Afbeelding
Foto: Manon Wagner

ZORGSAMENBUURT OOST WIL ACTIVITEITEN UITBREIDEN

Vrijwilligers helpen hulpbehoevenden in Oost

MANON WAGNER

De werkgroep ZorgSamenBuurt Oost, een initiatief van de stichting Ouderen in Regie, zet zich in om mensen in de componistenbuurt van de wijk Boxtel-Oost samen te brengen. Er wordt maandelijks een koffieochtend georganiseerd, een keer in de twee weken vindt een fietstocht plaats, mensen worden naar een afspraak gebracht en geholpen met het onderhouden van hun tuin. Dit jaar moet het werkgebied worden verruimd.

Een groep van zeven vrijwilligers zorgt er samen voor dat mensen aan elkaar gekoppeld worden. ,,Ik zal je zeggen, ik woon hier al veertig jaar en leer veel mensen kennen via de zorgzame buurt. En dat is echt leuk, je krijgt veel meer cohesie in de buurt", aldus Henny de Haan, lid van de werkgroep.

Uit ervaring blijkt dat niet alleen 65-plussers hulp nodig hebben, er zijn ook jongere mensen die af en toe wat ondersteuning kunnen gebruiken. ,,We helpen een jongere mevrouw met rugklachten bij de verzorging van haar kindje, dus alleenstaande ouders kunnen ook een beroep doen op ons", vertelt Ans van den Brand, eveneens actief in de werkgroep van ZorgSamenBuurt Oost. Die wil uitbreiden naar een bredere doelgroep. ,,We hebben de koffieochtend een keer op zaterdag georganiseerd, zodat werkende mensen ook aanwezig konden zijn. We hadden toen 22 volwassenen en kinderen bij elkaar", vertelt Henny enthousiast.

WEDERKERIGHEID

Het initiatief gaat uit van wederkerigheid. ,,Niet iedereen kan iemand fysiek helpen, maar een praatje maken kan net zo waardevol zijn voor iemand als even de tuin doen", zegt Ans. Op dit moment zijn er ongeveer zestig deelnemers die hulp nodig hebben of aanbieden. Om een groter deel van Oost te bereiken zijn niet alleen meer deelnemers nodig, maar ook meer vrijwilligers voor de werkgroep.

Zorggroep Elde en thuiszorgorganisatie Vivent zijn al bekend met het initiatief en kunnen mensen doorverwijzen die bij hen niet in aanmerking komen voor hulp. ,,Zo kan het verder uitgerold worden in de wijk. We willen bijvoorbeeld ook proberen de koffieochtend in gemeenschapshuis De Rots te houden om iets meer mensen uit de wijk te bereiken", vertelt Ans.

ZELF REGIE HOUDEN

Het blijft voor de werkgroep lastig om nieuwe mensen te bereiken. Er zijn er nog altijd wijkbewoners die geen e-mailadres hebben of niet weten hoe ze een deelnemersformulier kunnen downloaden en terugsturen. Daarom is er een telefoonnummer waarop de werkgroep zeven dagen in de week bereikbaar is.

Henny: ,,Het is de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk zelf de regie houden. Maar als dat niet meer gaat, zijn wij er om te helpen. Daarvoor moeten ze echter wel zelf actie ondernemen. En het gebeurt wel eens dat we een oproep missen, dan proberen we natuurlijk zo snel mogelijk terug te bellen. En als er eenmaal een afspraak heeft plaatsgevonden kunnen mensen daarna ook zelf het contact onderhouden."

Wie graag hulp aanbiedt of juist zelf hulp nodig heeft, kan bellen naar telefoonnummer 06-30 22 34 24.

FOTO ONDER: Een van de vrijwilligers van de werkgroep ZorgSamenBuurt Oost brengt een mevrouw naar haar afspraak. (Foto: Manon Wagner).