Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AANDACHT VOOR VERKEERSVEILIGHEID EN -EDUCATIE

'Groen licht' voor peuterspeelzaal Esch

CARRY DIRKX

Peuterspeelzaal De Dribbelaartjes in Esch ontving maandag het verkeersveiligheidcertificaat 'Groen Licht!' Het is een keurmerk en het tastbare bewijs dat er op deze peuterspeelzaal aandacht is voor verkeersveiligheid en verkeerseducatie. Het certificaat werd uitgereikt door Johan van den Brand, niet alleen wethouder van de gemeente Haaren, maar ook opa van twee peuters die De Dribbelaartjes bezoeken. Ze zaten, net als de andere kinderen, in een kringetje, te wachten op het 'feestje'.

Alle peuters hadden een feestmuts op, met daarop hun naam en een plaatje van Bob de Bouwer in de auto. ,,Vandaag is het feest, want wij krijgen een diploma", wisten ze. Ze kletsten, samen met peuterleidster Veronique Mommers, over verkeer. ,,Wanneer moet je stoppen bij het verkeerslicht?", wilde Mommers weten. ,,Roo-hood!", klonk het groepsgewijs. En lichtjes op de fiets, die zijn ook belangrijk, vertelden de peuters. Tijd voor de taartjes. Maar voordat die op tafel kwamen, moesten alle kinderen de ogen dichtdoen. ,,Jij ook, opa!", zei de kleine Lize tegen wethouder Van den Brand, die gehoorzaam de handen voor zijn ogen deed. Even later mocht hij het certificaat uitreiken aan Mommers en Marion Mols, de twee vaste leidsters van de peutergroep. Zij waren verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van het verkeerseducatieprogramma. Daarbij werden zij met materialen en kennis ondersteund door onderwijsadviesbureau Edux. Samen met een aantal Brabantse gemeenten ontwikkelde dit bureau in 2013 het verkeerskeurmerk Groen Licht!, speciaal voor de kinderopvangcentra van 0-tot 4-jarigen. De Essche peuterspeelzaal had het zó goed gedaan, dat ze het certificaat behaalde met de maximale score van acht sterren.

ZEBRAPAD PLAKKEN

Bij De Dribbelaartjes wordt gewerkt met thema's. Verkeer is er daar één van en keert jaarlijks terug, vertelde Mommers. ,,We pakken dat thema heel eenvoudig aan: we maken bijvoorbeeld een wandeling naar het zebrapad en wijzen onderweg de verkeersborden aan. We hebben een oversteekliedje. Dit jaar knutselden we een brigadiersbordje en een fietsvlaggetje. En we hebben een zebrapad op de grond geplakt, met een verkeerslicht erbij. Ook zijn we naar het verkeersplein van de basisschool geweest, met onze fietsjes." Verkeer is een thema dat voor enthousiasme zorgt bij de kinderen, zei Mommers. ,,Het is dichtbij; ze hebben er dagelijks mee te maken." Yolan van den Berg, moeder van Fenne (3), beaamde dat. ,,Ik probeer spelenderwijs wat regels bij te brengen, bijvoorbeeld dat je moet oversteken bij het zebrapad. Niet midden op de weg fietsen, maar aan de kant. Maar dat is best moeilijk: als de kinderen fietsen, letten ze nergens op", lacht ze.

Alle kinderopvanglocaties in de gemeen-


Bouwplannen bij Kerkheiseweg en Boxtelseweg

Per abuis zijn in het artikel 'Tweede ontwerp woningplannen Kerkheiseweg inmiddels bekend' van donderdag 11 januari een aantal nuanceringen niet meegenomen in het artikel.

Zo werd in het artikel melding gemaakt van een perceel dat tussen het oostelijk en westelijk deel van de bouwplannen van inbreidingslocatie Kerkheiseweg-Boxtelseweg ligt. Met de grondeigenaar zouden de ontwikkelaars Earth & Eternity en Lijn-Ontwikkeling geen overeenstemming krijgen. Echter, zij zijn nog in gesprek daarover. Bovendien zijn de ontwikkelaars weliswaar in overleg met gemeente Boxtel om de benodigde vergunningen rond te krijgen, maar ook om het ontwerp aan de omwonenden te kunnen presenteren. Ook zouden bewoners later dan gepland geïnformeerd zijn over de voortgang van de plannen doordat een omwonende op zijn eigen terrein een woning wilde bouwen waardoor het bouwplan gewijzigd diende te worden. Er waren echter om andere redenen wijzigingen in de plannen nodig.

te Haaren ontvingen de afgelopen jaren subsidie voor het project Groen Licht! en hebben goede resultaten behaald. Voor de gemeente is hiermee het project afgerond en daarom wordt het vervolg niet gesubsidieerd. ,,Na het behalen van het certificaat zijn de kindercentra zelf in staat het geleerde op niveau te handhaven. Dat is een mooie prestatie", meldde verkeerswethouder Eric van den Dungen.

FOTO BOVEN: Wethouder Johan van den Brand van de gemeente Haaren, laat het behaalde 'verkeersdiploma' zien aan de peuters van De Dribbelaartjes. Peuterleidsters Marion Mols (links) en Veronique Mommers kijken ook mee. (Foto: Peter de Koning).


Open huis en
jubileum bij
Natuurgroep Gestel

Natuurgroep Gestel bestaat 25 jaar. Om dit jubileum te vieren, is er zaterdag 20 januari een open middag. De deuren van clubgebouw Zegenwerp naast de kantine van hockeyclub De Dommel in Sint-Michielsgestel worden opengezet voor leden en niet-leden.

Tijdens de middag kan iedereen een kijkje nemen bij het project Kleur om te overleven, waarbij de basisschoolkinderen uit de gemeente Sint-Michielsgestel de laatste weken al te gast waren. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie bij Angela Heetvelt via tel. (073) 551 90 17 of e-mail: aheetvelt@gmail.com.