Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

WETHOUDER: 'GEEN SPRAKE VAN MESTVERWERKING OP VORST B'

Experimenteren met groen afval

HENK VAN WEERT

De angst dat het complete bedrijventerrein Vorst B uitgroeit tot één groot biomassaplein is volstrekt ongegrond. Dat stelde wethouder Peter van de Wiel maandag in reactie op de kritiek die Ton Jonkers vorige week uitte in deze krant. En van een grootschalige verwerking van varkensmest die de inwoner van Lennisheuvel voorziet, zal ook geen sprake zijn, benadrukte Van de Wiel. De kanttekeningen die Jonkers plaatste, zijn na de publicatie in een ander daglicht komen te staan. De oud-VVD'er blijkt lid geworden van de lokale oppositiepartij Balans.

Jonkers uitte vorige week als een betrokken inwoner van Lennisheuvel flinke kritiek op de omgevingsvergunning die het college van B. en W. wil afgeven voor de realisering van een biomassaplein. Hij sprak de vrees uit dat Boxtel het 'afvoerputje' van Brabant wordt. Na de publicatie van het voorpagina-artikel werd de redactie er op geattendeerd dat Jonkers tegenwoordig lid is van de lokale politieke partij Balans, de grootste oppositiefractie in de gemeenteraad. En die toont zich geen voorstander van de komst van een biomassaplein en wil daarover via een initiatiefvoorstel ook de gemeenteraad zelf over aan het woord laten.

Jonkers (68) was voorheen raadslid én fractieleider voor de VVD en daarna bestuursvoorzitter van de Boxtelse afdeling van de liberalen. In maart maakte hij zijn afscheid bekend om ruimte te bieden aan jong talent en nieuw elan. In april is tijdens de algemene ledenvergadering een nieuwe voorzitter benoemd. Daarna heeft hij zich afgemeld bij de landelijke VVD om zich vervolgens op 1 juli aan te sluiten bij Balans. ,,Ik ben maar om één belangrijke reden bij Balans gegaan. Namelijk om de sluiting van de dubbele overweg in de Tongersestraat tot een goed einde te brengen. Van alle dossiers uit de afgelopen 27 jaar is dit voor mij nog steeds onvoltooid verleden tijd", stelt Jonkers in een toelichting.

PRIVÉ-MENING

,,Binnen Balans vervul ik geen rol. Ik ben slechts één van de 65 leden. Mijn reactie op GreenTech Park Brabant moet puur als een privé-mening worden gezien. Ik heb me niet gerealiseerd dat mijn lidmaatschap van Balans zoiets in een ander daglicht had gesteld. Achteraf gezien had ik graag willen melden dat ik lid van die partij ben geworden", zegt Jonkers in een reactie. Op de vraag of hij in de toekomst wél een politieke rol binnen Balans wil of gaat vervullen, geeft de inwoner van Lennisheuvel geen antwoord.

Tijdens de informatieavond die gisteravond werd gehouden in restaurant Meneer Klaver te Lennisheuvel hoopt wethouder Van de Wiel veel onduidelijkheid weg te nemen rondom de aanleg van een biomassaplein en het innovatieve GreenTech Park Brabant. De gemeente Boxtel wil toestemming geven om bij wijze van proef op bedrijventerrein Vorst B (de agrarische percelen tussen het datacentrum van Rabobank Nederland en de spoorlijn Boxtel-Eindhoven) vier jaar lang snoeihout en groente-, tuin- en fruitafval (gft) om te zetten in warmte-energie.

BOUWGROND NODIG

De plaatselijke werkgeversorganisatie SPIN ziet echter liever dat Vorst B wordt aangewend als bouwgrond voor nieuwe, reguliere bedrijven. Temeer omdat op het aanpalende bedrijventerrein Ladonk uitbreiding nauwelijks meer mogelijk is. Alleen de spoorzone biedt nog enig soelaas. De gemeente onderkent de noodzaak voor uitbreidingslocaties, maar zegt gebonden te zijn aan provinciale regelgeving die alleen innovatieve en duurzame initiatieven toestaat op Vorst B.

,,Het biomassaplein start met een oppervlakte van 0,6 hectare en kan uitgroeien tot maximaal twee hectare. En niet, zoals meneer Jonkers beweert, tot tien hectare. En we geen er zéker geen varkensmest verwerken. Daarvoor zijn in Nederland elders al plekken aangewezen. Wel kunnen zich op Vorst B rondom het biomassaplein allerlei andere kleinschalige bedrijven vestigen die gebruikmaken van de biomassa en experimenteren met groene reststromen", aldus wethouder Van de Wiel.

Eward Heijmans is door de gemeente Boxtel ingehuurd als kwartiermaker van GreenTech Park Brabant. Hij toont een 'kunststof' voorwerp waarmee in de tuinbouw bomen in de grond worden verankerd. ,,Het lijkt gemaakt van plastic, maar is van zetmeel. Er komt geen aardolie aan te pas. Kijk, dit soort vernieuwende processen moeten een een kans krijgen op GreenTech Park Brabant."

FOTO BOVEN: In Lennisheuvel vond gisteravond een bijeenkomst plaats over GreenTech Park Brabant en het biomassaplein. Bezoekers kregen de kans om vragen te stellen over de thema's. Ook daar stelde wethouder Peter van de Wiel dat de angst dat Vorst B uitgroeit tot een groot biomassaplein ongegrond is. (Foto: Gerard Schalkx).


Prefinale van DichtSlamRap in Le Temps Perdu

De prefinale van de DichtSlamRap wordt zondag 14 januari gehouden in café Le Temps Perdu aan de Markt in Boxtel. Vanaf 14.00 uur dragen onder meer Isa Goossens uit Boxtel en Elianne van Elderen uit Best hun poëzie voor.

Van alle poëten die aan de prefinale meedoen, gaan er twee of drie met een wildcard naar de finale. Dit is afhankelijk van het niveau van de deelnemers, laat de jury weten. Aan deze 'halve finale' doen mee: Arjan Braam, Elianne van Elderen, Gerard Scharn, Gert Vanlerberghe, Jolanda Kooijmans, Nic Castle, Isa Goossens, Fred de Vries en Gerard te Winkel.
De finale van DichtSlamRap is op donderdag 25 januari, ook in Le Temps Perdu, vanaf 20.00 uur. Het gros van de finalisten is ook al bekend, dit zijn: Casper Fioole, Coen Cornelis, Daan Taks, Els Dejonghe, Erica de Stercke, Sieger Baljon, Sven de Swerts en Tom Driesen. Castle, De Stercke en De Swerts deden vorig jaar ook mee.

De jury bestaat zondag uit Roel Weerheijm en Lotte Asveld. Tijdens de finale komt daar nog een gastjurylid bij: Maarten Gulden uit Eindhoven. De winnaar ontvangt 150 euro en doet mee aan het NK Poetryslam in 2019. Zowel de prefinale als de finale zijn gratis toegankelijk.