Groepsportret van de familie Schellekens uit de jaren vijftig, hoogstwaarschijnlijk gemaakt door fotograaf Harry Janssen. Die opende in 1954 zijn fotozaak aan de Prins Hendrikstraat 14.
Groepsportret van de familie Schellekens uit de jaren vijftig, hoogstwaarschijnlijk gemaakt door fotograaf Harry Janssen. Die opende in 1954 zijn fotozaak aan de Prins Hendrikstraat 14. Foto: Harry Janssen

ZESTIG JAAR OUDE GLASNEGATIEVEN BRENGEN BOXTELAREN UIT JAREN VIJFTIG IN BEELD

Markante familiefoto's in expositie MuBo

HENK VAN WEERT

Zo'n driehonderd zwart-wit foto's. Vrijwel allemaal portretten en grotendeels daterend uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gemaakt door de in 1977 overleden Boxtelse fotograaf Harry Janssen. De prenten vormen samen de expositie 'Jaren '50 in Boxtel: een unieke collectie portretten in beeld. Gezinnen, bruidsparen, kinderen, militairen, communies enz.'. Die is vanaf 17 februari twee maanden lang te zien in museum MuBo aan de Baroniestraat.

Eindelijk is het er dan toch van gekomen. Samen met zijn goede vriend Roger van Laere, heeft Piet van Oers afdrukken laten maken van de glasnegatieven die het tweetal begin jaren tachtig aantrof op de zolder van het toenmalige Liempdse Sint-Albertusklooster. ,,Als fotograaf van Brabants Centrum ging Piet destijds vaak met mij op pad om beelden vast te leggen voor een van mijn boeken", vertelt Van Laere, die zich buiten zijn werk als huisarts graag verdiepte in de lokale geschiedenis. ,,En dan kwamen we op de meest verrassende plekjes. Zoals op die Liempdse kloosterzolder...", grinnikt Van Oers.

INSCANNEN

De bewoners van het klooster, de Zusters van Liefde, wisten niet precies hoe de dozen met glasnegatieven op hun zolder belandden, maar vonden het prima dat Van Laere en Van Oers ze meenamen. Ze waren volgens het tweetal blij dat ze er van af waren. Immers, een jaar of wat later, in 1983 verlieten de nonnen en werd het klooster verbouwd tot wooncomplex met appartementen. ,,Het vermoeden was dat een pater van kasteel Stapelen, die regelmatig de mis opdroeg bij de zusters, de dozen op de zolder had opgeborgen", herinnert Van Oers zich.

Hij nam de dozen mee en bewaarde ze in de donkere kamer van Brabants Centrum. ,,Altijd met in mijn achterhoofd het idee om er nog eens 'iets mee te doen'. Dat moment is nu aangebroken", vertelt de man die jarenlang directeur én hoofdredacteur van deze lokale krant was. Hij sprak over de glasnegatieven met de Boxtelse heemkundige Christ van Eekelen. ,,Christ bood aan ze in te scannen. Daarna heb ik ze stuk voor stuk bewerkt om oxidatie, krasjes en vuiltjes digitaal weg te poetsen."

Veel van de foto's zijn gemaakt in een studio. Zoals gemeld, hoogstwaarschijnlijk in de studio van Harry Janssen. Te meer omdat in de serie ook een bruidsfoto zit van Jan en Annie van den Braak, die jarenlang een bloemisterij runden aan de Clarissenstraat. Jan is enkele jaren geleden overleden, maar diens weduwe bevestigde aan Van Eekelen dat hun trouwfoto door Janssen is gemaakt.

De fotograaf opende in 1954 zijn fotozaak op de plek waar voorheen zijn vader, de schilder Pierre Janssen, een atelier had: nu is dat het adres Prins Hendrikstraat 14. Van Laere: ,,Veel van de foto's die we aantroffen zijn portretten: van bruidsparen bijvoorbeeld. Maar ook van communicantjes, van jongemannen in militair tenue of van complete gezinnen. We verwachten dat de expositie voor heel veel Boxtelaren erg interessant kan zijn. Ze zullen foto's zien die misschien niet of niet meer in bezit zijn bij de familie."

FAMILIENAMEN

Van Oers benadrukt dat het geenszins de bedoeling is om de privacy van mensen aan te tasten, maar hoopt wel de identiteit van de mensen op de foto's te achterhalen: ,,Diverse personen ken ik nog wel. Maar er staan ook veel mensen op die voor mij compleet onbekend zijn. Via de tentoonstelling hopen we hun achtergronden te vinden. Dat moet in veel gevallen lukken, omdat bij tal van de glasplaatjes de achternaam stond vermeld van degene die is afgebeeld. Die naam willen we ook in de expositie vermelden."

BIJBESTELLEN

Brabants Centrum heeft de kosten van het afdrukken van de expositiefoto's op A4-formaat voor zijn rekening genomen. Aan de balie van MuBo kunnen bezoekers tijdens de tentoonstelling een formulier verkrijgen waarop ze aanvullende informatie kunnen schrijven over de portretten en andere afbeeldingen. Bovendien is het mogelijk om tegen een kleine vergoeding in bezit te komen van een digitale kopie.

In de digitale dinsdagkrant die Brabants Centrum op 16 januari publiceerde, zijn nog meer oude familieportretten te zien die een plekje krijgen in de expositie die vanaf medio februari in museum MuBo is ingericht. Abonnees die deze extra internetuitgave nog niet gratis in hun mailbox ontvangen, kunnen zich daarvoor aanmelden via www.brabantscentrum.nl/digitalekrant-dinsdag.

Bruidsfoto van het echtpaar Werner.