Verrassende feitjes over boerderijen

Wilbert Steenbakkers presenteerde eind november het boek 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuuren - Historisch onderzoek naar boerderijen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde'. In deze publicatie worden 27 bijzondere boerderijen en schuren in de gemeente Boxtel behandeld. In zaal De Adelaar aan de Baroniestraat te Boxtel verzorgt Steenbakkers dinsdag 16 januari vanaf 20.00 uur een lezing waarin hij stilstaat bij enkele bijzondere boerenwoningen.

Het boek van Steenbakkers beslaat ruim driehonderd pagina's, boordevol informatie over historische boerderijen. Tijdens de lezing geeft het bestuurslid van Heemkunde Boxtel uitleg over enkele Boxtelse en Liempdse gebouwen. Zo vertelt hij onder meer over het uitgevoerde onderzoek, de resultaten en enkele bijzonderheden en verrassende feitjes over boerderijen of schuren. Ook toont Steenbakkers materiaal dat niet in het boek is terechtgekomen.

Het boek van Steenbakkers is te koop in de boekhandel maar ook via de website van uitgever Pictures Publishers.


Lezing over biomimicry in YourStory Boxtel

Biomimicry biedt een methode om duurzame producten, processen, diensten en systemen te ontwikkelen op basis van kennis uit de natuur. In pop-upwinkel YourStory aan de Stationsstraat 33 in Boxtel vindt donderdag 18 januari vanaf 19.45 uur een gratis toegankelijke lezing over dit thema plaats.

Saskia van den Muijsenberg is gecertificeerd 'Biomimicry Professional', minister van het 'Innovatiekabinet' van de Kamer van Koophandel en adviseur voor de Europese Commissie. Daarnaast is ze medeoprichter van BiomimicryNL, dat bedrijven en de overheid helpt met innovatievraagstukken en duurzaamheidsbeleid en zich sterk maakt voor het inbedden van biomimicry in het onderwijs. Tijdens de lezing vertelt Van den Muijsenberg hoe biomimicry de circulaire economie dichterbij brengt. Toegang tot de bijeenkomst, die tot 20.45 uur duurt, is gratis.

EXPOSITIE

Na afloop van de lezing is het mogelijk de expositie 'The Artificial Selection Project' te bekijken in YourStory. Ritchie van Daal ontwerpt zelfgemaakte 'dieren' die hij de 'kunstmatige selectie serie' noemt. Hij is geboeid door de biologische manier van voortbewegen, op het land en in het water. Hij probeert dit fenomeen na te bouwen in modellen en die telkens te verbeteren, waardoor een link ontstaat tussen nieuwe technologie en handwerk van de vakman. De modellen van zijn eerste serie heten Arcturus, Betelgeuze en Rigel, de namen van enkele sterren. De tentoonstelling is tot en met 20 januari te bekijken.

Belangstellenden voor de lezing kunnen zich aanmelden via e-mail: mirjambemelmans@gmail.com.


H. Hartparochie
draagt kunst
over aan MuBo

Zeven portretten van Boxtelse geestelijken uit de twintigste eeuw en schilderijen van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel en de Oirschotse Sint-Petruskerk. Museum MuBo aan de Baroniestraat krijgt deze negen kunstwerken vanaf 19 januari langdurig in bruikleen van de Heilig Hartparochie.

Het gaat om werken van pastoor Eras en kapelaan Donders (beide geschilderd door Frans Knirsch), deken Broekman (Albert Arens), pastoor Van Gennip (Pierre Janssen), pastoor Van Gennip (Frits Grips) en pastoor De Kort (kunstinrichting Henri Bogaerts). Jan Kruijsen nam enkele schilderijen voor zijn rekening. Hij legde deken Spierings en het kerkgebouw in Boxtel vast. Ook het schilderij van de Sint-Petruskerk in Oirschot wordt aan hem toegeschreven, ondanks dat het doek niet gesigneerd is. De meeste schilders die hierboven genoemd worden, zijn hun loopbaan gestart bij de Boxtelse kunstinrichting Peinture Bogaerts.

De drie werken Kruijsen zijn van 28 april tot en met 7 juli al te zien in MuBo tijdens een overzichtstentoonstelling van de kunstenaar.