Benjamin Schoones uit Boxtel (artiestennaam Noire Antidote) kreeg in 2016 een contract bij het Franse muzieklabel Audiotrauma. Inmiddels reist hij de wereld rond met zijn muziek, een mix tussen witch house en post-industrial.
Benjamin Schoones uit Boxtel (artiestennaam Noire Antidote) kreeg in 2016 een contract bij het Franse muzieklabel Audiotrauma. Inmiddels reist hij de wereld rond met zijn muziek, een mix tussen witch house en post-industrial. Foto:

BENJAMIN SCHOONES REIST WERELD ROND ONDER ARTIESTENNAAM NOIRE ANTIDOTE

Boxtelse witch house klinkt in Venetië en Moskou

PETER DE KONING

Laptop, synthesizer en een midi-keyboard. Dat zijn de instrumenten waarmee Benjamin Schoones (24) zijn muziek maakt. Geen standaard popdeuntjes met couplet, refrein en break. Onder de artiestennaam Noire Antidote componeert de jonge Boxtelaar gelaagde muziektapijten met een mysterieuze sfeer. Composities die zich nauwelijks in een hokje laten duwen én waarmee hij internationaal aan de weg timmert.

Toen Benjamin een jaar of twaalf was, maakte hij kennis met de basgitaar en begon een beetje in bandjes te spelen. Vaak metal-achtige muziek. ,,Best leuk hoor, maar het samenwerken in een band vond ik vaak ook lastig omdat er altijd wel iemand zijn afspraken niet nakwam", vertelt hij. ,,Ondertussen verschoof mijn interesse richting industriële elektronische muziek. Ik ging wat pielen en experimenteren met muzieksoftware en ontdekte dat ik ook in m'n eentje muziek kan maken. Ik was eigen baas en dat voelde goed."

Jarenlang was het een mooie hobby. Echt serieus werd het toen het Franse muzieklabel Audiotrauma hem in 2016 een contract aanbood. ,,Dat was wel een hoera-moment", lacht hij. ,,Audiotrauma is een gerespecteerd label voor experimentele muziek. Ik dacht toen in een impulsieve bui: ik stuur ze gewoon een mail en zie wel wat ervan komt. Eind dat jaar lag mijn eerste cd op tafel."

SUBCULTUREN

Benjamins muziek zweeft tussen witch house en post-industrial. De muziekstroming witch house ontstond in 2010 in Amerika en wordt beïnvloed door new wave, hiphop en trap. Qua inhoud en aankleding heeft het vaak een wat duister sfeertje. Een beetje urban, een beetje fantasy. In Nederland hoor je nauwelijks iets over witch house, het heeft ons land eigenlijk nooit bereikt. ,,Ik ken maar twee landgenoten die zich ermee bezighouden. In Amerika, Rusland en Oekraïne is witch house juist heel groot", weet Benjamin. ,,Witch house en postindustrial zijn kleine moderne subculturen met veel invloeden van allerlei andere stijlen. Mede daardoor zijn de mensen die ervan houden heel open. Het is ook een kleine scene waarin je elkaar regelmatig tegenkomt. Een soort internationale familie."

MYSTICAL TUNES

Die familie ontmoet hij regelmatig tijdens optredens in Nederland, maar steeds vaker ook in het buitenland. Februari wordt een bijzondere maand met onder andere twee shows in Italië en Rusland. Vrijdag 9 februari is Benjamin present op de tiende editie van Gala Nocturna (www.gala-nocturna.com), een luxueus internationaal gekostumeerd bal met diner en veel muziek. 'Noire Antidote will play a one hour live set, with dark and mystical tunes mixed in real time for your pleasure', vermeldt het programma. Benjamin: ,,Heel bijzonder dat ik daar mag spelen. Ik ben heel benieuwd. In het uur dat ik krijg, ben ik de baas; ik mag doen wat ik wil. Nee, dat is niet spannend en ik voel ook geen zenuwen. Het is natuurlijk wel heel leuk."

2.500 MENSEN

Zaterdag 3 februari speelt de Boxtelaar in Moskou in het voorprogramma van Diary of Dreams, een beroemde Duitse darkwave band die hij al jaren bewondert. ,,Ik zag ze negen jaar geleden voor het eerst en dat maakte toen grote indruk op me. Diary of Dreams is een van de redenen waarom ik elektronische muziek ging maken. Dat ik in het voorprogramma van die band sta, in een zaal voor 2.500 mensen, voelt als een eer. Ik ga enorm genieten van die drie kwartier."

Benjamin studeert mediavormgeving aan mbo-school SintLucas in Boxtel. In februari hoopt hij af te studeren. Na de zomervakantie start hij de hbo-opleiding Animatie en Illustratie aan kunstacademie Sint-Joost in Breda. Ondertussen blijft hij muziek maken en optreden. ,,En dan zie ik wel wat er van komt. Mijn nieuwe studie start pas na de zomervakantie, dus de komende maanden kan ik me heerlijk op de muziek storten. Als er een kans komt om door te pakken, dan laat ik die zeker niet schieten. Maar eerlijk gezegd verwacht ik niet dat ik er ooit van kan leven. Daarvoor is het een te kleine underground scene." Zaterdag 20 januari speelt Benjamin in Muziekcafé Helmond tijdens Wave2the Future.