Afbeelding
Foto: World Transplant Games

ROGIER VELTROP SPEELT MET KAMPIOENSTEAM IN 'DE BRAKEN'

Volleyballen, óók na harttransplantatie

LINDA VAN DE WIEL

Begin juli 2017 won hij met zijn volleybalteam al goud tijdens de 21e World Transplant Games (WTG): een tweejaarlijks sportevenement met olympische allure. Maar dan voor mensen met een donororgaan. Ambities voor een volgende titel zijn er absoluut. De voorbereidingen voor de volgende WTG, die in augustus 2019 plaats gaat vinden in Newcastle, zijn voor Boxtelaar Rogier Veltrop (38) en zijn teamgenoten zojuist begonnen. Zondag 21 januari speelt het transplantteam in sporthal De Braken zijn eerste oefenwedstrijden. Saillant detail: Rogier speelt tegen zijn eigen team 'Oude Ballen' waarin ook zijn vrouw Evelien (39) speelt…

Tijdens de oefentour van de selectie, wordt door elk van de tien teamleden een wedstrijd georganiseerd. De wedstrijden kunnen tegen een sterke tegenstander zijn, of zoals bij Rogier het geval is, een ploeg waarbij een speler zelf actief is.
,,Voor mij en Evelien is het heel speciaal om juist tegen mijn eigen team en in sporthal De Braken te spelen", vertelt Rogier. ,,Op deze plek en in het bijzijn van deze mensen kreeg ik in 2009 mijn eerste hartstilstand. Mijn pacemaker met ingebouwde ICD - om het hartritme te herstellen - bewees destijds zijn nut en heeft mijn leven gered." Ook voor de Oude Ballen is het om deze reden een speciale wedstrijd. ,,En ze vinden het natuurlijk een eer om tegen de regerend WTG-kampioen te spelen. Dat geldt voor al onze tegenstanders eigenlijk. Het geeft de wedstrijd extra cachet," lacht Rogier.

ANGST

Volleybal en acht andere sporten voor mensen met een donororgaan worden aangeboden door Sport en Transplantatie. Deze landelijke stichting die sinds 1993, bestaat, stelt de Nederlandse afvaardiging van de World Transplant Games samen. Daarnaast biedt de organisatie actieve sportbeoefening voor mensen met een donororgaan op zowel recreatief als competitief nationaal en internationaal niveau.
De stichting stelt als eis dat deelnemers aan de WTG sportief actief zijn. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend, vooral sporten met een donorhart, zoals bij Rogier het geval is, is een uitdaging, ,,De verbinding tussen het hart en de hersenen is weg als je het hart van een ander hebt. Mijn hart reageert daardoor later en pompt niet hard genoeg waardoor er onvoldoende zuurstof en adrenaline door het lichaam worden gepompt. Ik ben dan ook heel snel buiten adem en heb daarom altijd een lange warming-up."
Rogier vervolgt: ,,Na het sporten krijgt mijn hart ook niet meteen het signaal dat het minder hard mag gaan werken, dus het blijft nog zes tot tien minuten fors doorslaan tot het vanuit het bloed het signaal krijgt dat het rustig mag worden. Dit kan beangstigend zijn, maar sporten kan gewoon op alle niveaus. Ik wil mensen ook meegeven hoe belangrijk het is om na een transplantatie weer te gaan sporten. Veel mensen zijn angstig of weten het niet. Zij durven hun lichaam niet te belasten, maar het is juist heel goed voor je."

GEINTJE

Evelien en Rogier hebben allebei zin in de aankomende wedstrijd. ,,Ik verwacht dat het een sportieve, vriendelijke wedstrijd gaat worden met veel respect voor elkaar", aldus Rogier. Evelien vult aan: ,,Wij als Oude Ballen spelen tegen een ploeg waarvan de spelers veel hebben meegemaakt, een team met geschiedenis. En zoals Rogier al zei: we vinden het leuk om tegen de regerend WTG-kampioen te spelen."
De aankomende wedstrijd zorgt in huize Veltrop wel voor de nodige 'frictie'. Rogier: ,,We missen een basisspeler en zijn wel aan elkaar gewaagd. Maar als ik moet kiezen, denk ik dat wij winnen. Zo heb ik het ook gemeld in onze groepsapp." Evelien: ,,Welke groepsapp, Rogier? Je zit in beide teams én beide groepsapps."
Rogier: ,,Het Nederlands team, Evelien. Jullie oudste speler is 72, die van ons 55."
Evelien: ,,Ik weet het niet. We zijn dan wel allebei spelverdeler, maar ik heb een betere pass."
Rogier: ,,Ik weet heel goed hoe ik je van je stuk kan brengen. Ik doe gewoon of ik last heb van mijn hart. Geintje."
Evelien: ,,Ha ha…."

ALLEMAAL WINNAARS

De kaarten zijn geschud. Dat belooft dus wat voor 21 januari. ,,We grappen natuurlijk over de wedstrijd maar één ding is duidelijk: alle spelers van het transplantteam zijn winnaars. En stuk voor stuk waren ze dood als ze geen donororgaan hadden gekregen." En daarmee maakt Evelien duidelijk hoe belangrijk het is om je keuze te registreren. ,,Of je donor wilt worden of niet, is niet het belangrijkste. Waartoe wij mensen oproepen, is je verdiepen in het onderwerp en je keuze te registreren. Nabestaanden hiermee opzadelen, is erg zwaar."

De wedstrijd vindt zondag 21 januari om 13.30 uur plaats in sporthal De Braken aan de Braken 1a in Boxtel. De wedstrijd is voor iedereen gratis toegankelijk.

FOTO BOVEN: Rogier Veltrop (midden) juicht samen met zijn teamgenoten na de gewonnen finale van de 21e World Transplant Games in juli vorig jaar. (Archieffoto: World Transplant Games)