GEMEENTE WIL SCHIETTERREIN VERKOPEN

Gilde Esch ligt in de clinch over eigen terrein

RENS VAN DEN ELSEN

Het Sint-Willebrordusgilde uit Esch maakt zich zorgen over de toekomst. De gemeente Haaren heeft namelijk de grond waar het gilde de activiteiten uitvoert, aangeboden aan de buurman van het terrein aan de Haarenseweg. Maar in het huurcontract tussen de vereniging en de gemeente staat dat het gilde het eerste recht krijgt om de grond te kopen.

,,We kregen onlangs een telefoontje van de gemeente Haaren met de mededeling dat ze in gesprek zijn met de buurman over de verkoop van de grond. Het kwam er op neer dat eigenlijk alles in kannen en kruiken was en wij alleen nog maar een akkoord moesten geven. Dat verbaasde ons zeer", vertelt hoofdman Jeroen van de Ven van de vereniging.

Het gilde heeft op het stuk land onder meer een kantine en enkele schutsbomen neergezet. Als de buurman in de toekomst de grond voor andere doeleinden wil gebruiken kan hij de vereniging sommeren te verhuizen. Het gildebestuur is bang dat zij dan ook de gebouwen kwijtraakt en dus financieel benadeeld wordt. Daarom wil zij voor de toekomst goede afspraken maken. Van de Ven: ,,Wij willen dat we schadeloos worden gesteld als het fout gaat met de buurman. Daarom hebben we een intentieverklaring opgesteld waarin staat dat de gemeente ons in dat geval financieel helpt. Ook als de opsplitsing straks een feit is."

Mocht de gemeente niet akkoord gaan met de verklaring dan wil het Sint-Willebrordusgilde juridische stappen ondernemen. ,,Dat kan zijn in de vorm van een claim die kan oplopen tot zo'n 85.000 euro", geeft Van de Ven aan.

Wethouder Eric van den Dungen van de gemeente Haaren geeft in een reactie aan dat de grond wel degelijk eerst aan het gilde is aangeboden maar dat zij geen belangstelling hadden om het te kopen. ,,Daarop is de gemeente verder gaan kijken en kwamen ze uit bij de buurman. Wij willen wel dat hij en het gilde het met elkaar eens moeten zijn over het gebruik van het terrein."


Renovatie kost 4 woningen in Kloosterhof

Begin 2020 gaat Sint-Joseph complex De Kloosterhof in Liempde vernieuwen. De woonstichting maakt de huidige appartementen ruimer waardoor er in totaal acht van de twaalf appartementen overblijven.

Sint-Joseph deed onder meer onderzoek naar veiligheid en energieverbruik van de woningen en constateerde dat een verbouwing noodzakelijk is. ,,Ze zijn bovendien moeilijk te verhuren; ze zijn klein. En er wonen verschillende doelgroepen door elkaar", legt een woordvoerder van de woonstichting uit. In de toekomst worden de appartementen alleen aan senioren verhuurd.

Met huidige bewoners zijn afspraken gemaakt over kosten voor verhuizen, herinrichten of het vinden van een nieuwe woningen. Vanaf heden tot aan de verbouwing worden woningen die vrijkomen tijdelijk verhuurd op basis van de Leegstandswet. De woonstichting betrekt drie huidige senior-bewoners en potentiƫle toekomstige bewoners bij de verbouwplannen van De Kloosterhof.