Afbeelding
Foto:

TEUN LOBBEZOO SPROKKELT RUIM TACHTIG SPARREN BIJ ELKAAR

'Kerstbomen inzamelen is verslavend'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Werkhandschoenen, stevige stappers, speciale elastieken op de bagagedrager van zijn fiets: Teun Lobbezoo (10) ging in de vakantie 's ochtends optimaal voorbereid van huis om de kerstbomen in de wijk Oost te verzamelen. Het leverde ruim tachtig sparren en dus een mooi zakcentje op voor de tiener...

Enkele uren per dag, een week lang. Dat is de tijd die Teun in het verzamelen van de kerstbomen heeft gestoken. ,,In de tweede week van de vakantie ruimen mensen de kerstspullen op en zetten ze de bomen in de voortuin. En dan moet je er soms snel bij zijn", weet Teun. ,,Iemand die ik ken, had zelfs een briefje op de boom geplakt met de tekst 'gereserveerd'. Anders hadden andere kinderen de boom al eerder opgehaald. Want wie het snelst is, mag hem meenemen. Aanbellen bij mensen is niet nodig, meestal liggen de kerstbomen al klaar."

Het is de vierde of vijfde keer dat Teun actief deelneemt aan de kerstbomeninzameling. In voorgaande jaren met zijn zussen Maaike en Anne, nu voor het eerst alleen. ,,Al heb ik wel wat hulp gehad van mijn vader en een vriendje", geeft hij toe. ,,Toch heb ik zo'n zeventig bomen zelf ingezameld. Meestal liggen ze in de voortuin, klaar om opgehaald te worden. Ik ben vooral in de straten rondom mijn huis gaan kijken, zoals De Spinster, De Blauwverver, Lierenbout en Pellenwever. En als we ergens waren, keek ik natuurlijk rond of ik nog bomen zag liggen. Zo was ik vorige week met mijn vader in het centrum van Boxtel en we zagen vier bomen staan. Uiteindelijk hebben we er drie op onze fietsen mee kunnen nemen", lacht Teun.

AFSCHAFFEN

Boxtel kondigde eind 2016 aan te willen stoppen met de kerstboominzameling door de jeugd. Na een stortvloed van kritiek werd dit besluit ingetrokken. ,,Ik was verbaasd dat de gemeente dit wilde doen", zegt Teun. ,,Gelukkig hebben mensen geklaagd en ging het niet door. Ik denk dat de gemeente de inzameling door kinderen nu niet meer durft af te schaffen..."

Gisterochtend hebben gemeentemedewerkers de bomen van Teun opgehaald. Per kerstboom ontvangt de tiener vijftig eurocent. De zware envelop mag hij over enkele dagen bij het gemeentehuis ophalen. ,,Wat ik met het geld ga doen, weet ik niet. Sparen, denk ik. Het is leuk om kerstbomen in te zamelen en er geld voor te krijgen. Ook is het erg verslavend. Telkens als ik een boom zie, wil ik die meteen mee naar huis nemen..."

In totaal werd er gisteren zo'n 19.000 kilogram aan kerstbomen opgehaald in Boxtel en Liempde. De gemeente haalde daarnaast op afspraak nog eens bomen op bij kinderen die meer dan vijftig exemplaren verzamelden. Een jonge bewoner aan de Strijpenhof zamelde de meeste sparren in: 270 exemplaren.

FOTO BOVEN: Teun Lobbezoo, te midden van alle kerstbomen die hij heeft ingezameld. (Foto: Annelieke van der Linden).


BAANDERHERENCOLLEGE EN JACOB-ROELANDSLYCEUM

Middelbare scholen houden open huis

Basisschoolleerlingen, hun ouders en andere belangstellenden die meer willen weten over de twee middelbare scholen in de gemeente Boxtel, zijn zaterdag 13 januari welkom in het Baanderherencollege (BHC) en Jacob-Roelandslyceum (JRL). Docenten en leerlingen van beide scholen verzorgen die dag uitgebreide uitleg door middel van presentaties, rondleidingen en demonstraties.

'Je telt mee op het BHC'. Dit motto van de school voor praktijk- en vmbo-onderwijs aan de Baanderherenweg in Boxtel wordt tijdens de open dag nadrukkelijk uitgedragen. ,,We vinden het belangrijk te tonen dat leerlingen op deze school gezien worden. Scholieren kennen de leraren en andersom is dat ook zo. Alle vakdocenten zijn dan ook aanwezig en hebben speciale activiteiten voorbereid waarbij bezoekers informatie krijgen of zelfs een opdracht mogen uitvoeren", aldus Linda van Oirschot, teamleider van de onderbouw op het BHC. ,,We vinden het belangrijk dat toekomstige leerlingen de sfeer van de school proeven en voelen. Zo willen we aantonen dat we jongeren zo goed mogelijk klaarstomen voor het vervolgonderwijs, onder meer door vanaf het eerste jaar op zoek te gaan naar talenten van iemand."

Naast informatie over de afzonderlijke vakken wordt ook algemene voorlichting over het BHC verzorgd en kan iedereen deelnemen aan een speurtocht. De open dag duurt van 12.00 tot 15.00 uur.

CHECKLIST

'Ik luister naar de informatie over de profileringen' en 'ik ga met de schoolbus naar het Learning Lab'. Deze en acht andere punten staan op de speciale checklist die het JRL heeft ontwikkeld voor de open dag. Alle bezoekers ontvangen een informatieboekje bij binnenkomst waarin deze afvinklijst is opgenomen, samen met een plattegrond. ,,Met behulp van een stift kunnen de leerlingen alle activiteiten die ze verricht hebben, aankruisen. Vervolgens kunnen ze aan het einde van de dag zien of ze alle onderdelen hebben bezocht", aldus afdelingsleider Esther Loupias van de brugklas.

In het boekje staan ook de tijden van alle presentaties die gegeven worden in de school aan de Grote Beemd en het Learning Lab aan de Dr. De Brouwerlaan, onder meer over de profileringen, podiumkunsten en laptopgebruik. De open dag op het JRL duurt van 10.00 en 14.00 uur.