Afbeelding
Foto:

Denk mee over plannen 'Boxtel Binnen de Bruggen'

Inspiratiesessie om alle ideeën voor historisch centrum op tafel te krijgen

RENS VAN DEN ELSEN

Iedereen mag meedenken over het initiatief 'Boxtel Binnen de Bruggen' om zo samen een eerste stap te zetten naar een aantrekkelijker centrum. Dat is de insteek van de creatieve sessie die de gemeente Boxtel zondag 21 januari van 13.00 tot 17.00 uur houdt in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1.

Tijdens de bijeenkomst krijgen bezoekers onder meer een toelichting op de plannen van projectleider Frits Fastenau van de gemeente Boxtel. Daarnaast gaan ze in groepjes in gesprek over de vijf deelgebieden binnen het centrum om per locatie tot creatieve inzichten te komen. ,,Om tot een gemeenschappelijke visie te komen hebben we ook draagvlak nodig. Met deze bijeenkomst kunnen we dat meteen peilen", aldus Fastenau.

Bij voldoende belangstelling is er voorafgaand aan de bijeenkomst een begeleide wandeling door het beoogde gebied van 'Boxtel Binnen de Bruggen'. Hiervoor dient men zich afzonderlijk aan te melden via pvoers@hetgroenewoud.com.

Het idee achter 'Boxtel Binnen de Bruggen' is het historische centrum onderscheidend te maken van de omringende dorpen. Ter inspiratie worden de in de jaren '30 gedempte Binnendommeltjes gebruikt. In het project worden thema's als water, toerisme, economie en erfgoed met elkaar verbonden. Denk daarbij aan kunstwerken, lichtobjecten en meer groen, maar andere vormen zijn ook mogelijk zoals een lint van zonnepanelen of een gedicht dat verwijst naar een historische locatie.

Door de samenwerking aan te gaan met veel verschillende partijen moet er straks een centrum ontstaan waar de bezoeker graag verblijft en waar de inwoners fijn leven. De eerste aanzet heeft de gemeente al gegeven tijdens een bijeenkomst in september. Daar kon het idee al rekenen op steun van verschillende partijen, zoals waterschap De Dommel, de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, Kunstlicht99 en Heemkunde Boxtel. Fastenau: ,,We willen zoveel mogelijk projecten samenvoegen zodat we bij de financiering een bijdrage kunnen vragen uit verschillende subsidiepotjes."

De bijeenkomst van zondag in De Walnoot moet zorgen voor nieuwe, frisse ideeën over het centrum van Boxtel. Iedereen is uitgenodigd om met elkaar na te denken over de beste inrichting van het centrum. De gemeente hoopt dat door de bijeenkomst op een zondag te houden ook de Boxtelse ondernemers aansluiten bij de sessie.

MEERDERE PLANNEN

Niet alleen de gemeente is bezig om het Boxtelse centrum levendiger te maken. De werkgroep Sfeer & Beleving, onderdeel van de stichting Centrummanagement heeft al een inspiratieplan gemaakt. Daarnaast is er een stichting Stationsstraat opgericht.

De werkgroep heeft zich de afgelopen maanden bezig gehouden met een plan om de zogenaamde economische as van het centrum een aangenamer aangezicht te geven. Deze as wordt grofweg gevormd door de Stationsstraat en de Rechterstraat. Hiervoor is in het eigen netwerk gezocht naar iemand die het gevoel dat de werkgroep wil overbrengen, vast kon leggen in beeld. Zij kwam terecht bij ruimtelijk adviseur Esther van der Heijden en designer Job van Beek. De impressies die hier uit zijn voortgekomen, dienen zondag tijdens de bijeenkomst als inspiratiebron voor Boxtel Binnen de Bruggen.

De stichting Stationsstraat, die bestaat uit ondernemers en bewoners, wil op haar beurt de gelijknamige straat opnieuw inrichten. De oprichters willen naar eigen zeggen weer een straat met beleving.

ZELFDE DOEL

,,We streven uiteindelijk allemaal hetzelfde doel na, namelijk een aantrekkelijk centrum voor iedereen. Het lijkt me dan ook geen gek idee om alle plannen samen te laten smelten zodat er een door zowel inwoners als ondernemers gedragen plan ligt", aldus Filipe van den Borne, voorzitter van de Ondernemersvereniging Boxtel en lid van de werkgroep Sfeer & Beleving. Het gebied Boxtel Binnen de Bruggen wordt daarmee wel breder getrokken dan het historische centrum.

De gemeente is in gesprek met de diverse initiatiefnemers om te kijken op welke manier de plannen elkaar kunnen versterken. ,,Het is goed om te zien dat het zo leeft binnen de gemeenschap. De ideeën die we tot nu toe besproken hebben, lopen ook niet ver uit elkaar. Dat schept mogelijkheden", aldus Fastenau.

Voor de raadsvergadering van 13 maart moet het concept-projectplan van Boxtel Binnen de Bruggen klaar liggen.

FOTO BOVEN: De Stationsstraat zoals deze er nu bij ligt (bovenste foto) en dezelfde straat zoals deze er uit zou kunnen zien. Deze straat zou dus toegevoegd kunnen worden aan het project Boxtel Binnen de Bruggen, want het is geen onderdeel van het historische centrum. (Impressie onder komt uit inspiratieplan werkgroep Centrummanagement).


NIEUWE TUKTUK ÉXTRA MILIEUVRIENDELIJK DOOR LITHIUMACCU

Zilverexpres arriveert na vertraging

Het duurt even, maar dan heb je ook wat! Na lang wachten is de Zilverexpres, de tuktuk die toeristen en ouderen naar activiteiten en evenementen gaat vervoeren, vorige week donderdag afgeleverd in Boxtel. Het is de eerste tuktuk die rijdt op lithiumbatterijen. Dat heeft als voordelen dat het ludieke vervoermiddel een lichter gewicht heeft, langer door kan rijden en milieuvriendelijker is.

Voorlopig zal de tuktuk nog niet veel te zien zijn. Eerst wordt hij voorzien van sponsorstickers en daarna volgt de training van de chauffeurs. Na de vertragingen met dit project, veroorzaakt door nieuwe wetgeving en technische problemen, moeten de initiatiefnemers van Zorgzaam Boxtel eerst weer op zoek naar vrijwilligers voor de tuktuk gaat rijden.

FOTO RECHTS: Nu de tuktuk in Boxtel is, kan Zorgzaam Boxtel voorbereidingen treffen om hem te laten rijden. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding