Afbeelding
Foto:

VRIJWILLIGERS PERKEN GEBIED OPSCHOONACTIE WAT IN

Vuil prikken helpt. Maar niet op Fellenoord...

HENK VAN WEERT

Om de twee of drie weken gaan vrijwilligers van de Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB) met de prikstok en vuilniszak op pad om zwerfafval in hun buurt op te ruimen. Zaterdag kwamen ze weer in actie om onder meer de berm langs de Brederodeweg op te schonen. Tegelijk werd ook besloten om een deel van het werkgebied voortaan te mijden. Het doodlopende stuk van de Fellenoord achter de Texacopomp schoonhouden, is dweilen met de kraan open...

'Zwerfvuil prikken moet wel tot iets leiden. Langs de Dommeloever in Boxtel gaat dat prima. Steeds minder rommel! Blij dus. Maar achter het Texaco-station


FilmPodiumScopia

FilmPodiumScopia vertoont in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche de dramafilm Incendies. Maandag 22 januari draait het met een Oscar genomineerde werk van de Canadese regisseur Dennis Villeneuve vanaf 20.15 uur. Toegang tot de filmzaal kost 7.50 euro, kaartjes zijn verkrijgbaar bij cadeauwinkel Hebbes aan de Boxtelse Markt, Jumbo Oosterhof, bloemisterij Marimba aan de Van Beekstraat en drogisterij Bewust Beter Liempde (Nieuwstraat 35, Liempde). Kaarten zijn ook te koop aan de zaal, pinnen is dan niet mogelijk.

blijft het een enorme zooi, ondanks onze inspanningen. Stoppen dus!' Dat twitterde VDDDB-voorzitter Theodoor van Leeuwen na afloop van de periodieke opschoonactie van zijn club. Hij was zaterdag samen met John Rikken en Ad van Gennip druk in de weer om de sloot tussen de Brederodeweg en het voetpad Lange Loop te ontdoen van zwerfvuil.

Een dag later meldde hij via Facebook dat zijn club inderdaad gaat stoppen met het ruimen van zwerfvuil op het doodlopende gedeelte van de Fellenoord dat wordt gebruikt als parkeerterrein. De VDDDB vindt het welletjes. ,,Na jaren vrijwillig onderhoud prikte de ploeg hier gisteren voor de laatste keer. We hebben de straat geveegd, talloze zakken vuilnis weggehaald. Zinloos werk, helaas. Maak er maar een formele vuilnisbelt van..." Ook riep Van Leeuwen de gemeente Boxtel op om direct betrokkenen aan tafel te roepen om een oplossing te bedenken: Texaco, Jacob-Roelandslyceum, supermarkt Lidl en sportschool 040Fit! ,,Dan moet dit goed komen...", aldus de VDDDB-voorzitter.

OP ZATERDAGOCHTEND

VDDDB wordt vooral gevormd door Boxtelaren uit de wijk Oost die in de directe nabijheid van de Dommel wonen. Een van de voornaamste activiteiten bestaat uit het schoonhouden van de eigen leefomgeving. Zo'n tien mensen gaan om de twee of drie weken op zaterdagochtend enkele uurtjes op pad om langs de Lange Loop, Brederodeweg, Liempdseweg en Laarakkerweg zwerfafval op te ruimen. In het eerste jaar verzamelden ze wel vijftig volle vuilniszakken op een ochtend, vorig jaar beperkte zich dat tot een stuk of vijf. In een schone buurt zijn mensen minder snel geneigd om rommel achter te laten, is de gedachte.

WILGEN KNOTTEN

Komend voorjaar gaan de leden ook weer aan de slag om wilgen te knotten op de zuidelijke oever van de Dommel. Daar helpen ze de eigenaar van de weilanden. Om mensen die er wonen, wandelen of fietsen een goed zicht te laten houden op de flora en fauna langs de rivier.

FOTO BOVEN: John Rikken (voorgrond) is met Theodoor van Leeuwen en Ad van Gennip in touw om zwerfvuil op te ruimen in de berm langs de Brederodeweg. De rotzooi werd voor een belangrijk deel uit de sloot langs het fietspad 'gevist'. (Foto: Henk van Weert).


Lokale fractie D66 maakt de straten schoon

Onder het mom 'niet lullen maar poetsen' gaan de leden van D66 zaterdagochtend zwerfvuil opruimen in Boxtel. Verschillende verenigingen en vrijwilligers zijn al langer actief om iets te doen tegen rommel langs de straten en ook D66 draagt zo haar steentje bij tegen dit hardnekkige probleem.

De democraten van Boxtel gaan regelmatig de straat op om in gesprek te gaan met inwoners. Deze keer gooien ze het over een andere boeg en helpen ze een handje mee met de werkgroepen van de wijkorganen en Vereniging De Dommel Door Boxtel die samen het zwerfvuil in de gemeente aanpakken.


Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 22 januari het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. Toegang tot de smartlappenavond is gratis.