Afbeelding
Foto:

Loting reizen Friends of Europe 2018

'Esch heeft 27 stedenbanden: uniek in Nederland'

Carry Dirkx

Sinds een halfjaar is Boy Scholtze (26) uit Biezenmortel voorzitter van de Essche stichting Friends of Europe. In alle 28 EU-landen is een kleine plattelandsgemeente aangesloten bij dit vriendschapsverband, ook wel Charter genoemd. Esch vertegenwoordigt Nederland. Jaarlijks ontmoeten delegaties van alle 28 dorpen elkaar. Scholtze is al tien jaar betrokken bij de stichting. In de komende drie jaar - vóór de opsplitsing van de gemeente Haaren - wil hij graag een Europese bijeenkomst organiseren in Esch. Maar eerst vindt op dinsdag 30 januari de loting plaats voor de reizen in 2018.

,,Friends of Europe is een unieke stichting. Soms hoor ik grote gemeenten trots vertellen over de stedenband die ze hebben met een buitenlandse stad. Maar Esch heeft zomaar 27 'stedenbanden'! Het dorp is onderdeel van een uniek netwerk", zegt Scholtze, de nieuwe voorzitter van stichting Friends of Europe Esch.

BESMET

Tien jaar geleden ging hij als 16-jarige mee naar de zomerontmoeting in Italië. Ieder jaar komen delegaties uit alle 28 dorpen bij elkaar voor zo'n treffen, iedere keer in een ander land. Deelnemers volgen dan samen een inhoudelijk en feestelijk programma. ,,Ik was na die eerste reis meteen besmet met het 'Charter-virus'", zegt Scholtze. Dat komt vaker voor, weet hij. ,,Mensen komen altijd enthousiast terug. Ik heb nog nooit gehoord: 'dit was niks voor mij'. Het is een bijzondere manier van reizen. Je ontmoet veel mensen, sluit vriendschappen. Je leert een land van binnenuit kennen, omdat je logeert in een gastgezin."

Wat hij zelf vooral leerde: dat mensen veel op elkaar lijken. ,,We denken vaak dat we ontzettend verschillend zijn; dat ieder land anders is. Maar we zijn allemaal mensen met dezelfde problemen en met dezelfde dingen die ons gelukkig maken. Als je door grenzen en taalbarrières heen breekt, lijken we veel op elkaar." Voordat Scholtze voorzitter werd, was hij jarenlang jeugdcoördinator binnen de stichting. Sara Bormans uit Esch volgde hem onlangs op.

ONTMOETING IN ESCH

Scholtze wil de komende jaren graag een grote Europese zomerontmoeting in Esch organiseren, voordat de gemeente Haaren opsplitst. Die opsplitsing heeft overigens geen consequenties voor de stichting. ,,Je bent als gemeente onderdeel van het Charter, maar Esch is de standplaats. Friends of Europe is er in het bijzonder voor de inwoners van Esch, maar ook inwoners van dorpen rondom zijn welkom mee te doen. Dat gaat niet veranderen als Esch bij een andere gemeente hoort", zegt Scholtze.

Eerst 2018. Dan staan er vijf reizen op stapel. Voor drie daarvan wordt dinsdag 30 januari geloot, vanaf 20.00 uur in dorpshuis De Es. ,,Die loting is echt noodzakelijk. Er is altijd voldoende belangstelling voor de reizen." Aanmelden voor de loting kan nog tot 30 januari, via info@friendsofeurope.nl. Er wordt geloot voor de zomerontmoeting van 19 tot 23 juli in Nadur (Gozo, Malta), een bijeenkomst voor volwassenen in Naestved (Denemarken) van 22 tot 25 maart en een ontmoeting voor jongeren van 18 tot 27 jaar in Nagycenk (Hongarije), van 19 tot 22 april.

FOTO BOVEN: Boy Scholtze, linksboven met de Finse vlag in zijn handen, is tien jaar geleden besmet geraakt met het 'Charter-virus'. (Foto: Friends of Europe).


Populierenactie

Iedereen die een populier wil planten in Boxtel en Sint-Michielsgestel, kan deze voor maximaal 2 euro afhalen bij Populierenwerkgroep Het Groene Woud. De jaarlijkse plantactie van deze werkgroep, die zich inzet voor het populierenlandschap in de regio, start 1 maart. Wie een boom wil, kan zich melden vóór 15 februari bij Rien van de Laar via (0411) 63 13 32 of via e-mail: rienvdlaar@kpnmail.nl.

Alzheimer Café

In restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel wordt maandag 22 januari een bijeenkomst van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud gehouden. Het thema van de avond is: 'Wat is dementie en is dementie te voorkomen?' Paul Dautzenberg, klinisch geriater, geeft antwoord op alle vragen. De gratis toegankelijke avond start om 19.30 uur en wordt om 21.30 uur afgesloten. De zaal is een half uur voor aanvang open.