'Dorp beter inrichten voor
mensen met dementie'

Volgens prognoses van Alzheimer Nederland zijn er in gemeente Boxtel in 2040 twaalfhonderd mensen met dementie tegenover zo'n vijf- tot zeshonderd op dit moment. Tijd dus om na te denken over het dementievriendelijk inrichten van groen en dorpen, vindt gerontoloog Diny Stolvoort uit Boxtel. Zij houdt maandag 29 januari een lezing in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.

Een lastige maar belangrijke vraag waarop Stolvoort haar licht op laat schijnen, is hoe een gemeenschap eraan kan bijdragen dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen in de samenleving. Dat heeft gevolgen voor de indeling van de openbare ruimte, woonomgeving en ondersteuning uit zowel de directe omgeving als de professionele zorg. De lezing in D'n Liempdsen Herd start om 19.45 uur, toegang is gratis.

Stolvoort is zelfstandig adviseur op het gebied van gerontologie en deelt haar kennis op diverse terreinen, onder meer als lid van de Adviesraad Sociaal Domein in Boxtel, van werkgroep Dementievriendelijk Boxtel en Rolstoelvriendelijk Liempde.


Open dag wagenbouwers Esch

Vier Essche carnavalsclubs die een wagen bouwen voor de grote optocht in Oggelvorsenpoel houden zondag 21 januari open dag. Iedereen is welkom te komen kijken naar de vorderingen op vier locaties.

Prins Ricardo en adjudant Adje Door trekken per huifkar langs de bouwplekken. Er zijn nog een paar plekjes over op het voertuig. Aanmelden is mogelijk via telefoonnummer 06-53 65 07 01. Mensen kunnen ook op eigen houtje gaan kijken bij de volgende clubs: Alt Goed (Groenendaal 5, 14.00 tot 14.45 uur), Goudzoekers (Runsdijk 14, 14.45 tot 15.15 uur), 't Bacchuscorps (Haarenseweg 13, 15.15 tot 16.00 uur) en bij de Geldwolfjes (De Ruiting 2B, 16.00 tot 16.45 uur).

Om 16.30 uur gaat een afsluitende bouwersborrel in Ons Café aan de Leunisdijk van start.