WETHOUDER WERPT HANDSCHOEN TOE

Biomassa: Lennisheuvel blijft bezorgd over plan

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Op initiatief van wijkorgaan Rond Kerk en Orion (RKO) organiseerde de gemeente Boxtel gisteravond een bijeenkomst om inwoners van Lennisheuvel te informeren over de komst van GreenTech Park Brabant en een regionaal biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B. Dat werd een andere avond dan de meeste bezoekers hadden verwacht. ,,De kans om mee te praten, grijpen we graag aan", zei RKO-voorzitter Jarko van Nunen. ,,Er zijn namelijk nog veel vragen die we beantwoord willen zien. Want wanneer is een proef met een biomassaplein geslaagd? En wat als het niet slaagt?"

Om bezoekers de mogelijkheid te geven vragen te stellen en met de juiste informatie weer huiswaarts te keren, koos Boxtel voor een opzet van kraampjes met thema's. En niet voor een plenaire bijeenkomst, zoals een groot deel van de ruim honderd aanwezige bezoekers had verwacht. ,,We willen de onduidelijkheid wegnemen die met name rond het biomassaplein heerst", aldus Eward Heijmans, kwartiermaker van GreenTech Park Brabant. ,,Daarom voeren we individuele gesprekken, zodat iedereen de antwoorden krijgt waar hij recht op heeft."

De keuze voor deze opzet schoot bij een aantal aanwezigen in het verkeerde keelgat. Ton Jonkers, die vorige week in deze krant al zijn onvrede uitte over het plan voor een regionaal biomassaplein, vond het 'nergens op slaan': ,,Er móet ruimte zijn voor discussie. Desnoods komt u nog maar een keer terug naar Lennisheuvel." Jonkers mocht toch enkele vragen stellen in het bijzijn van de bezoekers en bleef erbij dat eerst een grondige risicoanalyse en haalbaarheidsplan voor de lange termijn moeten komen. Wethouder Peter van de Wiel benadrukte dat de gemeente inwoners bij het proces wil betrekken. ,,Onder meer bij de totstandkoming van het bestemmingsplan van Vorst B. We hebben ons te houden aan wat we daarin formeel vastleggen."

HANDSCHOEN

De handreiking die wethouder Van de Wiel deed om mee te denken in het proces, kon op goedkeuring rekenen van het wijkorgaan. ,,Zorgen voor Lennisheuvel, dat is onze rol", stelde bestuurslid Stefan van den Nieuwenhof. ,,Normaliter hebben we weinig invloed op bestemmingsplannen, dus als de wethouder ons de handschoen toewerpt, moeten we daar iets mee doen." RKO-voorzitter Van Nunen was kritischer. ,,Ik ben benieuwd of er iets gedaan wordt met de vragen die inwoners deze avond hebben gesteld. Op initiatief van ons is deze avond georganiseerd, anders was er mogelijk géén inspraakmoment geweest." Het bestuur is met name bezorgd over de gevolgen van GreenTech Park Brabant op lange termijn. ,,Als je kijkt naar de plannen voor de eerste vier jaar op Vorst B, dan kun je daar mijns inziens niet tegen zijn", aldus Van den Nieuwenhof. ,,We willen vooral duidelijkheid over de periode dáárna."

Wethouder Van de Wiel gaf maandag aan deze krant al een uitgebreide toelichting over de plannen. Hierover is meer te lezen op pagina 3.