen.

Vorige week besteedde Brabants Centrum in de wekelijkse cartoon en een artikel aandacht aan de oplaadzuil. Dat gebeurde naar aanleiding van de foto's die Ingrid Middelkoop uit Boxtel de voorbije weken op verschillende momenten maakte tijdens haar dagelijkse wandeling door het centrum.


Blauwe zones in centrum Boxtel pakken goed uit

Door de invoering van diverse blauwe zones is de parkeerdruk in het centrum van Boxtel aanzienlijk verminderd, stelt verkeerswethouder Herman van Wanrooij. Wel zijn er nog enkele plekken die om extra aandacht vragen.

De Baroniestraat, tussen café De Adelaar en het spoor, is zo'n plek waar mensen nu moeilijk een parkeerplek kunnen vinden. Dus wellicht dat de parkeerhavens daar ook worden bestempeld als blauwe zone waar bewoners met een ontheffing kunnen parkeren.

JAN VAN ESCHPLEIN

Bovendien wordt bekeken of centrumbewoners, die afhankelijk zijn van mantelzorgers, een extra ontheffing kunnen kopen. Zo'n regeling overweegt de wethouder ook voor mensen die in het centrum werken. Die zouden hun auto met zo'n ontheffing dan neer kunnen zetten op het Jan van Eschplein, het parkeerterrein bij het NS-station dat nu grotendeels leeg staat.