Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Herstel Meulenbrug start binnenkort

Noodbrug over Dommel

PETER DE KONING

De Meulenbrug tussen Van der Voortweg en Molenweide wordt begin komende week gedemonteerd voor herstel. Langzaam verkeer kan op die plek tijdelijk gebruik maken van een noodbrug over de Dommel. Tijdens de storm op 3 januari raakte de tien jaar oude Meulenbrug flink beschadigd door een omgewaaide populier.

De fietsbrug rust op vijf stalen balken. De twee linker balken, gezien vanuit de Van der Voortweg, zijn verloren, constateerden wethouder Herman van Wanrooij en ambtenaar Peter Schuurmans dinsdagochtend tijdens een inspectie (zie foto). ,,In de buitenste balk zit een deuk van twaalf centimeter. Die is ontzet", legde Schuurmans uit. De twee rechter balken blijven behouden en de middelste balk wordt mogelijk hersteld. Daarnaast verdienen deklaag en reling een reparatie. Voor al dit werk wordt de brug begin komende week gedemonteerd. Het herstelwerk duurt zes tot zeven weken en in die periode kan het fietsverkeer gebruik maken van een twee meter brede noodbrug.

Het herstel kost 40.000 euro, het huren van de noodbrug 10.000 euro. Dat extra geld trekt de gemeente graag uit. Wethouder Van Wanrooij: ,,De brug is belangrijk in een drukke fietsroute. Bijvoorbeeld, veel kinderen van de Angelaschool fietsen hierover. De Angelaschool en de Fietsersbond hebben dan ook bij ons aangedrongen op een noodbrug, om te voorkomen dat al die fietsers gebruik gaan maken van de toch al zo drukke Mgr. Wilmerstraat en Baroniestraat. Een tijdelijke noodbrug is vanuit verkeersveiligheid een logische keuze."

Op de stam van de afgebroken populier zijn zwammen aangetroffen. De overgebleven stronk is zacht van binnen en duidelijk aangetast. De populier naast de omgewaaide boom zou bij omvallen ook de brug kunnen raken, daarom overweegt Van Wanrooij een kapvergunning voor deze boom. (Foto onder: Peter de Koning).