Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

REÜNIE VAN BOXTELS JONGENSKOOR

'Onze hele jeugd draaide om zingen bij Cantasona'

HENK VAN WEERT

Al jaren is het vaste prik. Op vrijdag komt aan het einde van de middag een groepje 60-plussers bij elkaar om in een kroeg onder het genot van een pilsje of een borrel de week en de wereldproblemen door te nemen. Maar eigenlijk komt het gesprek steeds weer terug bij het jongenskoor van de vroegere Heilig Hartkerk waarvan ze in hun jeugd lid waren. Dit jaar zou Cantasona 75 jaar bestaan, als het koor in 1999 niet was opgeheven. Tijd voor een reünie, een expositie én een boek.

In soms wat gewijzigde samenstelling komen ze wekelijks bijeen: Kees Doevendans, Geert Koelink, Hans van Liempt, Mart van Schijndel en Jos Vervoort. En soms schuiven er nog anderen aan. ,,Maar hoe het gesprek ook verloopt, telkens komen weer herinneringen boven aan jongenskoor Cantasona. We beleefden er een heerlijke tijd", vertelt Doevendans. Vervoort knikt: ,,Door de jaren heen bouwde het koor een flinke reputatie op. Oók internationaal."

De initiatiefnemers van de reünie waren eind jaren vijftig en begin jaren zestig lid van Cantasona en stroomden daarna, toen ze de baard in de keel kregen, door naar de CaBa, de Cantasona Baardclub. Om ze op die manier te behouden en klaar te stomen voor het herenkoor van de Heilig Hartkerk. ,,Het was een echte jeugdvereniging. De hele week stond in het teken van Cantasona. Meerdere dagen werd gerepeteerd en ook in de schoolklas werden liederen gezongen die bij het koor op het programma stonden. Op zondag was er natuurlijk de hoogmis", herinnert Doevendans zich. Hij is een van de Cantasona-leden die van muziek zijn beroep maakte. ,,Maar ook buiten het zingen om, waren er tal van activiteiten. Regelmatig voetbalden we tegen andere koren en jaarlijks was er een vakantiekamp. Een geweldige tijd", glundert Vervoort.

VEEL BEWAARD

Cantasona werd midden in de Tweede Wereldoorlog opgericht door deken Ignatius Broekman. ,,Waarschijnlijk heeft er eerder ook al wel een jongenskoor bestaan, maar in 1943 werd een nieuwe start gemaakt. Dat is dit jaar dus driekwart eeuw geleden en dus leek het ons tijd om nu een reünie te organiseren", vertelt Vervoort. Doevendans knikt: ,,En we zijn ook al druk aan het schrijven om een boek over het koor samen te stellen. Materiaal is daarvoor ruimschoots voorhanden. Er zijn ontelbare foto's en inmiddels werden zo'n veertienhonderd dia's gedigitaliseerd. Ook oude koorboeken, notulen, speldjes en andere zaken zijn bewaard gebleven. Dus denken we erover om ook een kleine expositie te maken, die mogelijk een tijdelijk plekje kan krijgen in museum MuBo."

Door gebrek aan nieuwe aanwas en terugloop van het kerkbezoek werd Cantasona in 1999 opgeheven. Het Heilig Hartkoor ging enkele jaren geleden ter ziele.

Zaterdag 24 november wordt in gemeenschapshuis De Rots (Nieuwe Nieuwstraat) een reünie van Cantasona gehouden. Daar wordt ook het boek met de historie van het jongenskoor gepresenteerd. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden bij Mart van Schijndel, Kollenberg 54 in Esch, telefoonnummer (0411) 60 19 63. Op Facebook heeft een jongere generatie oud-leden al jaren een pagina waarop volop herinneringen en foto's van Cantasona worden uitgewisseld.

FOTO ONDER: Groepsportret van het vroegere jongenskoor Cantasona, daterend uit de jaren zestig van de vorige eeuw en gemaakt in de tuin van de pastorie bij de vroegere Heilig Hartkerk.


IN GESPREK MET DORPSBERAAD EN SPIN

Statenleden CDA Brabant op werkbezoek in gemeente Boxtel

Marianne van der Sloot, Ton Braspenning, Ankie de Hoon en Huseyin Bahar van de CDA-fractie in Provinciale Staten brengen morgen, vrijdag 12 januari, een bezoek aan de gemeente Boxtel. Zij gaan onder meer in gesprek met Dorpsberaad Liempde en werkgeversvereniging SPIN.

De Statenleden van het CDA worden als eerste ontvangen bij de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat. Hier wordt gesproken over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De volgende stop is bij Unilux. Met SPIN-voorzitter Patrick van Loosbroek wordt gesproken over Vorst B en wat de provincie hierin kan betekenen. Op deze locatie is een biomassaplein gepland. Het tweede onderwerp waarover gepraat wordt, zijn de gevolgen die PHS heeft voor bedrijventerrein Ladonk. Na afloop wordt nog een bezoek gebracht aan Vorst B.

In Liempde ontmoeten de christen-democraten voorzitter Bert van Ruremonde en portefeuillehouder wonen Mark van der Laan van Dorpsberaad Liempde op de locatie Roderweg/Hamsestaat. Daar wordt gesproken over de stand van zaken van het woningbouwproject en de gevolgen van het tekort aan nieuwe woningen voor de leefbaarheid van het dorp. In het voormalig raadhuis wordt ingegaan op de noodzaak van alternatieve woningbouwlocaties in Liempde en Boxtel.

Na afloop van het werkbezoek wordt om 16.00 uur de campagne van CDA Boxtel-Liempde voor de gemeenteraadsvergadering afgetrapt in restaurant De Rechter.