Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PASSAGE NAAR PARKEERTERREIN KRIJGT KUNSTETALAGES

Doorbraak voor corridor naar Markt

RENS VAN DEN ELSEN

Met het openbreken van de buitengevel van het gemeentehuis is weer een stap gezet voor de aanleg van een parkeerterrein in hartje Boxtel. Wethouder Eric van den Broek sloeg dinsdagmiddag het eerste gat in de muur met een voorhamer. Er moet een voetgangerspassage ontstaan tussen de Markt en de nieuwe parkeerplaatsen in de binnentuin van het gemeentehuis.

De doorgang van het parkeerterrein naar de Markt komt aan de rechterzijde van het gemeentehuis, naast modehuis Uniek. Hier bevonden zich voorheen de toiletten, maar deze zijn door aannemer Koppen uit Liempde en installatiebedrijven Kuijper en BSSG verplaatst om ruimte te maken voor het 'tunneltje'. Dat wordt vorm gegeven door middel van een stalen con-

Boxtel

Stichting Veteranen

De jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Veteranen Boxtel vindt plaats op zaterdag 13 januari in gemeenschapshuis De Rots. Tussen 14.00 en 16.00 uur houdt voorzitter Theo Raaijmakers een toespraak en kunnen aanwezigen bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje.

structie met aan beide kanten een trechtervorm. De tunnel krijgt verlichting en op enkele punten komen kunstetalages, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Deze vitrines geven ook zicht op de publiekshal van het gemeentehuis. Lokale kunstenaars kunnen zich melden bij de gemeente als zij hier kunst willen exposeren. ,,Op deze manier moet het straks voor het winkelend publiek aantrekkelijk zijn om van de passage gebruik te maken", aldus gemeentelijk projectleider Frits Fastenau.

Voor het tunneltje zoekt de gemeente nog een passende naam. Fastenau: ,,We hebben hem nu 't Gengske genoemd, maar leukere namen zijn natuurlijk welkom."

De bedoeling is dat de passage na het sluiten van de winkels ook wordt afgesloten. Maar wethouder Van den Broek is hiervoor nog in overleg met onder meer de horeca op de Markt: ,,Omdat het tunneltje en de parkeerplaatsen relatief afgeschermd liggen willen we voorkomen dat het wordt gebruikt als hangplek in de avond."

BOOM

Dinsdag is tevens de Frans Maas-boom verplaatst om ruimte te maken voor de parkeervakken. De notenboom staat voortaan in de Indenhof bij de vijver aan de andere kant van het gemeentehuis. De andere bomen zijn verplaatst in de binnentuin of blijven staan. ,,Er hoeft wat dat betreft weinig aan het groen gedaan te worden. Al zou wat extra groen of een duurzame ondergrond voor de parkeerplaatsen een mooie optie zijn geweest. Maar daar kunnen we in deze fase natuurlijk niets meer aan doen", vertelt Fastenau.

Ook het drinkfonteintje dat stond op de plek waar de passage nu komt, krijgt een andere locatie. Fastenau: ,,Deze willen we eerst nog opknappen. Het van cortenstaal gemaakte kunstobject, ontworpen door Antonie Eikemans, wordt wel in de directe omgeving van het gemeentehuis teruggeplaatst. De fontein vormt namelijk een eenheid met de grote deur van de publieksingang."

De doorsteek vanaf het nieuwe parkeerterrein moet medio maart klaar zijn. Het gebied van het parkeerterrein is in 2017 door firma Van den Boomen uit Liempde bouwrijp gemaakt. Inmiddels is de aannemer gestart met de inrichting. Daarna gaan de plannen voor de herinrichting van de Markt in voorbereiding. Die start ná de Boxtelse kermis.

FOTO BOVEN: Wethouder Eric van den Broek sloeg het eerste gat in de buitengevel van het gemeentehuis. Het bleek nog lastig te zijn om de voorhamer in de hand te houden. Foto: Peter de Koning


Verzamelaarsruilbeurs

Vereniging Boxtelse Verzamelaars (VBV) houdt zondag 14 januari een ruilbeurs in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1. De markt voor verzamelaars, waar collecters-items als bidprentjes, postzegels en voetbalplaatjes worden uitgewisseld, staat dit keer in het teken van singles en elpees. Entree bedraagt 1 euro, kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen. De ruilbeurs duurt van 10.00 tot 13.00 uur.

Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 22 januari het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.