Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

KerkheisAweg en Box-it bij Liempdse kolderzitting

'Liemt, eigen Herd is goud werd!' Onder deze titel houdt dweilorkest Op Naor d'Honderd dit jaar de jaarlijkse kolderzitting op carnavalszondag. In café Het Wapen van Liempde blijft zondag 12 februari niets onbesproken. ,,Wanneer, hoe en door wie komt er schot in het 'KerkheisAweg-bouwplan'?", vraagt de organisatie zich af.

Inmiddels is het al 21 jaar geleden dat Liempde werd heringedeeld bij gemeente Boxtel. Maar bij Op Naor d'Honderd ligt dit nog vers in het geheugen: ,,Hoe is het Liempde vergaan in de groei naar volwassenheid. En wat is er van die 'strijdenergie' overgebleven? Zouden de Liempdenaren weer in boevenpak het provinciehuis gaan bezetten om er massaal het door oud-burgemeester Pa Smits geschreven 'Nee, nee, handen af van het kleine...' te zingen?"

,,Zijn wij gepamperd", vervolgt de organisatie, ,,of juist onder de vleugels genomen van de/het Dorps(be)raad. Moeten we bijvoorbeeld blij zijn dat een das zijn burcht in de buurt van het oud-containerperron naast de A2 heeft gebouwd en Liempde zodoende een groots (biomassa-)plein aan haar neus voorbij ziet schieten? Of dat een kas vol tomaten voorkomt dat er in de hoek Roderweg/Hamsestraat gebouwd mag worden?"

DRINGENDE VRAGEN

Maar er zijn meer dringende vragen waar tijdens de kolderzitting antwoord op wordt gegeven. ,,Zal onze lokale wethouder Peter van de Wiel bestand zijn tegen al het vrouwelijk schoon dat al dan niet de andere lijsten aanvoert tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart? En moet er niet snel via een omweg contact opgenomen worden met Esch, dat hoogstwaarschijnlijk middels een rigoureuze kaalslag 'Haaren' gaat verliezen en ook bij Boxtel gevoegd wordt? Het zal toch niet zo zijn, dat de Liempdenaren, nu de jaren van verstand zijn gekomen, afstomen op een 'Box-it' met als gevolg dat Liempde weer zelfstandig verder moet onder leiding van het Dorpsberaad of SPPiLL natuurlijk, want bewezen is inmiddels wel: wat SPPiLL wil, dat….!"

Alle antwoorden hierop worden gegeven tijdens de kolderzitting op zondag 11 februari in Het Wapen van Liempde. Die start om 10.30 uur, toegang is gratis. (Foto: Gerard Schalkx).