Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

TIJDEN VAN REPEN, TOLLEN EN DISCO KEREN TERUG IN LIEMPDE

Boeremèrt vernieuwt: 'Doe de mee?'

PÅL JANSEN

Repend met fietsvelgen en een stok naar school, haktollen gooien met de jongens en pindollen met de meiden. Of de hele middag en avond dansen in discotheek De Korenschuur op nummers als 'Paradise by the dashboard light' van Meatloaf. De jaren vijftig én jaren zeventig herleven op de Boeremèrt dit jaar. En de organisatie zoekt naar Liempdenaren die de 'fifties' en 'seventies' nieuw leven inblazen. ,,Doe de mee", roept zij op. Joep Smits van stichting Boeremèrt, Paul Saris van nostalgische vereniging Terug in d'n Ted en vrijwilliger Joop van der Pol lichten toe.

De Boeremèrt staat sinds jaar en dag bekend als dé markt waar oude tijden uit 'grootmoeders tijd' weer tot leven komen. ,,En ja, dan is 'vernieuwen' natuurlijk als vloeken in de kerk bij zo'n oud evenement", weet Van der Pol. ,,We gaan de jaren twintig dan ook niet loslaten. Maar een nieuwe generatie herkent die tijd niet meer. Dat is inmiddels de tijd van onze overgrootouders."

Toen de Boeremèrt in 1972 begon, was die herkenbaarheid er wel, legt Van der Pol uit. Juist dat maakte het evenement tot een succes: ,,In de beginjaren was het gigantisch. Liempde stond ramvol met mensen. De politie moest toen nog begeleiding bieden. Gerrit Braks (in de jaren tachtig in drie kabinetten minister van Landbouw - red.) werd ingevlogen. Ook trad er iedere keer een grote Nederlandstalige artiest op", blikt hij nostalgisch terug.

Nog steeds wordt de Boeremèrt goed bezocht, benadrukt Smits, recent bestuurslid geworden van stichting Boeremèrt. ,,De jaren twintig zijn ook de kracht van het evenement. Dat zal voornamelijk rondom de kiosk gaan plaatsvinden. Maar het zijn niet de bezoekersaantallen van toen; we moeten nieuwe doelgroepen aanboren."

GROOTMOEDERS TIJD

Wie komt voor de spekstruiven, snert en kop van jut, zal nog steeds aan zijn trekken komen. Maar ook 'grootmoeders tijd' is naar verloop van tijd een aantal decennia opgeschoven, weet de organisatie. Saris, van Terug in d'n Tèd: ,,Nu is er dus de mogelijkheid om iets met die nieuwe tijdvakken te doen." Smits vult aan: ,,We gaan ook zorgen voor veel meer activiteiten zodat het publiek meer kan doen tijdens de Boeremèrt."

Smits, Van der Pol en met name Saris (aangewezen als 'man van de ideeën') kunnen al tal van plannen die zij in hun hoofd hebben, overleggen. Van worstelen in jaren vijftig-stijl tot aan een wielercriterium dat dwars door cafés en smalle straatjes loopt. ,,Maar we vragen niet voor niets 'doe de mee?'", zegt Saris. ,,Ideeën hebben we allemaal. Maar we hebben ook handen nodig. We stellen die vraag ook omdat we mensen nodig hebben die invulling willen geven aan die tijdsvakken."

DOE DE MEE?

Tijdens de kerstmarkt werden in het dorp al flyers uitgedeeld zodat de Liempdenaren zich kunnen inschrijven, als groep of als individu. En niet de organisatie zegt wat er moet gebeuren, maar mensen mogen zelf met ideeën komen. ,,Dat kan natuurlijk van alles zijn. En niet alleen ideeën overigens. Iemand die nog spullen heeft uit de jaren vijftig en zeventig die voor de Boeremèrt gebruikt kunnen worden, of iemand die graag iets wil doen op de dag zelf: het kan allemaal", vertelt Saris. ,,Inmiddels heb ik een overleg gehad met een groep jongens en meiden die meedoen en ook daar zijn al allerlei ideeën geopperd."

Zelfs helpen met sociale media is mogelijk. Inmiddels hebben Liempdenaren Bas Voets (18) en Rick van Dongen (18) de Facebookpagina Boeremèrt Liemt op zich genomen en er is al een aankondiging van de vernieuwde Boeremèrt in video verschenen.

POSITIEVE BIJDRAGE

Stichting Brabants Centrum ondersteunt de Boeremèrt dit jaar met de communicatie om ervoor te zorgen dat de bezoekersaantallen omhoog gaan. Directeur Henk van der Zee: ,,De Boeremèrt zet het dorp op de kaart en haalt daarmee geld op voor fanfare Concordia Liempde en allerlei andere verenigingen in het dorp. We kregen de vraag of we iets konden betekenen. En vanwege de positieve bijdrage die de markt levert aan Liempde helpen we graag."

Wie op andere manieren wil helpen, kan zich aanmelden bij Jan Nijssen van het comité Boeremert via telefoonnummer (0411) 63 25 82 of e-mail: boeremert@hotmail.com.

FOTO BOVEN: Uiteraard steken de leden van fanfare Concordia hun handen uit de mouwen voor de Boeremèrt in Liempde. Het evenement begon in 1972 namelijk vanwege de muziekvereniging. Toen had de fanfare extra geld nodig vanwege het 100-jarige jubileum en de opbrengst van de markt was een welkome aanvulling op de schaarse financiële middelen. Nog steeds gaat het gros van de meeropbrengsten naar het muziekkorps. Maar ook alle verenigingen die meehelpen tijdens de Boeremèrt delen in de winst. (Foto: Gerard Schalkx).