Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Willem?

Als je in een rolstoel zit, zijn activiteiten die anderen normaal vinden, niet altijd vanzelfsprekend. Sporten is bijvoorbeeld erg lastig. Maar niet voor Willem Tinnenbroek, die overmorgen twaalf jaar wordt. Hij doet sinds een half jaar aan rolstoelhockey. En hij is bloedfanatiek…

Willem, hoe komt het dat je in een rolstoel zit? ,,Ik ben hypermobiel, kijk ik kan mijn handen helemaal naar achteren klappen. Ook heb ik spierkrachtvermindering en problemen met mijn energie. Ik ben heel snel moe. Lopen gaat wel, maar dan zijn het vaak kleine stukjes zoals van de rolstoel naar de klas."

Wat kun je allemaal in een rolstoel? ,,Best veel. Sommige dingen gaan wat langzamer maar werken op school lukt prima, net als racen en natuurlijk hockeyen."

Hockeyen... hoe ben je daarmee begonnen? ,,Ik wilde graag bij een teamsport die niet te braaf en ook spannend is. En waarin ik hard kan racen. Ik ben namelijk nogal fanatiek. Maar vooral het meedoen is al cool. Ik speel bij SP-Bulls in Eindhoven, dat is een hockeyclub waarvan alleen mensen die in een rolstoel zitten lid zijn. We trainen elke dinsdag. Het is fijn om te sporten met andere kinderen en volwassenen die het niet zo gemakkelijk hebben."

Waar ben je goed in en wat vind je lastig? ,,Ik ben goed in goals maken en ook het verdedigen gaat prima. Ik zit pas sinds de nazomer bij de club, maar ben al één van de betere spelers. Ik leer snel. Minder leuk is het om te verliezen. En het is onhandig dat ik geen elektrische sportrolstoel heb. Ik speel in mijn gewone elektrische rolstoel en die is vrij langzaam. Mama gaat wat fondsen aanschrijven. Hopelijk kunnen we er dan alsnog een aanschaffen."

Wie is je grote voorbeeld Willem? ,,Een hockeyvoorbeeld heb ik niet, maar ik houd ook erg van voetbal. Mijn held is Luuk de Jong van PSV. Hij is lang en als hij in vorm is, maakt hij veel goals."

Dat klinkt goed. Heb jij ook sportieve toekomstdromen? ,,Ik wil graag zo goed worden dat ik in het Nederlands team mag spelen. En dan heel graag als aanvoerder."

(Foto: Peter de Koning).