Achter basisschool Sint-Willibrordus in Esch zijn al veel gaten gegraven. Tot vreugde van de basisschoolkinderen. (Foto: Carry Dirkx).
Achter basisschool Sint-Willibrordus in Esch zijn al veel gaten gegraven. Tot vreugde van de basisschoolkinderen. (Foto: Carry Dirkx). Foto: Carry Dirkx

WATERSCHAP START MET NATUURPROJECTEN

'Gaten graven' voor drie natte natuurgebiedjes

CARRY DIRKX

Een graafmachine en grote bulten zwart zand achter basisschool Sint-Willibrordus in Esch: na jaren van plannen maken voor een waterontdekplek ging deze week daadwerkelijk 'de schop in de grond'. De plek is een van de drie natte natuurgebiedjes die in Esch worden aangelegd, in opdracht van waterschap De Dommel. Behalve de waterontdekplek zijn dat 't Haventje en het Essche Loopje. De Liempdse aannemer Van den Boomen voert de werkzaamheden uit en verwacht begin maart klaar te zijn.

Drie projecten afronden in twee maanden: dat klinkt krap. Maar dat is het niet, zegt Joost van Creij, uitvoerder van het project namens Van den Boomen. ,,Het is vooral grondverzet: gaten graven en bulten maken. Achter de school gaan we slootjes schoonmaken, op sommige plekken doortrekken of juist dichtmaken en verplaatsen. Er komen poelen en heuveltjes. Op een daarvan komt een soort tribune. Met boomstammen en keien gaan we zitplaatsen maken. En er komt nog een bruggetje vanuit de school." Ook de aanleg van 't Haventje is vooral grondwerk, zegt Van Creij. ,,En daar moeten we de kade door-


Alzheimer Café

In restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel wordt maandag 22 januari een bijeenkomst van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud gehouden. Het thema van de avond is: 'Wat is dementie en is dementie te voorkomen?' Paul Dautzenberg, klinisch geriater, geeft antwoord op alle vragen. De gratis toegankelijke avond start om 19.30 uur en wordt om 21.30 uur afgesloten. De zaal is een half uur voor aanvang open.


breken, zodat er een verbinding komt met de Essche stroom. Daarnaast leggen we er de gedenkplek aan."

ZICHTBAAR

De aannemer begon deze week met het werk aan de waterontdekplek. Basisschooldirecteur Wilma van der Pol is er blij mee. ,,Voor de kinderen is het leuk dat de waterontdekplek nu echt zichtbaar wordt, na het maken van de plannen. Ze vroegen zich af: wanneer beginnen ze? Hoe gaat het eruit zien? Dus maandag klonk het: 'Hoera! De graafmachine is er.'" Tijdens de nationale boomfeestdag op woensdag 14 maart vindt de officiële opening van de waterontdekplek plaats, door de leerlingen. Eerder al verzonnen de kinderen de naam 'De Kikkertuin' voor deze educatieve locatie. Ze kunnen er straks met schepnetten planten en waterdiertjes onderzoeken.

STAPSTENEN

In totaal komen er drie kleine, nieuwe, natte natuurgebiedjes rond de Essche Stroom in Esch. Waterschap De Dommel noemt ze 'ecologische stapstenen'. Het zijn namelijk gebieden die voor dieren en planten 'stapstenen' naar aangrenzende natuurgebieden zijn, door de aanwezigheid van poelen, houtwallen en loofbosjes. 't Haventje bij de Haarensebrug is de andere stapsteen die nu gerealiseerd wordt. Met de terugkeer van het haventje - dat verdween tussen 1800 en 1860 - wordt cultuurhistorie zichtbaar en een combinatie gemaakt met recreatie en natuur. 't Haventje wordt op 5 mei feestelijk geopend in combinatie met het culturele evenement 'In Veilige Haven' van Op Drift. Er komt hier ook een gedenkplek.

De derde stapsteen is het natuurlijker inrichten van een deel van het Essche Loopje, namelijk het gebied tussen de Runsdijk en de Essche Stroom.