Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Leerlingen BHC beoefenen lokale democratie in gemeenteraad

'Ik zou iets meer voor jongeren doen'

PÅL JANSEN

De vergaderzaal van de gemeenteraad in het Boxtelse gemeentehuis was gistermiddag volgepakt met vierdeklassers van het Baanderherencollege (BHC). Hun docent maatschappijleer Tim Diemel is momenteel bezig met een cluster democratie en bracht zijn scholieren naar het 'centrum van de macht' in Boxtel. ,,We kunnen al die theorieën bespreken in de klas, maar het leek me juist een beter idee om de praktijk erbij te halen."

De middag begon echter wel met een lesje theorie. Burgemeester Mark Buijs en raadslid Peter Manniën namen het woord om de verschillende rollen binnen de lokale democratie toe te lichten. Is de burgemeester nou ook de baas van de brandweer? ,,Nee, wel het hoofd, want ik ben verantwoordelijk voor de openbare veiligheid", antwoordde Buijs.

,,Deze vraag snap ik niet", vroeg een van de leerlingen aan de burgemeester met haar opdrachtenboekje in de hand. ,,Elke wethouder heeft een aantal taken. Hoe wordt dat ook wel genoemd", herhaalt Buijs. ,,Dat is de portefeuille."

TIKOMA

Tijdens de theoretische verhandelingen over de democratische rolverdelingen in de lokale samenleving konden Noëlle Bergman (15), Emma van Liempd (16), Eline van Boxtel (15) en Demi van Dijk (15) niet ontkennen. Maar toen de vraag gesteld werd wat zij zouden besluiten als raadslid ging het los. Unaniem kwamen ze tot het oordeel dat 'er meer iets voor jongeren gedaan moet worden'. Noëlle: ,,Ik zou zorgen voor 'chillplekken'. In de kroeg mogen we niet komen en op straat worden we weggestuurd. We staan bijvoorbeeld bij de Croonpassage, doen niets wat niet mag, en een 'tikoma' (een oudere die op het raam tikt) dreigt de hele tijd dat ze de politie belt."

Het viertal bracht vervolgens een stortvloed aan ideeën op tafel. Een overdekte verwarmde evenementenhal op het terrein van café De Oude Ketting, een McDonald's naar Boxtel halen en Demi kwam met het idee om vanuit de gemeente feesten te organiseren. ,,Dan laat ik allemaal gave rappers inhuren." Eline: ,,Dat kost allemaal heel veel geld, joh." Emma: ,,Ja, dat hoef ik dan toch niet te betalen?" ,,Ja, en ik denk ook niet dat er veel mensen afkomen op feesten die georganiseerd worden door de gemeente", vulde Noëlle aan. ,,We hebben in ieder geval ideeën in overvloed." Nu is het alleen nog de kunst om het eens te worden met elkaar...

FOTO BOVEN: Net te jong voor de kroeg, net te oud voor de vele kinderactiviteiten in Boxtel. Eline, Demi, Emma en Noëlle (van rechts naar links) hebben ideeën zat hoe zij hun belangrijkste zouden aanpakken. (Foto: Peter de Koning).