Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FEESTELIJK NIEUWJAARSCONCERT IN TIJBERZAAL

Gildenbonds: meer dan 'n eeuw muziek

Onder de noemer 'Meer dan een eeuw muziek' viert de Gildenbondsharmonie dit jaar haar 110-jarig bestaan en met hun Nieuwjaarsconcert zetten alle verenigingsonderdelen zondag meteen de toon. In een feestelijk versierde Tijberzaal waar kleurrijke ballonnen de talrijke bezoekers al voor aanvang van het concert in de juiste stemming brachten, was het vanaf de eerste inzet van de jongste blazertjes meteen feest.

Onder leiding van dirigent Roel van der Sloot speelden de beginnende muzikanten vol overtuiging een paar vlotte liedjes. Het publiek had er een welgemeend hartelijk applaus voor over. Dirigent Mari van Gils liet het uitgebreide leerlingenorkest schitteren in een selectie uit de film Pirates of the Carribean waarmee werd teruggeblikt op de succesvol verlopen jeugdprom Kidz Got Talent. Fiene Bakx zong samen met Boaz Tooren nog eens Jouw Kleuren, Boaz werd door het orkest begeleid in zijn eigen liedje Van Binnen en Lieke Verhoof betoverde iedereen nog eens met haar vertolking van Eens Zal Ik Gaan uit de Disneymusical Vaiana. Samen met Fleur Boom lieten Fiene en Lieke tenslotte ook nog eens wat hoogtepunten uit de musical Annie herleven.

Big Band Boxtel deed een greep in programma's en muziek uit het verleden met muziek van onder meer Glenn Miller. Zangeressen Maria en Donna werden begeleid in Blue Bossa en Don't Know Why en diverse instrumentalisten uit het orkest mochten soleren in songs als Zoot Suit Riot. Een speciale rol was weggelegd voor saxofoniste Marion Loots die met een swingende versie van For Once In My Life liet horen ook vocaal haar mannetje te staan.

In TSOP werd duidelijk dat Big Band Boxtel niet alleen in geluid maar ook in beeld kan swingen. Als afsluiter voor de pauze had bandleider Van Gils onder de naam Happy Wanderer een jazzy ode gearrangeerd voor het jarige harmonieorkest. Als basis daarvoor gebruikte hij een melodie uit Verdi's La Traviata die door de harmonie als inspeelwerk was gespeeld bij het behalen van het eerste landskampioenschap in januari 1980.

FLITSEND

Het harmonieorkest was ook in haar geschiedenis gedoken en opende met de ouverture I Vespri Sicilani. In de toelichting werden wat verbanden gelegd met de kampioenswedstrijden in Kerkrade. Met referenties naar voormalige dirigenten Sander Teepen en Frenk Rouschop kon het publiek vervolgens volop genieten van de onderhoudende First Suite van Alfred Reed. Dirigent Harry Vorselen liet het orkest flitsend afsluiten met The Ringmaster's March van John Mackey, waarin vooral de toekomst van de blaasmuziek werd aangestipt.

Na afloop van dit zeer gevarieerde en vermakelijke concert werd onder het genot van snert, roggebrood met zult en een nostalgische borreltje nog geruime tijd nagepraat in de hal van het Baanderherencollege. Daar konden de bezoekers ook nog van een stuk Gildenbonds-geschiedenis genieten middels een leuke beeld- en geluidscompilatie van foto's, krantenartikelen en cd-opnames.

FOTO BOVEN: Kleurige ballonnen gaven de muzikale opening van het lustrumjaar van de Gildenbondsharmonie een extra feestelijk tintje. (Foto: Peter de Koning).


BOEKPRESENTATIE IN NIJMEGEN

Nieuwe dichtbundel door Victor Vroomkoning

'Struikelend maar rechtop de einders tegemoet'. Zo omschrijft uitgeverij De Arbeiderspers de nieuwe gedichtenbundel Gebroken Wit van Victor Vroomkoning. Oud-Boxtelaar Walter van de Laar, die schuilgaat achter het pseudoniem, presenteert zijn bundel zaterdagmiddag 27 januari in boekhandel Dekkers van de Vegt in zijn woonplaats Nijmegen.

Weemoed is nooit ver weg in Gebroken Wit. Weemoed om wat verdween aan zuiverheid en trouw, om liefde die vertroebelde. De scherven van het leven probeert Vroomkoning te lijmen op het wit van het papier. Al doende ontstaat een beeld van de condition humaine zonder opsmuk of zelfbeklag. Met de nodige zelfspot, ironie en filosofische understatements. 'Gebroken Wit is een caleidoscopisch zelfportret waarin menigeen zichzelf zal herkennen', aldus uitgever Peter Nijssen van De Arbeiderspers. Hij spreekt een woordje tijdens de presentatie van de dichtbundel die zaterdag 27 januari duurt van 16.00 tot 18.00 uur.

Publiciste Riny Jans interviewt Van de Laar die middag. Dichteres Heidi Koren verbindt haar werk met dat van Vroomkoning. De winkel van Dekker van de Vegt Boekverkopers is gevestigd aan de Marikenstraat 29 in Nijmegen.

FOTO ONDER: Victor Vroomkoning is het pseudoniem van oud-Boxtelaar Walter van de Laar. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding