Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

'UITSLAG VAN WEDSTRIJD IS AANGEPAST'

Ondernemers Markt balen van behoud platanen

RENS VAN DEN ELSEN

Niet alleen de horeca aan de Boxtelse Markt vindt het jammer dat de beeldbepalende platanen blijven staan. Ook de andere ondernemers aan het plein zien graag de uitvoering van het oorspronkelijke plan, het plaatsen van enkele christusdoorns. Stichting Centrummanagement heeft dit onlangs kenbaar gemaakt middels een brief aan de gemeente.

,,Het is jammer dat alles wordt aangepakt op de Markt, maar dat de platanen blijven", aldus Richard Strik, voorzitter van de horecavereniging in Boxtel. ,,We hebben het hele traject over de herinrichting met z'n allen doorlopen en stonden er uiteindelijk ook achter. Dat dit najaar de beslissing kwam om de platanen toch te laten staan, voelt alsof de uitslag van de wedstrijd achteraf nog is aangepast."

De wijziging in de plannen staat onder meer de terrasexploitatie van de horeca in de weg, stelt Strik. ,,En dat niet alleen, de platanen zijn al vroeg in het jaar groen en verliezen veel blad. De vervangende christusdoorn staat pas half mei in bloei en verliest minder snel zijn bladeren."

In gesprekken met de verantwoordelijke wethouder hebben de ondernemers hun onvrede al geuit. Zij kregen toen te horen dat de beslissing niet meer ter discussie staat. ,,De verplaatsing van de platanen kost 70.000 euro. Daarnaast is er veel weerstand vanuit de gemeenschap", volgens wethouder Eric van den Broek. Hij geeft aan de brief van het Centrummanagement te hebben gelezen: ,,We zitten midden in de aanbesteding voor de herinrichting. Wat mij betreft moeten we verder zoals besloten en is er geen aanleiding om het besluit om de platanen te laten staan terug te draaien."


POËZIE ZORGT VOOR VOL LE TEMPS PERDU

Wildcards voor finale DichtSlamRap vergeven

Elianne van Elderen uit Best en Gert Vanlerberghe uit Antwerpen zijn door naar de finale van de DichtSlamRap in Boxtel. De poëten, waaronder de Boxtelse Isa Goossens, streden zondag in café Le Temps Perdu in de prefinale om een wildcard voor de finale.

Er zouden in totaal negen dichters een voordracht geven, maar door ziekmeldingen waren er slechts zes. De jury was te spreken over het niveau van de deelnemers.

In de eindstrijd staan naast Van Elderen en Vanlerberghe ook Sven De Swerts, Rik Sprenkels, Tom Driesen, Casper Fioole, Coen Cornelis, Daan Taks, Els Dejonghe, Erika de Stercke en Sieger Baljon. Er is tevens een muzikale bijdrage van Kaat van Eijndhoven. De finale is donderdag 25 januari om 20.00 uur wederom in café Le Temps Perdu aan de Markt.


Aanvraag Aldi: Boxtel doet uitgebreid onderzoek

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Boxtel zette in oktober een streep door de plannen van Aldi om op de plek van sportschool 040FIT! aan de Fellenoord een supermarkt te bouwen. Inmiddels is een aangepast plan ingediend waarover verschillende adviseurs van de gemeente zich momenteel buigen. De welstandscommissie was gisterochtend aan de beurt en oordeelde dat het huidige ontwerp niet voldoet.

Pas nadat het plan van Aldi is bekeken door verschillende afdelingen van de gemeente, beslist Boxtel of de aanvraag akkoord is. De welstandscommissie is van mening dat het ontwerp nog veel vraagtekens bevat. ,,De locatie aan de Fellenoord vormt een entree van Boxtel. Het is onze taak ervoor te zorgen dat het er op die plek aantrekkelijk uitziet," lichtten de leden van de welstandscommissie toe. Zo zijn ze van mening dat in het ontwerpen een aantal zaken beter kunnen worden benut. ,,Onder de hellingen die naar het parkeerdek leiden, is een loze ruimte. Het lijkt ons logischer daar de winkelwagentjes te stallen in plaats van een plek achter het glas." Ook had de commissie nog enkele bouwtechnische opmerkingen en werd het ontwerp 'redelijk saai' bevonden. Er was niemand aanwezig om een toelichting te verzorgen, waarna de welstandsleden besloten het architectenbureau binnenkort uit te nodigen voor een toelichting.

Nadat het plan op allerlei onderdelen is bekeken, onder meer op bouwkundig vlak en het gebied van (brand)veiligheid, neemt de gemeente Boxtel een besluit over de aanvraag. Dat zal binnen afzienbare tijd zijn, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Politie

Geweldpleging

De politie heeft vorige week donderdag drie mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging in Boxtel. De drie verdachten zijn tussen de 18 en 20 jaar oud en worden verdacht van het gezamenlijk mishandelen van een slachtoffer. Het trio is ingesloten en de recherche onderzoekt de zaak verder.

Gert Vanlerberghe (boven) en Elianne van Elderen kwalificeerden zich voor de finale van DichtSlamRap. (Foto's: Gerard Schalkx).