Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Honderd lampionnen verlichten het pad voor Woutertje

Liempdse jeugd vindt dorpsdwerg

Woutertje Woutertje,
wiede wiede wiede woep

Piepklein kaboutertje,
kom als ik roep

Woutertje Woutertje,
piepklein kaboutertje

Wiede wiede wiede woep,
kom als ik roep

LINDA VAN DE WIEL

Ongeveer honderd kinderen zongen zaterdag 6 januari het overbekende liedje over en voor de opgewekte dwerg Woutertje Kaboutertje. En jawel, hij had Liempde gevonden. Gelukkig maar, want vorig jaar werd de jaarlijkse lampionoptocht Liemt-Al-Licht, georganiseerd door stichting Algemeen Belang Liempde, vanwege het slechte weer afgelast.

Lisette Braken is een van de vele vrijwilligers die zich jaarlijks inzet voor de sprookjesachtige parade. ,,Willemke Tell loopt voorop in de optocht en brengt de kinderen naar het pleintje bij het voormalige raadhuis. Daar ligt een gedenksteen met daaronder een cd-rom waarop de namen en foto's van de laatste Liempdse kinderen staan", vertelt Braken.

LIEMPDENAARTJES

Gerard Schalkx, geestelijk vader van Woutertje Kaboutertje, licht verder toe: ,,In 1995 werden de laatste Liempdenaartjes geboren, omdat de voormalige gemeente Liempde op 1 januari 1996 bij Boxtel werd gevoegd. In 2001 ontstond Woutertje toen hij kwam kijken hoe het met deze kinderen was. En dit is hij blijven doen. Ook de kleinsten van Liempde begroeten hem elk jaar."

Demi van der Velden (3) liep dit jaar voor het eerst mee met de verlichte tocht en ze wist vooraf al precies wat de bedoeling was. ,,Ik ga Woutertje Kaboutertje zoeken met mijn lampion. Ik heb hem nog nooit gezien maar, ik denk dat hij een shirt draagt en een muts op zijn hoofd heeft." Bryan van Heerebeek (15) vulde lachend aan: ,,Ze hoeft niet bang te zijn, want als haar grote broer loop ik mee."

Harm Peijnenburg (5) had minder oog voor de optocht en des te meer voor zijn vriendjes. ,,Er zijn allemaal kindjes van school. Hoi", riep hij plots naar Saar Eltink (6), die wel benieuwd was naar de stoet en vooral naar Woutertje. ,,Ik denk dat hij heel klein is", zei ze verlegen maar enthousiast.

SPROOKJESPOEDER

Toen sprookjesfiguur Willemke Tell verscheen, ging de verlichte parade van start. Allereerst voerde deze richting het Raadhuisplein waar Woutertje Kaboutertje werd geroepen. Gezamenlijk liep het gezelschap vervolgens een sprookjesachtige route door het Liempdse centrum waar het onderweg werd begroet door een fee met magisch poeder én Klaas Vaak met slaappoeder. De lampionoptocht eindigde bij de prachtig verlichte dorpspomp.

Pelle Sanders (8) vermaakte zich prima: ,,Ik heb Woutertje Kaboutertje een hand gegeven. Maar niet voor het eerst hoor. Ik loop al voor de zesde keer mee en volgend jaar ben ik zeker weer aanwezig."

FOTO BOVEN GROOT: Lampionoptocht Liemt-Al-Licht van Stichting Algemeen Belang Liempde laat het dorp voor even veranderen in een sprookjesparadijs, onder meer met Woutertje Kaboutertje en de fee die een helpende hand bood.

FOTO BOVEN KLEIN: De dorpsdwerg van Liempde vond dit jaar weer de weg naar het dorp dankzij de roep én de lampionnen van zo'n honderd kinderen. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding